Ohřev TUV solárem/kolektorem -> SVÉPOMOCÍ :-)

Rubriky:

Ohřev TUV solárem/kolektorem -> SVÉPOMOCÍ :-)

Dobrý den,

stojím před problémem, jak eliminovat náklady na přípravu TUV. Nyní máme kotel Protherm Leopard, který ohřívá TUV "průtokem". Žádnou nádrž/bojler, ani okruh nemáme. Průměrná denní spotřeba plynu je cca 3m3 při dvou dospělých osobách.

Osobně se přikláním k přípravě TUV pomocí solárních kolektorů. Po provedení jednoduchého výpočtu jsem usoudil, že nabízené sestavy jsou návratné v nedohlednu. Proto jsem se rozhodl, že systém postavím svépomocí, ačkoli s tímto nemám žádné zkušenosti. Již teď vím, že mne to bude bavit.

Moje představy jsou následující:

- 2x solární panel (střechu máme 45stupňů, orientace jihovýchod)
- čerpadlo (netuším ještě jaké)
- solární nádrž/bojler (200L ?)
- regulace (mám v plánu použít router Asus 500gP + "dobastlené čídla" :-), ale nevylučuji některou z komerčních jednotek)

A nyní k dotazům:
- můžu nádrž zapojit před kotel ? Co se stane, pokud proženu kotlem již připravenou TUV ? Předpokládám, že na léto bude lepší vypnout přípravu TUV kotlem.
- solární nádrž ..... mohu použít nějaký monovalentní/bivalentní bojler ? v čem jsou solární nádrže lepší ? proč jsou výrazně dražší ? Mohu pro jednoduchou sestavu použít něco jako OKC 80 NTR/Z ? (myšleno prozatím pouze 1 kolektor)
- bojím se pájení mědi :-) proto uvažuji o nerezových vlnovcích, které bych snad zvládl

předpokládám, že mé dotazy jsou dostatečně začátečnické a zmatené :-)

Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

14 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.