Nestabilní dodávky TV u posledních stoupaček

Nestabilní dodávky TV u posledních stoupaček

Popis domu:

Máme klasický panelový dům, kde je 72 bytových jednotek, čtyři vchody po třech bytech na patře, šest bytových podlaží, tzn. každá stoupačka je pro šest bytů. Je zde tedy celkem 12 stoupaček pro TV (teplou vodu).
Na schématu jsou uvedeny čísla vchodů (W2, W4, W6 a W8). Teplá voda je dodávána z centrálního zdroje tepla. U vchodů W8, W6 a W4 jsou dodávky TV zcela stabilní a její teplota téměř vždy plní normu 45°C.

Problém:

U posledního vchodu W2 je stav nežádoucí - u všech tří stoupaček je nutno odpustit velké množství chladnější (někdy i téměř studené) vody, než začne téct voda teplá, jak má být. Množství se mění od několika litrů až po téměř půl vany odtočené chladné vody.
V minulosti byl stav ještě horší - ani po dlouhém odtáčení vody se stav někdy nezlepšil. Po "laborování" jsem nechal nainstalovat zpětnou klapku na zpětné potrubí (vyznačena na schématu), jelikož jsem se domníval, že chladná voda proudí ze zpětných potrubí ostatních vchodů (pravděpodobně z důvodu vyššího tlaku). Toto se zřejmě potvrdilo, jelikož už lze teplou vodu ve vchodu W2 po odtočení obdržet, ale problém vyřešen nebyl, protože velké množství odtočené vody stojí mnoho peněz.

Existuje nějaké levné řešení tohoto problému? Domnívám se, že v určitých chvílích voda v potrubí u W2 necirkuluje jak má. Jediná věc, která mne napadá, je instalace čerpadla (na hlavní potrubí) nebo čerpadel (na každou stoupačku jedno), které by zajistily cirkulaci vody, pokud by teplota klesla pod stanovenou mez. Avšak přijde mi škoda investovat do pořízení čerpadel a do jejich provozu, pokud by zde bylo nějaké jednodušší řešení. Navíc by mohla instalace čerpadel ovlivnit stav v ostatních vchodech, kde je nyní vše v pořádku.

Ovšem nejsem si uvedeným nápadem zcela jist. Existuje nějaká možnost, že u některých méně kvalitních pákových nebo termostatických baterií dochází ke směšování vody, i když je výtok z baterie uzavřen? Pak by totiž mohl vyšší tlak studené vody částečně přetlačit tu teplou a ve stoupačce se mixovat.

Tlak v potrubí TV nelze dle vlastníka CZT zvýšit, jelikož je na horní hranici únosnosti. Pokud však záměrně snížím tlak v potrubí na studenou vodu, situace se nezmění. K mixování tedy pravděpodobně nedochází.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.