Husie krky na povaluDobrý deň,
postavil som NED. Spravil som si prípravu na počítačovú sieť - naťahal som husie krky (chráničky) zo všetkých izieb na nezateplenú povalu (povala=půda), kde bude switch. Nedávno som namontoval mikrovlnnú anténu a ťahali sme dátové káble z povaly do izieb.
Po otvorení zásuviek, pri ťahaní kábla, začala z chráničky vytekať voda. Niekde viac, niekde menej, niekde nič. Neboli to obrovské množstvá, ale dosť na to, aby som mal úplne mokré ruky a aby na podlahe bola maličká mláčka.
Múr je 30 cm tehla a 20 cm EPS. Chránička ide pri vnútornej stene. Podkrovie je zafúkane celulózou (Climatizér), parozábrana pri vnútornej strane. Chránička ide pri vnútonej strane. Povala nie je zateplená, chránička tam voľne končí.
Mám to nechať tak a neriešiť? Voda asi kondenzuje najmä v hornej časti a kým sa dostane k dátovej zásuvke, tak sa vyparí. Zatiaľ mi zo žiadnej zásuvky voda nevytekala.
Asi bude lepšie zamedziť zrážaniu vody v chráničke. Ale ako? Ucpať chráničku na hornom konci? Čím - silikónom? Alebo ju ucpať aj dole? Na druhej strane ucpávanie chráničky ruší čiastočne jej zmysel, prípadné prepchanie ďalších káblov bude problematické.
Teraz už viem, že som si nemal plánovať switch na povale, ale na druhú stranu odtiaľ je najjednoduchší prístup do všetkých izieb.
Vopred vďaka za radu.