TZB-info - Porovnání nákladů na…
Výpočet a grafické porovnání nákladů na vytápění, teplou vodu a elektrickou energii v budovách. Do porovnání jsou zahrnuty náklady na topení, přípravu teplé vody, ostatní spotřebu elektřiny v domě a…
Dobrý den,
chystáme se ke stavbě rodinného domu a potřeboval bych poradit s volbou zdroje tepla. Snahou je minimalizovat pořizovací, ale pokud možno také provozní náklady. Tepelné čerpadlo, byť by se mi líbilo, bude zřejmě z finančních důvodů jen snem. Dům by měl mít spotřebu energie za rok na teplo nižší nebo rovnu 50kWh/m2/rok což je nízkoenergetický standard a celkem to tedy bude cca 6,9MWh/rok.
Jsou tedy v podstatě 2 varianty:
Elektřina (akumulační nádrž) doplněná nějakým drobným solárem - nižší pořizovací náklady (o cca 110 tis. - přípojka, komín, ...), vyšší provozní náklady (o cca 7 tis. / rok).
Plyn - zase úplně opačně, vyrovnat (a otočit ve prospěch plynu) by se to mělo po cca 17-ti letech, dle mých laických výpočtů. Nevím nic o životnosti jednotlivých soustav (tj. další investiční náklady) a možných dalších provozních nákladech.
Prosím tedy o radu s případným drobným komentářem. Snad jsem se nevyjádřil příliš obecně.
Děkuji!
Tomáš Válek
No vidíte, že jsme se shodli :o) O tom, že mám každým dnem chuť založit vlastní stranu bychom tady mohli hovořit do…
před 15 roky
Ujeli jsme kousek směrem k obecným souvislostem. :) Souhlas, závislost na čemkoli co je jen JEDNOU se Vám vymstí…
před 15 roky
Já vám neodporuji ani jednomu, vyřkl jsem svůj názor na srovnání "plyn vs. elektřina" ... tak to vidím já…
před 15 roky
32 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení