Solární kolektory pro ohřev TUP a přitápění v kamenném doměDobrý den,
strávil jsem spoustu hodin pročítáním diskuzí kolem systémů vytápění + solárních kolektorů, ale musím se přiznat, že stále nemám zcela jasno tak, abych si dokázal odpovědět na svou otázku, zda má smysl instalovat širší systém solárních kolektorů i s možností doplňkového přitápění.
Rád bych k tomuto využil programu zelená úsporám a současný přímotopový systém nahradil systémem kotel na dřevoplyn + akumulační nádoba (1500l) + solární kolektory. Dům mám spočítaný s izolacemi strop / podlaha / nová okna na 12kW ztráty. Rodina bude o 4 lidech. Dům je kamenný, 80cm zdi, stará chalupa z konce 19. století.
Je mi zcela jasné, že nemohu takovýto dům solárním systémem vytápět. Jelikož se ale jedná o kamenný dům, je jeho topná sezóna přeci jen o dost delší (téměř celoroční), teplo v domě bývá pár týdnu v horkém létě jinak stále chladněji.
Má myšlenka je taková, zda by bylo možné za rozumných podmínek (s využitím zelené úsporám) navrhnout systém, který by zajistil dotápění domu v teplých měsících - tedy duben/květen až září/říjen (tj. nebylo nutné přitápět v kotli).
Prosím váš odborný posudek nad efektivitou a rentabilitou takového systému (návratnost není jen v penězích, ale i v pohodlí).
Nakonec připojuji odkaz na mapu, kde je dům vidět - střecha je natočena JV a sklon 45st. O kolektorech bych uvažoval zřejmě o heatpipe, jelikož přebytek tepla z jiného druhu bych neměl kam ukládat.
http://mapy.cz/ (zadejte prosím Všesoky 8)
Předem děkuji za vaše názory,
Radek Pilmaier