Vytápění novostavby RD užitková plocha 160m2 ?Dobrý den, omlouvám se za stejný dotaz, který tu je už asi 1000krát,ale nemohu se stále dobrat odpovědi. Mám postavenou hrubou stavbu domu 12x10,5 m, patrový, Heluz 50 mm, nebudu dál izolovat, okna 3 sklo u=0,7 , okno 1,1 , v přízemí vodovodní podlahové topení, 8 cm izolace, folie, atd. V patře izolované podlahy, topení radiátory na stejně teplou vodu jako podlahové topení (42-45?). V přízemí krbová vložka bez rozvodů. Ale teď k otázce.
Čím topit a čím ohřívat TUV? ? ?
Je mi jasné, že ideál na náklady jsou peletky, dřevo,uhlí, Tepelné čerpadlo ?..... peletky atd nechci, hledám pohodlnější cestu k topení. A TČ je krásná věc, mám vybraný split systém od PZP, ale ta investice:( Plyn v místě není. Prošel jsem už celé kolečko (elektrokotel, propan, solar, atd atd.) ,ale nikdo mi nebyl schopný zatím nějak komplexně poradit.
Pokud dám elektrokotel cca 18kw + bojler, pořizovací náklady budou minimální, a sem tam přitápění krbem(víkendy, atd.) jsem schopný takovýto dům (není nejmenší) vytopit do cca 30 000 Kč ročně ? ? ? 40 000 Kč ? ? ? Nehledám topení za 10 000 ročně, ale nechci se dostat na 50 000 a vydělávat jen na topení. 250 000 Kč na TČ se mi vrátí, vím to! Ale v počáteční investici na to prostě nemám.
Moc děkuji za rozumné rady a konzultaci s někým kdo mi pomůže s jeho vlastními zkušenostmi s topením v podobném domě.