Volba automativkého vytápění v "horách"

Reklama
Volba automativkého vytápění v "horách"

Dobrý den všem
chtěl bych poprosit o radu ohledně vytápění s tepelnou ztrátou 17 kW. Jsem z vesnice, ale boužel rodiče už nejsou tak aktivní a topení pomocí kotle na uhlí nebo dřevo by nebylo to pravé ořechové. Rozhodl jsem se tedy že bych jim pořídil nějaké automatické alternativní vytápění. První mne napadl kotel na plyn pří dnešní ceně plynu asi kondenzační. Mám ale strach, že by cena mohla do budoucna neúměrně stoupat a tak vstopily do hry peletky. Počáteční investice by byla násobně vyšší než za plyn, ale na druhou stranu peletky snad budou držet cenu a stoupat budou jen s inflací. No a nakonec jsem dostal tip na tepelné čerpadlo. Nejsem si ale jistý zda je vhodné na takovou tepelnou ztrátu, obvykle si je totiž instalují do NED. Zatím jsem nepropočítaval, kolik by takové čerpadlo mohlo spotřebovat energie, ale nejsem si jistý, jestli je vhodné i do našich podmínek (Valašsko, 600 mnm, teploty v zimě klidně i pod 20). Taky nemám představu jak moc jsou asi hlučné. Láká mě ale jejich bezúdržbovost.
Jsem co se tepelné techniky absolutní laik a tak je pro mě opravdu těžké nyvrhnout nějaký vhodný zdroj tepla. Mnohokrát děkuji za reakce

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

18 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.