"Odvodňovací šachta" ?Dobrý den, dovoluji si zde přítomné oslovit s dotazem.
Vlastníme starý kamenný dům, který jak jinak trpí vlhkostí. Stojí ve velice mírném svahu (rozdíl cca 10cm). Štítová stěna v kuchyni (viz. přiložený obrázek) je nejníže a je na tom asi nejhůř. Tři stěny plánuji obkopat, dát nopovou fólii a drenážní potrubí - místní diskusi už jsem procházel, takže jakousi představu mám.
Třetí stěnu ale obkopat nejde, protože tam vede stávající kanalizace a bojím se narušení - je to jen úzká ulička mezi domy - cca 80cm. Napadlo mě tedy využít sklepních prostor (viz. obrázek) a pokusit se vyhloubit "odvodňovací šachtu", či jak bych to nazval.
Mělo by se jednat o drenážní trubku, která by byla kolmo zasazená do země do hloubky cca 2,5m pod okolní terén (podlaha sklepa je asi 1m pod terénem), ve které by se jak doufám shromažďovala voda, kterou bych pak odčerpával.
První dotaz zní, zda je to vůbec principielně představitelné, zda to může fungovat.
Pak také nevím, zda nemůže dojít k narušení hladiny spodní vody , abych si nějak negativně neovlivnil fungování studny, která je u protější stěny domu (viz. obrázek).
Jakékoli postřehy, nápady nebo vlastní zkušenosti uvítám a moc za ně předem děkuji.
Janský