Redukcny ventil - Poistny ventil - BojlerAhojte,
chcem sa opytat ci niekto riesil dany problem, lebo slak ma ide z toho trafit, ked sa clovek opyta vodarov kazdy sa tvari jak keby som chcel nieco zazracne :-) a vysvetlenia sa nedockam.
Ohrev vody v novostavbe (bungalov) mame realizovany bojlerom. Bojler je 200L stacionarny (DZD). Zapojenie na privode studenej vody do bojleru :
Rozvod vody 1/2 plast-hlinik, redukcia 1/2 na 3/4, Uzatvaraci ventil gulovy (3/4), Redukcny ventil honeywell DS05FS, kde som dokupil manometer kedze ten nebol sucastou toho redukcaku, poistny ventil TE-2848 DN20 (standardne dodany s bojlerom DZD) ktoreho sucastou je spatny ventil podla popisu, potom cca 1,7 kovovej hadice k privodu studenj vody na bojlery kde na konci je Tcko s vypustacim ventilom, kedze privod studenej vody je tesne pri dne stacionarneho bojleru.
Problem je nasledovny ... hodnoty ktore ukazuje mamoneter na redukcnom ventile. Sedliackym rozumom by mal ukazovat tlak po redukcii. Tzn. ak je alebo nieje odber z bojleru mal by tlak po zredukovani napr. 3 bar (ked ho mam nastaveny na 3). Problem nastava ze pri ohreve vody v bojleri, stupne na manometri tlak na 5-5,5 bar pricom poistny ventil pekne odslzi (napr 0,5-1L) vody zalezi kolko vody sa doohrieva.
Co vlastne ukazuju tlak na manometri na to redukcnom ventile (typujem ze tlak po redukcii) ?
Otazkou preco vobec stupa na ukazovateli tlak ked je tam poistny ventil, ktoreho sucastou je spatny ventil? Nemal by ten spatny ventil podrzat vsetku vodu a teda aj tlak a nepustit ho pred seba?
Dalsia otazka preco vlastne poistny ventil prepusta, ked je dimenzovany na 0,63 MPa -+0,03 a on zacne slzit podla mna pri tlaku aj mensom ako je tento tlak.
Ako to spravne zapojit alebo teda je to ok, ze ten tlak tak kolise na tom manometri?
pozn. Ak sa skonci ohrev a odpustim trochu teplej alebo pustim trosku cez poistak... tlak na manometri ide dolu cca na 3,5-4.
Je mozne ze vodar nejako specialne neuviedol do prevadzi te redukny ventil ... ze holen vybral z krabice a pichol na ruru ?