malá FVE na RD / doba návratnosti 15 a více let?!

Rubriky:

Reklama
malá FVE na RD / doba návratnosti 15 a více let?!

Nikde na internetu se mi nepodařilo najít objektivní propočet návratnosti investice do malé FVE.
Pokusil jsem se tedy prostudovat všechny náklady spojené s provozem malé FVE. Následně jsem připravil XLS soubor a provedl výpočet návratnosti investice do malé FVE na rodinném domu s následujícími mírně optimistickými parametry:

- instalovaný výkon 5,0 kWp
- celková cena instalace vč. připojení apod. 550.000 Kč
- roční výroba elektřiny 800 kWh / 1 kWp
- forma výkupu zel. bonus (30% spotřebuji, ušetřím 4 Kč za kWh), cena ještě letošní tzn. 11.91 Kč/kWh PŘÍŠTÍ ROK ZŘEJMĚ O 5% MÉNĚ
- náklady na údržbu 1% pořizovací hodnoty ročně (doporučení výrobců = tzn. zřejmě optimistická varianta)
- daně ze zisku prvních deset let 0 (osvobození, odpisy), dále 25% (stejné jako daň z hl. příjmu)
- zdravotní pojištění 6,75% ze zisku
- snížení výkonnosti panelů 1% ročně
- soc. pojištění 0 (nebude hl. příjem nebo nevydělám přes 56.000 Kč)
- vedení účetnictví, zasílání faktur, pojištění panelů, čas spojený s investicí atd. atd. 0

Vše jsem počítal v dnešní hodnotě peněz, neboť výkupní cena i ceny energií, údržby apod. budou přibližně kopírovat inflaci.

Výsledky?

Doba návratnosti investice 15 let!
Při použití jiných parametrů (hodnota investice 600.000 Kč, výroba 750 kWh z kWp, zel. bonus 11.31 Kč pro 2010) budu po vypršení dotací (20 let) stále 25.000 Kč v minusu.

Návratnost investice 15 a více let je vzhledem ke všem dalším rizikům a garanci zisků pouze na dobu 20ti let z ekonomického hlediska naprosto nezajímavá!

Zajímalo by mě, zda se někdo jiný pokoušel počítat totéž, jaké použil vstupy a k jakým došel výsledkům?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

29 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.