Ohřev TUV solárem/kolektorem -> SVÉPOMOCÍ :-)Dobrý den,
stojím před problémem, jak eliminovat náklady na přípravu TUV. Nyní máme kotel Protherm Leopard, který ohřívá TUV "průtokem". Žádnou nádrž/bojler, ani okruh nemáme. Průměrná denní spotřeba plynu je cca 3m3 při dvou dospělých osobách.
Osobně se přikláním k přípravě TUV pomocí solárních kolektorů. Po provedení jednoduchého výpočtu jsem usoudil, že nabízené sestavy jsou návratné v nedohlednu. Proto jsem se rozhodl, že systém postavím svépomocí, ačkoli s tímto nemám žádné zkušenosti. Již teď vím, že mne to bude bavit.
Moje představy jsou následující:
- 2x solární panel (střechu máme 45stupňů, orientace jihovýchod)
- čerpadlo (netuším ještě jaké)
- solární nádrž/bojler (200L ?)
- regulace (mám v plánu použít router Asus 500gP + "dobastlené čídla" :-), ale nevylučuji některou z komerčních jednotek)
A nyní k dotazům:
- můžu nádrž zapojit před kotel ? Co se stane, pokud proženu kotlem již připravenou TUV ? Předpokládám, že na léto bude lepší vypnout přípravu TUV kotlem.
- solární nádrž ..... mohu použít nějaký monovalentní/bivalentní bojler ? v čem jsou solární nádrže lepší ? proč jsou výrazně dražší ? Mohu pro jednoduchou sestavu použít něco jako OKC 80 NTR/Z ? (myšleno prozatím pouze 1 kolektor)
- bojím se pájení mědi :-) proto uvažuji o nerezových vlnovcích, které bych snad zvládl
předpokládám, že mé dotazy jsou dostatečně začátečnické a zmatené :-)
Děkuji