Prizemni NED s podkrovim z VPC a Spiroll - prosim o kritiku hrubeho navrhu

Reklama
SS sup supec @sup.supec před 14 roky14.11.2009 22:36:00
Prizemni NED s podkrovim z VPC a Spiroll - prosim o kritiku hrubeho navrhu

Dobrý den,
prosím o kritiku hrubého návrhu rodinného domu. Zpočátku bych chtěl realizovat pouze přízemí - proto ty dvě dvoulůžka. Realizaci podkroví bych chtěl posunout kvůli penězům, zároveň chci mít přízemí tak velké, abych mohl dožívat bez toho, abych se musel šplhat do schodů.
Půdorys je přizpůsoben úzkému a dlouhému pozemku, dům je posunut na sever co nejvíc k sousedovi, abych měl před jižní otevřenou stranou co nejvíce místa. Zároveň je dům zasunut hlouběji do pozemku, než to budou mít sousedi, abych tomu jižnímu nekoukal do zdi. Zároveň požaduji hlavní vchod směrem do zahrady, abych nemusel obcházet celý dům, až si budu chtít jít vyrejpnout ředkev k večeři.
Mělo by se jednat o systém Sendwix (přízemí VPC 24cm, podkroví VPC 17,5cm) s vnějším zateplením EPS 25-30cm, do podlahy min. 15 cm EPS, pod střechu 40 cm vaty.

Stropy budou kvůli malé pracnosti a rychlosti Spirolly položené rovnoběžně s kratší stranou domu (modul Spirolů také omezuje délku domu a poměry mezi jednotlivými místnostmi). Váha těžké střechy nebude z vaznic přenesena do Spirolů (aby nepraskaly spáry mezi panely), ale do sloupků procházejících přízemím až do základů (kde budou pouze patky pro sloupky). Podhled z SDK předpokládám v přízemí pouze na chodbě a hajzlíku a koupelce (tam bude nacpána rekuperace a rozvody [s podlahovými kanály zatím nepočítám, výdechy se i tak dají dát do míst vzdálených od odsávání], částečně elektrika, která bude ve zbytku objektu v podlaze a svislými kanály ve zdech. ). Takže doufám, že zbytek povrchu Spirollů bude zralý jen na zamazání spár a vymalování. Pokud ne, půjde podhled všude, ale to bych těžce nesl - zmenší mi to výšku místností.

Okna asi trojskla (přemýšlíme o 2sklu na jih), kde to půjde, tak bude fix (vždy jedno okno v přízemí v každě místnosti půjde otevírat). Možná ještě zvýším spodní hranu oken v přízemí, abych nemusel řešit tepelné mosty, sníh a bordel na oknech. Okna na sever budou trošku menší, než jsou na obr.
Počítám s rekuperací bez zemního registru.
Dům bude vytápěn topnými kabely v podlaze, TUV bude bojler s přípravou na solárka.
TZ nemám ještě spočítanou, moje hrubá představa je DO 5kW při -12st (podle nakonec zvolených oken apod).
Stavět se bude na ve středních čechách, s firmou na hrubou stavbu, svépomocí a živnostníky dodělávky.

Díky za věcné připomínky a návrhy na zlepšení.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

484 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.