Solární kolektory pro ohřev TUP a přitápění v kamenném domě

Reklama
Solární kolektory pro ohřev TUP a přitápění v kamenném domě

Dobrý den,

strávil jsem spoustu hodin pročítáním diskuzí kolem systémů vytápění + solárních kolektorů, ale musím se přiznat, že stále nemám zcela jasno tak, abych si dokázal odpovědět na svou otázku, zda má smysl instalovat širší systém solárních kolektorů i s možností doplňkového přitápění.

Rád bych k tomuto využil programu zelená úsporám a současný přímotopový systém nahradil systémem kotel na dřevoplyn + akumulační nádoba (1500l) + solární kolektory. Dům mám spočítaný s izolacemi strop / podlaha / nová okna na 12kW ztráty. Rodina bude o 4 lidech. Dům je kamenný, 80cm zdi, stará chalupa z konce 19. století.

Je mi zcela jasné, že nemohu takovýto dům solárním systémem vytápět. Jelikož se ale jedná o kamenný dům, je jeho topná sezóna přeci jen o dost delší (téměř celoroční), teplo v domě bývá pár týdnu v horkém létě jinak stále chladněji.

Má myšlenka je taková, zda by bylo možné za rozumných podmínek (s využitím zelené úsporám) navrhnout systém, který by zajistil dotápění domu v teplých měsících - tedy duben/květen až září/říjen (tj. nebylo nutné přitápět v kotli).

Prosím váš odborný posudek nad efektivitou a rentabilitou takového systému (návratnost není jen v penězích, ale i v pohodlí).

Nakonec připojuji odkaz na mapu, kde je dům vidět - střecha je natočena JV a sklon 45st. O kolektorech bych uvažoval zřejmě o heatpipe, jelikož přebytek tepla z jiného druhu bych neměl kam ukládat.

http://mapy.cz/ (zadejte prosím Všesoky 8)

Předem děkuji za vaše názory,
Radek Pilmaier

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

20 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.