Už si nevím rady...Dobrý den, tak stále řeším topení v novostavbě a už z toho mám hlavu jako pátrací balon....Měl jsem u sebe 6 topenářských firem, kterým jsem vysvětlil že chci krbovou vložku s výměníkem napojenou na radiátory v celém domě+kombi bojler 200l na ohřev vody. Tepelná ztráta budovy je 6,8kW(při -16C), součet výkonu v radiátorech je 7,6kW a elektrokotel 9kW.(vše z projektové dokumentace) Probíral jsem to i s projektantem, kterej říkal že topení na tuhá paliva by mělo být zhruba o 1/3 výkonější než elektrokotel což odpovídá 12kW. Teplovodních krbů 9kW voda/3kW vzduch jsem pár našel, ale topenáři řekli že je to málo že to jsou výkony za ideálních podmínek (suché bukové dřevo, jasné počasí pro dobrý tah komínu atd.) čehož málo kdy dosáhnu. Že prej to topit bude ale budu muset do toho krbu házet každou hodinu 5Kg dřeva a že to mě brzo přestane bavit. Navrhujou nezavisle na sobě výkon do vody někde kolem 14-17kW s regulací přívodu vzduchu/nebo komínovou klapkou si prej výkon dostatečně srazím, vydrží mi to hořet dlouhé hodiny. Dočetl jsem se o dehtování při škcení krbů, ale prej je to pár milimertů za topnou sezonu a že to jde snadno odstranit, tak nevím?