Minimální teplota v bytě, minimální povrchová teplota konstrukcí

Reklama
Minimální teplota v bytě, minimální povrchová teplota konstrukcí

Dobrý den,

pronajal jsem si byt v bytovém domě od soukromého majitele (bydlí v bytě nademnou), avšak po krátké době užívání se objevily problémy s tepelnou pohodou v bytě a to i v období, kdy venkovní teploty nedosahovaly hodnot pod bodem mrazu.
Zajímalo by mě, jaké mám jako nájemce s řádnou nájemní smlouvou práva, respektive co je majitel povinen zabezpečit. Vzhledem k výši nájmu a veškerých investic s dosavadním užíváním bytu je pro soudní cesta neúměrně nákladná a zbytečně zdlouhavá.

Situace je následující: Pronajatý byt je v prvním – zvýšeném, podlaží, pod ním je nevytápěný sklep. Byt je po částečné rekonstrukci, s plastovými okny, vlastním plynovým kotlem. V koupelně je instalován pouze infrazářič, předsíň je bez topení.

Po zhruba měsíci užívání byla situace taková, že v bytě byl znatelný tok chladného vzduchu od podlahy ve všech místnostech a stěny sousedící se schodištěm. V nevytápěné koupelně byla teplota cca 14-15°C. Venkovní teploty tou dobou byly kolem 0°C. V současné době (2,5 měsíce trvalého užívání bytu), kdy se dlouhodobě teploty pohybují do -10°C a krátkodobě klesají i níže je teplota v koupelně u podlahy trvale 12,5°C (při zapnutém infrazářiči je teplota vyšší, ale nikoliv u podlahy – domnívám se, že toto těleso neslouží k trvalému vytápění). A dále, zatímco teplota na termostatu na vnitřní zdi obytné místnosti je 22°C, teplota u podlahy v téže místnosti je 17°C, někdy i méně. O znatelném profukování kolem vchodových dveří a nekvalitně osazených oken ani nemluvě.

Mohu se opřít o nějaký zákon/vyhlášku a co mohu po majiteli požadovat? Na situaci jsem jej opakovaně upozorňoval ústně i písemně, vždy to skončilo odbytím, písemnou stížnost sice převzal, ale odmítl podepsat její převzetí. Dle jeho slov je v bytě vytápění nové, naddimenzované atd...Jiný byt samozřejmě hledám ;)

Děkuji za rady a připomínky,
Jan Novák

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.