Teoretická potřeba tepla pro vytápění versus skutečné náklady

Reklama
Teoretická potřeba tepla pro vytápění versus skutečné náklady

Dobrý den, v současné době se rozhoduji pro některý z aut. kotlů na pelety. Zatím topíme hnědým uhlím ořech I v 16 let starém kotli o výkonu 25 kW a spálíme ročně průměrně 8 tun (tento údaj je kvůli přesnosti včetně přepočteného dřeva na zátop, protože podle faktur za posledních 6 let jsme spálili průměrně 7,125 tun uhlí). V teple se nijak neomezujeme, často je u nás nad 25 °C (což mě osobně štve) a podle počasí někdy topíme i v září nebo červnu. Logicky mě zajímá (a myslím, že je to základní informace pro každého, kdo o změně paliva uvažuje), jaká by měla být roční spotřeba pelet v moderním kotli s vysokou účinností. Když se na toto ptám různých dodavatelů kotlů, někteří mají odvahu a údaj mi na základě naší současné spotřeby sdělí, jiní se bojí údaj říci a chtějí znát tepelné ztráty našeho domu. A zde začíná být potíž. Vypočítané tepelné ztráty našeho domu jsou totiž 24,5 kW. Pokud si někdo tento údaj zadá do tabulky "Potřeba tepla pro vytápění a ohřev teplé vody", vyjde mu z toho pro oblast Žďáru nad Sázavou" při tis=19°C bez ohřevu teplé vody 226,6 GJ/rok (62,9 MWh/rok). Pokud tento údaj zadá do tabulky "Porovnání nákladů na vytápění podle druhu paliva", vyjde z toho, že bychom v současné době neměli spálit oněch 8 t uhlí, ALE PŘES 22 TUN. Chtěl bych požádat, zda by mi mohl někdo tuto nesrovnalost jako laikovi vysvětlit. V čem je chyba?
Děkuji. V.Š.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.