Neustálé spínání kotle na náhřev bojleruMám trošku problém s ohřevem vody, kdy mi kotel spíná prakticky při každém odběru vody, což se mi moc nelíbí.
Mám bojler Dražice OKC160/1, který jednak můžu hřát přes elektriku (termostat nastaven jen tak, ať to nezamrzne, takže nespíná) a na výměník je připojen kotel Protherm Lev 28KKO. V jímce u termostatu na doraz je zasunuto NTC čidlo pro měření teploty kotlem.
Chová se mi to tak, že prakticky každý odběr vody vyvolá náhřev. Mám v kotli nastaveno, že má nahřívat na 55 °C.
Řekněme vychozí stav v klidu je takový, že kotel vidí teplotu kolem 52 °C, napustím dřez na mytí nádobí a měřená telota poklesne k 40 °C a kotle startuje. Pokud si dám napustit vanu, tak kotel vidí pak teplotu 24 °C a opět startuje. Nahřeje to během chvíle tak, že po ukončení náhřevu udává čidlo teplotu kolem 60 °C, během cca 20 minut to klesne někam k 52-55 °C a v tomto ustáleném stavu opět při dalším odběru opět pokles a nahřívání 10-20x za den, což se mi nejeví optimálně.
Přestože čidlo si hlásí teplotu kolem těch 30-40 °C, tak z toho teče samozřejmě vařící voda. Pokud zkusím drbnout do termostatu řídící eletrické topné těleso, tak dle cvakání usuzuji, že temrostat to vidí jako NTC čidlo. Když z té jímky termostat+NTC vyndám, tak ta teplota na čidle pohmatově souhlasí s hlášenou.
Přikládám to tomu, že ta jímka, kde je zasunuto jak NTCčko, tak i termostat, se mi jeví jako hodně mělká, sahá do výše tak cca 30 cm od dna bojleru, který má nádobu vysokou cca 1 metr a ta teplota u dna je takto výkyvová?