TZB-info - Výpočet doby ohřevu teplé…
Pomůcka pro výpočet doby ohřevu teplé vody v zásobníkovém ohřívači nebo pro stanovení potřebného příkonu zdroje tepla pro ohřev teplé vody.
Dobrý den,
hodláme stavět PD o 2 podlažích (cca 4kW TZ), rozměr cca 10x10. Rekuperace bude řešena nejspíše jednotkou Nilan s TČ na ohřev teplé vody z odpadního vzduchu.
Jako hlavní topení bude pár elektrospirál v podlaze obývacího pokoje, pokojíky v horním patře budou mít přímotopy pro případ potřeby vyšší teploty.
Rád bych si postavil i krb, který by byl hlavně z důvodu příjemného posezení a pohody v zimním období. Počítal jsem, že při zatopení večer by měl vyhřát celý dům + užitkovou vodu v rekuperační jednotce. Dům by měl bez topení v pohodě vydržet do druhého (třetího) večera na zatopení, takže v případě denního večerního topení by to byl jediný zdroj tepla, popř. až bude manželka na rodičovské, topila by si případně i sama přes den.
Problém? Projektant mě od toho obsolutně odrazuje, zatopit prý půjde jen na půl hodiny a upečeme se vedrem (dle mého by to rekuperace mohla rozhonit po baráku). Pokud by to tak skutečně bylo, je investice komín+krb zbytečná a navíc problém s tepelným mostem způsobený komínem.
Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Nejlépe z vlastního PD.
Díky moc.
Hmmm pěkné... Jen mně tak napadlo – kolik váží to jedno naložení? Pokud by ty 3 špalíky měly 5kg, tak při…
před 15 roky
Stejně jako pan Šalý si myslím, že rekuperace (pokud jí chápu správně) by se o to při správném nastavení měla…
před 15 roky
Zdravím Dane, přikládám nějaké foto Poslední je cca hodinu po zátopu, pak přikládání, pak hodinu po přiložení, pak…
před 15 roky
66 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení