směšovací ventil VTA 372 / 35-60°CDobrý den vespolek,
řeším problém s namícháním vody do radiátorů. Mám kotel s aku nádrží dle doporučeného zapojení výrobce. Na pozici 8 jsem použil termoventil VTA 372 / 35-60°C. Představoval jsem si, že pokud je v nádrži teplota víc než 60, udrží ventil namícháno na výstupu 60 a pokud se nádrž vybije pod 60, pustí tam přímo vodu z nádrže, bez míchání, takže bych mohl vytopit i třeba 40ti stupňovou vodu z nádrže.
Skutečnost je jiná, ventil bere vždy přednostně vodu ze studené, takže čerpadlo prohání v radiátorech studenou vodu. Pokud téměř zavřu kulový ventil zapojený do studeného přívodu směšování, začne VTA přibírat teplou a míchá ji víceméně dle předpokladů. Ale pokud teplota z nádrže stoupne k 90, ventil se příliš uzavře a voda do okruhu radiátorů v podstate neteče (teplou nepouští termoventil, studená je příliš přiškrcená kulovým ventilem).
Jak jsem se posléze díval na konstrukci VTA, chování víceméně odpovídá konstrukci ventilu. Studený přívod je propojen vždy na výstup, teplý se přivírá v závislosti na teplotě. Proto má studená voda vždy menší odpor a protéká snadněji než teplá.
Nemáte s tím někdo zkušenost - je tento ventil použitelný pro uvedený účel a je to jen otázka přesného nastavení škrtícího ventilu studené ? Nebo je chyba někde jinde ?
Díky za rady,
Jiří Bořík