Regulace podlahového vytápěníDobrý den, mám v domě od roku 1985 podlahové topení a nemohu vypátrat výrobce vyhovujícího regulátoru.
Ti, kteří již nějakou dobu s podl. topením žijí, mi asi dají za pravdu, že zatápění i vypnutí zdroje tepla se pozná v interiéru až za delší dobu a nějaká ta hodina zpoždění nehraje skoro žádnou roli.
Rád bych topnou soustavu reguloval tak, že při známé tepelné ztrátě objektu bych přímo reguloval dodávku tepla podle rozdílu mezi venkovní a požadovanou teplotou interiéru. V mém případě, kdy topím tepelným čerpadlem, jehož výkon nelze regulovat, by se TČ zapínalo v několikahodinových cyklech na takovou dobu, aby úhrn dodané energie odpovídal tepelné ztrátě při aktuální venkovní teplotě. U TČ zem voda by šlo v podstatě o lineární převod teploty na délku periody a den by byl rozdělen na např 6 regulačních cyklů, ve kterých bu se zdroj tepla v ideálním případě zapínal na dobu mezi 0 až 4 hodiny. Regulátor by v tom nejjednodušším provedení měřil pouze teplotu exteriéru. Celá regulace by tedy spočívala v tomto jednoduchém převodníku. Teplota topné vody by byla irelevantní.
Když jsem se ptal výrobců a prodejců regulací, divili se, proč si chci takhle komplikovat život, když stejného výsledku dosáhnu úplně jednoduše tím, že příkoupím komplikovanější regulátor s více čidly, směšovací kohout, servo, akumulační, nebo taktovací nádrž, větší prostor v domě (ten je mimochodem dražší, než ta jejich nádrž), a nevímcoještě.
Vážení diskutující, umíte někdo poradit, jak si opatřit takový jednoduchý regulátor?