malá FVE na RD / doba návratnosti 15 a více let?!Nikde na internetu se mi nepodařilo najít objektivní propočet návratnosti investice do malé FVE.
Pokusil jsem se tedy prostudovat všechny náklady spojené s provozem malé FVE. Následně jsem připravil XLS soubor a provedl výpočet návratnosti investice do malé FVE na rodinném domu s následujícími mírně optimistickými parametry:
- instalovaný výkon 5,0 kWp
- celková cena instalace vč. připojení apod. 550.000 Kč
- roční výroba elektřiny 800 kWh / 1 kWp
- forma výkupu zel. bonus (30% spotřebuji, ušetřím 4 Kč za kWh), cena ještě letošní tzn. 11.91 Kč/kWh PŘÍŠTÍ ROK ZŘEJMĚ O 5% MÉNĚ
- náklady na údržbu 1% pořizovací hodnoty ročně (doporučení výrobců = tzn. zřejmě optimistická varianta)
- daně ze zisku prvních deset let 0 (osvobození, odpisy), dále 25% (stejné jako daň z hl. příjmu)
- zdravotní pojištění 6,75% ze zisku
- snížení výkonnosti panelů 1% ročně
- soc. pojištění 0 (nebude hl. příjem nebo nevydělám přes 56.000 Kč)
- vedení účetnictví, zasílání faktur, pojištění panelů, čas spojený s investicí atd. atd. 0
Vše jsem počítal v dnešní hodnotě peněz, neboť výkupní cena i ceny energií, údržby apod. budou přibližně kopírovat inflaci.
Výsledky?
Doba návratnosti investice 15 let!
Při použití jiných parametrů (hodnota investice 600.000 Kč, výroba 750 kWh z kWp, zel. bonus 11.31 Kč pro 2010) budu po vypršení dotací (20 let) stále 25.000 Kč v minusu.
Návratnost investice 15 a více let je vzhledem ke všem dalším rizikům a garanci zisků pouze na dobu 20ti let z ekonomického hlediska naprosto nezajímavá!
Zajímalo by mě, zda se někdo jiný pokoušel počítat totéž, jaké použil vstupy a k jakým došel výsledkům?