Dřevěný a kamenný obklad na EPS?Dobrý den,
chtěl bych všechny požádat o radu s vyřešením několika detailů na mé budoucí stavbě. Předesílám že jsem laik a svépomocný stavebník. Přečetl jsem již spoustu diskuzí a na některé otázky jsem nenašel odpovědi. Na jaře začnu stavět RD (sklep a desku již mám). Budu stavět běžný dům s přízemím a obytným podkrovím se sedlovou střechou. Nedělám NED natož PED. Zdivo chci použít 30cm buď heluz nebo ytong a zateplit 18-20 cm EPS. Štíty chci mít obloženy dřevěnými prkny (estetická záležitost) a sokl a rohy zdí chci mít obloženy kameným obkladem (pláty cca 2cm silné, hmotnost na m2 teď nevím). Zateplovací systém si chci dělat svépomocí (a nejen ten). V příloze jsem dal obrázek výsledného vzhledu pro lepší představivost.
1) Jak udělat rošty pod štítovými prkny? Přímo na nosnou zeď rošt z hranolu např. 8x8 vertikálně a přes to 8x8 horizontálně = 16 cm výška + 2cm prkna = 18 cm tj. výška jako okolní EPS izolace. Nebo jak na to?
2) Jak správně provést obklad kamenem aby to EPS unesla? Je to vůbec proveditelné?
3) Jaké je nejlepší usazení oken do izolace? V příloze uvádím tři varianty.
a) utopené okno v nosné zdi, izolace ostění
b) okno zároveň s hranou zdi, izolece přetažena přes rám
c) XPS v celé šířce zdiva, okno s hranou zdi a izolace přetažena přes rám.
4) Jak správně zaizolovat věnec (překlady) aby nevznikal tepelný most.
a) věncovky+5cm EPS + betonový věnec (obvyklé pro systém bez vnější izolace)
b) pouze betonový věnec - venkovní EPS dostatečně vyeliminuje tepelný most
Předem děkuji všem za konstruktivní rady. Obvzláště by mě zajímaly názory pánů Kríže, Kociny, Jaskvy, Smrčky, kteří se podle mne velice dobře orientují v problematice.
S pozdravem
Dušan Gregor