Volba vytápění domu, ekonomikaDobrý den,
potřeboval bych poradit ohledně vytápění domu.
Dům bude dvoupodlažní, TZ cca 8kW, celková plocha je 166 m2, v obou patrech podlahové vytápění. U pozemku máme všechny sítě.
Zvažuji zda volit vytápění plynovým kondenzačním kotlem, nebo zvolit tepelné čerpadlo vzduch-voda (jiná technologie TČ není možná). Co byste doporučili?
K vytápění mám další otázky:
- podlahové topení je nízkoteplotní, ale chceme zásobník na TUV - ta je vysokoteplotní. Jak se toto řeší? Dva tepelné zdroje? Jeden kombinovaný? Co je lepší řešení?
- má smysl řešit rekuperaci? Je to o vytápění (snížení nákladů), nebo pouze o větrání?
- je pravda že dotaci "zelená úsporám" na TČ nedostanu, pokud mám zřízenu přípojku plynu na pozemku?
Vím že tento dotaz se objevuje častokrát v této konferenci, ale ani po několikahodinovém pročítání příspěvků z toho nejsem moudrý (mimochodem je to z 90% flamewar).
Ohledně ekonomiky:
trošku jsem počítal ekonomiku provozu plyn vs. TČ a dospěl jsem dle zdejší kalkulačky k následujícímu:
topení pro TZ 8k a ohřev TUV
plyn 32732,-
TČ 23195,- (průměrný roční faktor 3)
Čili úspora cca 9500. Připočtu-li snížení ceny elektrické energie díky tarifu D56D o cca 2Kč na 1kWh a přihlédnu-li k roční spotřebě našeho bytu 3,9MWh (předpokládám že moc neklesne) - pak dostávám k TČ ještě další "pasivní" úsporu 7800 Kč.
Tj. po součtu cca 17 300Kč ročně ve prospěch TČ.
Tato cifra je tak zajímavá, až se mi jí nechce věřit a přemýšlím, kde ve výpočtu jsem udělal chybu.
Pokud by TČ stálo ve finále o 100 000 více než plyn, pak je tam zajímavá návratnost investice.
Prosím poraďte.
Děkuji,
Menšík.