Regulace podlahového vytápění

Rubriky:

Reklama
Regulace podlahového vytápění

Dobrý den, mám v domě od roku 1985 podlahové topení a nemohu vypátrat výrobce vyhovujícího regulátoru.
Ti, kteří již nějakou dobu s podl. topením žijí, mi asi dají za pravdu, že zatápění i vypnutí zdroje tepla se pozná v interiéru až za delší dobu a nějaká ta hodina zpoždění nehraje skoro žádnou roli.
Rád bych topnou soustavu reguloval tak, že při známé tepelné ztrátě objektu bych přímo reguloval dodávku tepla podle rozdílu mezi venkovní a požadovanou teplotou interiéru. V mém případě, kdy topím tepelným čerpadlem, jehož výkon nelze regulovat, by se TČ zapínalo v několikahodinových cyklech na takovou dobu, aby úhrn dodané energie odpovídal tepelné ztrátě při aktuální venkovní teplotě. U TČ zem voda by šlo v podstatě o lineární převod teploty na délku periody a den by byl rozdělen na např 6 regulačních cyklů, ve kterých bu se zdroj tepla v ideálním případě zapínal na dobu mezi 0 až 4 hodiny. Regulátor by v tom nejjednodušším provedení měřil pouze teplotu exteriéru. Celá regulace by tedy spočívala v tomto jednoduchém převodníku. Teplota topné vody by byla irelevantní.
Když jsem se ptal výrobců a prodejců regulací, divili se, proč si chci takhle komplikovat život, když stejného výsledku dosáhnu úplně jednoduše tím, že příkoupím komplikovanější regulátor s více čidly, směšovací kohout, servo, akumulační, nebo taktovací nádrž, větší prostor v domě (ten je mimochodem dražší, než ta jejich nádrž), a nevímcoještě.
Vážení diskutující, umíte někdo poradit, jak si opatřit takový jednoduchý regulátor?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

16 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.