Jak správně topit do podlahovky?Ahoj, popíšu situaci:
Novostavba zateplená řadovka, celková podlahová plocha 205m2, tepelné ztráty asi 4,5kW, podlahové teplovodní topení v všude, plynový kondenzační kotel Dakon KZ24B, regulace pokojovým termostatem v režimu PI (bez ohledu na venkovní teplotu), kojenec 4 měsíce a proto musím topit na 23°. Já bych snesl i 20°, ale kvůli prckovi to letošní zimu asi nepůjde. Roční spotřeba plynu topení + ohřev vody mám za rok 2009 1438m3.
Samozřejmě sleduji spotřebu a hlídám náklady a došel jsem za rok bydlení v podstatě na 2 způsoby topení:
1, Topit celý den i noc na 23°, kotel ohřívá vodu téměř bez cyklování na nějakých 35°, sice moduluje na nějakých 15 až 25%, ale za to jede téměř nepřetržitě (myšleno např. 16 z 24hod.).
2, Na termostatu mít nastaveno 22,5° a 3x za 24hod. podlahovku "nabít" zhruba 2 hodiny na teplotu 23,5°. Natopí se, potom kotel vypne a podlahovka jede setrvačností...
Co se spotřeby plynu týče jsem na rozpacích, nedá se přímo určit která varianta je šetrnější, jelikož na náběh vystydnuté podlahovky je někdy potřeba ohřívat vodu na 40° a plynoměr se pak točí jako kolotoč (10m3 plynu za 24hod. při dnešních teplotách kolem -5°).
Potom se chci zeptat jaká je vzhledem ke kondenzaci optimální teplota topné a vratné vody?
Prosím neřešili jste to někdo?