Kotel na peletky - Ponast/Opop/BenekovDobrý den,
Potřeboval bych poradit s výběrem peletkového kotle. Vytápím celkem 3 budovy a ve dvou topím plynem, v jedné dřevem. Původně jsem chtěl vytápět centrálně všechno dřevem, ale bylo by to celkem náročné z technického hlediska (velmi dlouhé topné větve). Rozhodl jsem se, že plynové topení nahradím peletkami. Celková ztráta budovy je 21 kW. Je docela těžké se nějak rozhodnout, který kotel vybrat. Zatím mne zaujaly tyto kotle: Ponast KP22, Benekov R25 a Opop Woody 24.
Woody je sice z trochu nižší cenové kategorie, ale nepotřebuji automatické odpopelnění konkurentů. Co mi na něm chybí je automatické čištění výměníku. Nevím jak moc je to v praxi důležité, jak dlouho trvá zanesení výměníku, že půjde znát snížení účinnosti. Pro Ponast i Opop mluví fakt, že se vyrábějí ve ValMezu a to je pro mě kousek = výhoda v blízkém servisu. Pro Benekov mluví dvě velké výhody – pálí i pelety s kůrou a je s cenou někde mezi. Jak umí spalovat Ponast nebo Opop tyto peletky nevím, každopádně kdyby byla možnost, rád bych je použil. Jejich cena je stále nižší.
Chtěl bych se tedy zeptat, zda máte nějaké zkušenosti s některým z těchto kotlů. Případně i prodejce, který instaluje alespoň dva z uvedených. Mnohokrát děkuji za reakce.