Zateplení ytonguDobrý den,
prosil bych o radu k zateplení ytongu. Vím, že se to tu už hodně probíralo. Četl jsem tady různé diskuze, počítal jak se dá, ale bohužel konečný obrázek jsem si na to zatím neudělal. Nejprve popíšu situaci:
Ke starému domu mi firma přistavila přístavbu z ytongu o tloušťce 30 cm. Původně bylo v projektu zdivo 37,5 cm. Firma doporučila tl. 30 cm plus zateplení, projektant a stavební dozor to schválil a já tedy (jako laik) také. Takže už je hotovo, basta. Na zdivu už nic nezměním. Ovšem je nutné starou budovu zateplit a protože se bude zateplovat stará část (z plných cihel), tak je nutné zateplit i ytong. Zateplení je možné pouze s izolací o tloušťce max 8cm.
Nad důvody omezení tloušťky zateplení a nutnosti zateplení si nelamte hlavu, stačí když napíšu - památkáři. Prostě to tak musí být a přes to nejede vlak.
No a po více než roce výstavby teď došlo na zateplení. No a tak si pročítám diskuze a tak trochu mě vystrašil onen rosný bod a kondenzace ve zdivu ytong. Protože 30cm ytongu a 8cm polystyrenu vychází při teplotách -12 docela nepříznivě. Jde mi o to, co se s tím zdivem při takové skladbě může stát? Popraská? Poničí se? Rozdrolí? Nebo jen bude mít menší tepelný odpor?
Někdo tady psal, že po deseti letech se vůbec nic nepřihodilo i při menší izolaci. Jiní píší, že mají zkušenosti jiné. Jaké špatné zkušenosti s tímto máte?
Pak mě napadla ještě jedna věc. Zateplit ytong 8cm minerální vaty. Pomohlo by to vyřešit problém s kondenzací par (vzhledem k lepší paropropustnosti vaty oproti polystyrenu)? Cena je sice vyšší, ale vzhledem k rozměrům přístavby (asi 40 m2), tak by to nebyla až taková investice. Máte nějaké zkušenosti s nějakou minerální vatou pro kontaktní fasády? Nějakou s dobrým poměrem cena/"výkon"?
Můžete mi poradit? Předem děkuji...