Kotle Benekov CXX

Rubriky:

Reklama
MJ Michal Juřica @michal.jurica před 14 roky27.12.2009 23:10:00
Kotle Benekov CXX

Zdravím,

mám doma od poloviny října C15P,zajímali by mě Vaše poznatky s provozem těchto kotlů.
Tady je pár mých prvních dojmů:
Ze začátku to byla katastrofa,dehtoval,spaliny kondenzovaly už v kouřovodu,o komínu ani nemluvě.Seděl jsem u něho hodiny a laboroval s nastavením přikládání i zatápěcí klapky na kotli.V prostoru hořáku byl kouř,který který se srážel na tělese kotle v dehet.Bydlím v celkem větrné oblasti,komínový tah se pořád měnil,proto se kotel v útlumu nedal nastavit a při teplotách v listopadu okolo 10°C byl v útlumu po většinu dne(palivo prohořívalo do retorty).Ke kotli jsem chodil i v noci a tloukl se do hlavy za co jsem to vyhodil tolik peněz.
Tah a kondenzaci jsem doufám vyřešil regulátorem komínového tahu co nabízí esel.Doporučuji všem co mají tah větší než předepisuje výrobce.Hoření v útlumu se zlepšilo a hlavně zbavil jsem se kondenzátu v komínové vložce.Zatápěcí klapku mám stále mírně pootevřenou(cca na 1/4 při venkovní teplotě okolo 0°C).Když jdou teploty na horu otvírám více,když dolů přivírám.V těch mrazech kdy jel kotel takřka nepřetržitě byla samozřejmě zavřená,ale pokud kotel přechází do útlumu mám ji cca o 1 otočku pootevřenou.

Dokoupil jsem si ještě jednoduchou regulaci se servopohonem na 3cestný směšovací ventil a nyní jsem s kotlem celkem spokojen.Ovládám ho přes pokojový programovatelný termostat,v syst.je 3cesťák,který si ovládá kotel sám a hlídá teplotu zpátečky a již zmíněny směšovač.Vytápím cca 115 m2,okna v plastu 45 zdi + 8cm polystyrén,ale nezateplené podkroví kde máme ložnici.V soustavě mám zapojen ještě 125 l bojler.Na radiátorech mám prog. termohlavice a topím na 22/17°C

Když bylo mezi 10-15 °C spotřeba byla cca 18-22kg a tento měsíc v těch mrazech -10 až - 15 °C 30-40 kg.Laboruji ještě co je lepší z hlediska spotřeby,jestli topit na 70 °C a do bytu pouštět 55 (víc nemůžu kvůli podlahovce v koupelně) a kotel přepínat přes termostat útlum/topení/útlum,nebo nastavit směšovací ventil na nižší teplotu ale nechat kotel topit takřka non stop na 65 °C a do topení pouštět cca 40-45°C.Zatím nevím... Zajímali by mě i vaše poznatky a spotřeba.

Zkoušel jsem i míchat pelety s ořechem2 v poměru 10:1.O dost se zlepšilo hoření v útlumu zkrátil jsem čas chodu podavače z 6 na 4,5 s.Ale jelikož bylo uhlí dost vlhké mám pocit že se trochu snížila výhřevnost.Plánuji pořídit suché uhlí a zkusit to znovu a také topit čistě uhlím(samozřejmě už ale s hořákem na uhlí) o dotaci jsem ještě nežádal tak v tom nevidím problém.Jen tak mimochodem už byla u někoho z vás kontrola?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

474 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.