PlíseňZdravím všechny.Potřebuji radu, minulý rok jsem prováděl rekonstrukci RD z roku cca 1900.Jde o klasický obdelník se sedlovou střechou vesnického typu.Jde o to, že jsme veškeré vnitřní zdivo,stropya podlahu vybourali ,podlahu skopaly o cca 70cm níže.Na podlahu se navezlo cca 40 cm štěrku, násl. beton + kari sítě v síle 10 cm na to IPA (dokonale svařená) na stěny jsem jí vytáhl cca 70 cm a udělal přizdívky z Ytongu 10 cm.Na podlahu hrubou 8 cm polystyren, beton čistá a dlažba.Ve dvou místnostech na dřevěný rošt prkenou podlahu mezi roštem 8 cm polystyrenu.Jde o to, že tři stěny byly dost křivé, proto jsem volil přizdívku.Jedna stěna domu (zrovna západní) se ponechala a nahodila jádrem z toho důvodu, že byla nejrovnější.Majitel se nastěhoval na jaře 2009 ,před čtrnácti dny se u podlahy objevila plíseň.Je zde nejspíše více faktorů tohoto problému.Po předání stavby jsem majiteli doporučil, ať si okope dům a udělá drenáže + Nop folii.Dešťové svody (oba) tekly volně na zem.Takže jsem mu dnes doporučil odvodnění.Ale všiml jsem si možná jedné podstatné věci a to, že síla zdi je cca 45 cm, sokl je kamenný(co mě překvapilo relativně suchý) nad soklem je jedna řada BETONOVÝCH CIHEL a nad touto řadou již klasické červené cihly.
Řešení:
Napadlo mě jestli se zde nemůže tvořit tzv. rosný bod?
Je zde zrovna ložnice kde se méně topí teplota cca 19.
Vysoká vlhkost vnitřního vzduchu.
Plíseň se objevila v období kdy začalo mrznout.
Děkuji všem za radu.