Alternativní vytápění s agro palivem

Reklama
Alternativní vytápění s agro palivem

Vážený pane Sinkule !
Narazil jsem na Váš příspěvek z 20.10.09 a musím tudíž na něj reagovat! Než jsem začal spalovat tzv. biomasu, hodně jsem si o této problematice přečetl. Jelikož jsem potřeboval topit objekt se zhruba 80 KW ztrátami, začal jsem zpracovávat vlastní nashromážděnou lesní štěpkou. Pořídil jsem si zařízení na spalování biomasy tvořené 2x kotel Viadrus U22 10 článků a spalovací komory napojené na spodek kotlů. Až na nějaké počáteční problémy jsem topil první sezonu až do doby, kdy jsem byl nucen štěpku nakupovat. První várka štěpky výborná, druhá dodávka začátek ledna 2009 příšerná, co se týkalo výhřevnosti. Ještě jsem zapomněl napsat, že na výstup kotlů bylo nainstalováno fakturační měření dodávky tepla, které umožňuje si prohlédnout jednotlivé veličiny jednotlivě.(celková výroba GJ, teploty výstupní a vstupní vody, průtok a okamžitý výkon) Na tomto měřicím přístroji bylo možno okamžitě zjistit, jak které palivo dá jaký výkon. To jsem odbočil a vracím se zpět ke štěpce. Takže při nákupu druhé várky štěpky jsem se nemohl dostat na výkon, na který jsem byl zaveden. Jelikož k tomu venku začalo pěkně mrznout, byl jsem nucen situaci rychle řešit. Začal jsem do štěpky přidávat obilí a byl jsem opět na svém požadovaném výkonu. Jelikož jsem se dozvěděl, že zhruba 5 Km od kotelny začala zemědělská firma vyrábět alternativní peletky, začal jsem opět shánět veškeré info o této problematice. Na další sezonu jsem chtěl totiž vyloučit dodávku různorodé štěpky a tím pádem si zajistit stálý přísun kvalitního paliva. Narazil jsem na vámi zmiňovaný hořák. Začal jsem komunikovat s výrobcem, uvedl jsem co potřebuji, co mám za kotle. Nechal jsem se přesvědčit a hořák spolu s tzv. adapterem jsem nakoupil. Byl jsem výrobcem ujištěn, že hořák s adapterem bude mít ještě o 10 KW větší výkon, takže uváděných 75 KW výkon hořáku mi zcela vyhovovalo. Před novou realizací jsem měl vyzkoušeno a změřeno, že parametry, které uvádí výrobce kotlů fa. Viadrus jsou pravdivé. Provedl jsem tedy instalaci hořáku, nasypal násypku řepkovými peletkami a zažehnul. Začal jsem znovu nabývat nové zkušenosti a poznatky o naší slavné, pro někoho tajuplné biomase. Z počátku jsem byl velmi nadšený, jak to všechno funguje až do doby, kdy jsem začal odečítat hodnoty na instalovaném měřícím zařízení. Výkon na alternativní peletku jsem přes 30 KW nevyhnal. Začal jsem opět komunikovat s výrobcem. Vše je v pořádku, jen je nutné změnit dodavatele alternativních pelet. Změnil jsem dodavatele peletek a hořák byl opět na stejném výkonu. To už jsme byli na sklonku roku 09/10, kdy už venku pěkně přituhovalo. Hořák jsem naložil a odvezl k výrobci, spolu s doporučenými peletkami. Hořák mi ve firmě repasovali na tzv.verzi agro. K peletkám se vyjádřili, že jsou vlhké. Dobrá, sehnal jsem peletky opět jiné, suché, a výsledek stále výkonově stejný. Takže nastalo další martirium. Výrobce mně předal Vám, jako zástupci servisu, aby jste daný problém řešil. Přijel Váš technik, aby mně naučil provozovat hořák na alternativní peletku. Dosažený výkon spolu s vaším zástupcem servisu max 30 KW. Takže, to co jsem chtěl předvést, předvedeno nebylo. Servisman se tedy vrátil zpět. Po té jste mi znovu osobně kontaktoval a zdělil mi, že si mám k hořáku pořídit jiný kotel, protože tento je nevyhovující a s tím jiným, novým 100% - ně výkon 75 KW docílím. Ve svém příspěvku však uvádíte spojení s kotlem U22, výkon 60 KW a spotřebu 100 Kg za den ????? Můj dotaz zní: Jakými kalibrovanými měřícími přístroji pane Sinkule dosahujete těchto výsledků měření, když o několik desítek kilometrů dál jsou výsledky úplně, ale úplně jiné !!!! Tolik jsem chtěl v krátkosti přispět k různým debatám mýtům o biomase. Pokud chcete pohodlí, pohodu a klid, tak biomasa, to není to pravé ořechové. Pokud chcete vzrůšo a spestření, tak určitě biomasu ano. Tepelné čerpadlo je ta pravá pohoda !!! A v dnešní době už cenově velmi dobře dostupné. Jsem připraven o problematice alternativní biomasy diskutovat, neb se o ní zhruba 10 let zajímám a tři roky aplikuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.