Volba vytápění domu, ekonomika

Reklama
Volba vytápění domu, ekonomika

Dobrý den,
potřeboval bych poradit ohledně vytápění domu.
Dům bude dvoupodlažní, TZ cca 8kW, celková plocha je 166 m2, v obou patrech podlahové vytápění. U pozemku máme všechny sítě.

Zvažuji zda volit vytápění plynovým kondenzačním kotlem, nebo zvolit tepelné čerpadlo vzduch-voda (jiná technologie TČ není možná). Co byste doporučili?

K vytápění mám další otázky:
- podlahové topení je nízkoteplotní, ale chceme zásobník na TUV - ta je vysokoteplotní. Jak se toto řeší? Dva tepelné zdroje? Jeden kombinovaný? Co je lepší řešení?

- má smysl řešit rekuperaci? Je to o vytápění (snížení nákladů), nebo pouze o větrání?

- je pravda že dotaci "zelená úsporám" na TČ nedostanu, pokud mám zřízenu přípojku plynu na pozemku?

Vím že tento dotaz se objevuje častokrát v této konferenci, ale ani po několikahodinovém pročítání příspěvků z toho nejsem moudrý (mimochodem je to z 90% flamewar).

Ohledně ekonomiky:
trošku jsem počítal ekonomiku provozu plyn vs. TČ a dospěl jsem dle zdejší kalkulačky k následujícímu:

topení pro TZ 8k a ohřev TUV
plyn 32732,-
TČ 23195,- (průměrný roční faktor 3)

Čili úspora cca 9500. Připočtu-li snížení ceny elektrické energie díky tarifu D56D o cca 2Kč na 1kWh a přihlédnu-li k roční spotřebě našeho bytu 3,9MWh (předpokládám že moc neklesne) - pak dostávám k TČ ještě další "pasivní" úsporu 7800 Kč.

Tj. po součtu cca 17 300Kč ročně ve prospěch TČ.

Tato cifra je tak zajímavá, až se mi jí nechce věřit a přemýšlím, kde ve výpočtu jsem udělal chybu.

Pokud by TČ stálo ve finále o 100 000 více než plyn, pak je tam zajímavá návratnost investice.

Prosím poraďte.

Děkuji,
Menšík.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

16 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.