Kotle Benekov CXXZdravím,
mám doma od poloviny října C15P,zajímali by mě Vaše poznatky s provozem těchto kotlů.
Tady je pár mých prvních dojmů:
Ze začátku to byla katastrofa,dehtoval,spaliny kondenzovaly už v kouřovodu,o komínu ani nemluvě.Seděl jsem u něho hodiny a laboroval s nastavením přikládání i zatápěcí klapky na kotli.V prostoru hořáku byl kouř,který který se srážel na tělese kotle v dehet.Bydlím v celkem větrné oblasti,komínový tah se pořád měnil,proto se kotel v útlumu nedal nastavit a při teplotách v listopadu okolo 10°C byl v útlumu po většinu dne(palivo prohořívalo do retorty).Ke kotli jsem chodil i v noci a tloukl se do hlavy za co jsem to vyhodil tolik peněz.
Tah a kondenzaci jsem doufám vyřešil regulátorem komínového tahu co nabízí esel.Doporučuji všem co mají tah větší než předepisuje výrobce.Hoření v útlumu se zlepšilo a hlavně zbavil jsem se kondenzátu v komínové vložce.Zatápěcí klapku mám stále mírně pootevřenou(cca na 1/4 při venkovní teplotě okolo 0°C).Když jdou teploty na horu otvírám více,když dolů přivírám.V těch mrazech kdy jel kotel takřka nepřetržitě byla samozřejmě zavřená,ale pokud kotel přechází do útlumu mám ji cca o 1 otočku pootevřenou.
Dokoupil jsem si ještě jednoduchou regulaci se servopohonem na 3cestný směšovací ventil a nyní jsem s kotlem celkem spokojen.Ovládám ho přes pokojový programovatelný termostat,v syst.je 3cesťák,který si ovládá kotel sám a hlídá teplotu zpátečky a již zmíněny směšovač.Vytápím cca 115 m2,okna v plastu 45 zdi + 8cm polystyrén,ale nezateplené podkroví kde máme ložnici.V soustavě mám zapojen ještě 125 l bojler.Na radiátorech mám prog. termohlavice a topím na 22/17°C
Když bylo mezi 10-15 °C spotřeba byla cca 18-22kg a tento měsíc v těch mrazech -10 až - 15 °C 30-40 kg.Laboruji ještě co je lepší z hlediska spotřeby,jestli topit na 70 °C a do bytu pouštět 55 (víc nemůžu kvůli podlahovce v koupelně) a kotel přepínat přes termostat útlum/topení/útlum,nebo nastavit směšovací ventil na nižší teplotu ale nechat kotel topit takřka non stop na 65 °C a do topení pouštět cca 40-45°C.Zatím nevím... Zajímali by mě i vaše poznatky a spotřeba.
Zkoušel jsem i míchat pelety s ořechem2 v poměru 10:1.O dost se zlepšilo hoření v útlumu zkrátil jsem čas chodu podavače z 6 na 4,5 s.Ale jelikož bylo uhlí dost vlhké mám pocit že se trochu snížila výhřevnost.Plánuji pořídit suché uhlí a zkusit to znovu a také topit čistě uhlím(samozřejmě už ale s hořákem na uhlí) o dotaci jsem ještě nežádal tak v tom nevidím problém.Jen tak mimochodem už byla u někoho z vás kontrola?