Elektrické akumulační panelyDobrý den, stručně popíšu svoji situaci. Bydlím v cihlovém bytovém domě z 50 let minulého století, tloušťka zdi cca. 60 cm, nezateplený, byt v přizemí podemnou sklep nademnou dvě patra, jedna strana bytu je venkovní situováná na JZ, n.m.v. cca. 420 m.n.m. Výška stropu 2,4m, místnosti o velikosti cca 4,5 x 3,8m celková metráž 64m2 byt 3+1. Nyní topím přimotopy a je to nic moc, hlavně teda v době výluky NT na hodinu, mi teplota spadne z nastevných 21°C (a venkovní teplotě -5°C) na teplotu 18°C, což jsou 3°C rozdílu během jedné hodiny. Navíc než se pak pomocí těch přimotopů teplota vyšplhá na nastavenou teplotu 21°C tak to trvá další dvě hodiny plného výkonu 1500W přimotopu.
Situaci chci řešit výměnou 1500W přimotopů za 2000W akumulační panely zn. MIRAVA nebo ZEFYR. Jde mi hlavně o tepelnou pohodu a ne tak razatní kolísání teplot v době výluky NT. Teplotu si budu řídit v každé místnosti zvlášt bezdrátovými pokojovými termostaty.
Má otázka zní: Vyřeší moji situaci nové aku panely alespoň z poloviny (čili že teplota nespadne o 3°C ale pouze o 1,5°C)?
Co se týče řízení teploty termostaty, tak si nemyslím, že díky akumulaci by docházelo k přetápění mistnosti, když nastavím termostat o dejme tomu 0,3°C menší vypínací teplotu než jaké chci dosáhnout a panel akumulací postupně na tu teplotu dojde sám. Navíc když hysterzi teploty termostatu nastavím na dejme tomu 0,1 - 0,2°C, tak by ani nemělo docházet k nějakému velkému "vybijení" panelů a měly by být stále teplé.
Tak povídejte, jestli jsou moje úvahy správné a zda se tím zlepší tepelná pohoda v bytě.
PS: O zateplení celého objektu usiluji, ale jelikož musí souhlasit 75% vlastníků býtových jednotek, tak je to boj s větrnými mlýny. Takže v blízké době je zateplení budovy nereálné.