Tepelna ztrata domu a zatepleniDobry den,
Nedavno jsem zakoupil starsi dvoupatrovy domek. Dum je celopodsklepeny a kolaudovany koncem 50-tych let. Zdi jsou silne 45 cm a podle vseho se jedna o "skvarobeton"- (nevim jestli jsem se vyjadril presne) kombinovany s palenou cihlou. Dum ma "pudorys 14x7 metru" a ma brizolitovou omitku Jako prvni investici jsem provedl vymenu stavajiciho otopneho systemu (stare ocelove radiatory a silne ocelove trubky). Vymenil jsem v prvnim patre a na chodbe vsechny radiatory a tim souvisejici rozvody + stoupacky (vsechny trubky v medi). Nechal jsem si take namontovat novy kotel na tuha paliva (planuju topit hlavne drevem a plyn vyuzivat v prechodnem obdobi). Takze v soucasne dobe je dum vytapen dvema nezavislymi kotly. Na tuha paliva Ferroli GF 4N a na plyn Viadrus G25 (ten zustal jako jediny z puvodniho topeni). Prakticky v celem dome jsou jiz vymeneny okna za plastova. V prubehu priristiho roku bych rad prizemi kompletne predelal (bourani zdi a vymena poslednich trech oken za plastova), protoze stavajici dispozice mi nevyhovuje - dum byl koncipovan jako dvougeneracni 2x 3+1 . A nasledne cele prizemi vytapet podlahovkou. Take bych rad snizil naklady spojene vytapenim domu. Puvodni majitel na starem otopnem systemu protopil na plynu cca 50 000.- rocne. Tohle se mi zda celkem hodne. A tak bych rad dum kontaktne zateplil. Uvazoval jsem o zatepleni fasadnim polystyrenem 10 cm. Jen nevim jestli to bude dostatecne zatepleni a vlozena investice se zasadne projevi na usetrene energii. Zatepleni az na omitku bych rad delal svepomoci.
Kolik by takova fasada (bez zaverecne omitky) mohla asi vyjit ? Predem diky za pomoc
Marek