Teoretická potřeba tepla pro vytápění versus skutečné nákladyDobrý den, v současné době se rozhoduji pro některý z aut. kotlů na pelety. Zatím topíme hnědým uhlím ořech I v 16 let starém kotli o výkonu 25 kW a spálíme ročně průměrně 8 tun (tento údaj je kvůli přesnosti včetně přepočteného dřeva na zátop, protože podle faktur za posledních 6 let jsme spálili průměrně 7,125 tun uhlí). V teple se nijak neomezujeme, často je u nás nad 25 °C (což mě osobně štve) a podle počasí někdy topíme i v září nebo červnu. Logicky mě zajímá (a myslím, že je to základní informace pro každého, kdo o změně paliva uvažuje), jaká by měla být roční spotřeba pelet v moderním kotli s vysokou účinností. Když se na toto ptám různých dodavatelů kotlů, někteří mají odvahu a údaj mi na základě naší současné spotřeby sdělí, jiní se bojí údaj říci a chtějí znát tepelné ztráty našeho domu. A zde začíná být potíž. Vypočítané tepelné ztráty našeho domu jsou totiž 24,5 kW. Pokud si někdo tento údaj zadá do tabulky "Potřeba tepla pro vytápění a ohřev teplé vody", vyjde mu z toho pro oblast Žďáru nad Sázavou" při tis=19°C bez ohřevu teplé vody 226,6 GJ/rok (62,9 MWh/rok). Pokud tento údaj zadá do tabulky "Porovnání nákladů na vytápění podle druhu paliva", vyjde z toho, že bychom v současné době neměli spálit oněch 8 t uhlí, ALE PŘES 22 TUN. Chtěl bych požádat, zda by mi mohl někdo tuto nesrovnalost jako laikovi vysvětlit. V čem je chyba?
Děkuji. V.Š.