rekonstrukce domu bez příčné izolaceDobrý den,
dům, který rekonstruuji je postaven zhruba před sto lety, a to z různých materiálů (cihla, kámen, vepřovice). předpokládám tedy, že v obvodových stěnách není příčná izolace. bylo mi řečeno, že není třeba podřezávat, ale že stačí do podlahy umístit perforované trubky, které budou vlhkost odvádět. po vybourání a vyvezení podlah jsem tedy nyní na podkladovém materiálu. dle doporučení je skladba podlahy následující: štěrk 120-150mm a do toho vložit perforovanou trubku (80mm?), na to položit karisíť a vrstvu betonu 80-100mm, následně odizolovat (bitagit), pak vrstva polystyrenu 60mm, (případné podlahové vytápění 50mm) a nakonec opět vrstva betonu 50mm. perforované trubky budou samozřejmě vyvedeny ven nad úroveň terénu. ještě dodám, že u jedné poloviny domu bude provedena drenáž a druhá polovina je minimálně 50cm nad úrovní terénu. otázka tedy zní zda je toto dostačující řešení pro odstranění vzlínání vlhkosti do stěn a zda je toto vyhovující z hlediska limitu radonu (četl jsem, že by toto mělo být vhodnější řešení z důvodu odvětrávání radonu ven zpod podlahy).
děkuji za reakci,
Vašek