dimenzování topných tělesMám spočítanou tepelnou ztrátu po jednotlivých místnostech a podle toho jsem dimenzoval i přímotopy, protože ale teorie při výpočtu je jedna věc a praxe pak druhá, radši jsem do každé místnosti dal minimálně dvojnásobný výkon těles než podle výpočtu. Třeba obývák s kuchyní má vypočtenou ztrátu 0,787 a dal jsem 3 přímotopy po 500W. Při nedávných mrazech to vytopit dokázali. Je tedy fakt že výpočet je při -15 (bylo max. -13), ale při interiérové teplotě 20st. a my topíme v obýváku na 24st. takže při silnější mrazech už by mohl být problém. Pro zajímavost, při výpadku topení na 9hodin a mrazech kolem -6 teplota klesla v obýváku jen o jeden stupeň.
Ale třeba v ložnici v podkroví kde je ztráta místnosti 0,333 jsem dal dva přímotopy 500W a topím jen jedním a ten už měl problém při teplotě nad -10 to vytopit. Dále díky tomu, že v podkroví je vše ze sádrokartonu a není tam krom štítové zdi a podlahy jiná akumulační plocha, při zmiňovaném výpadku topení teplota poklesla z 22st. na 19st. V tom podkrví je buď špatně spočítaná ztráta, myslím si že třeba tepelné mosty díky krovu započteny nebyly a nebo špatně provedené zateplení, to jsem ale dělal vlastnoručne. Taky asi hraje roli to, že nejsou ještě dveře do sousední malé místnosti - šatny (ztráta 0,145) a tak je větší vytápěný prostor. Dále za příčkama ložnice jsou nevytápěné místnosti s teplotou kolem 18st.
Ještě mám problém s koupelnou v přízemí, kde je ztráta 0,443 a přímotop 750W plus žebřík 500W, žebřík samotný to samozřejmě vůbec nevytopí ani při venkovních telotách nad nulou, mám ho tedy spíše na sušení ručníků. Přímotop místnost vytopí bez problémů, ale při netopení v noci místnost dost rychle vychladne z 25 st. na 21st. Nevím jestli to nemůže být způsobeno tím že nad sádrokartonovým podhledem vede přívodní potrubí čerstvém vzduchu z fasády do jednotky. Jedná se o potrubí thermoflex které je izolované.
Ještě jedn paradox. V zádveří je ztráta 0,172 a teplota se drží na 20st. i bez topení, za nejsilnější mrazů klesla jen na 18st. a to i přestože skoro přes celou jednu stenu jsou vchodové dveře s dvojsklem. Sousední místností je vytápěná pracovna a na druhé straně kuchyň. Oproti tomu nevytápěné WC s podobnými rozměry jako zádveří má ztrátu 0,120 a má jen velmi malé okno s trosklem, které se narozdíl od vchodových dveří neotvírá. Teploty zde jsou ale o stupeň nižší než v zádveří, možná je to způsobeno tím že sousední místností je komora pod schody kterou vytápí jen bojler. Na druhé straně sousedí WC s koupelnou.