Nosnost (zpěvnění) trámového stropu - prosím o radu

Reklama
Nosnost (zpěvnění) trámového stropu - prosím o radu

Dobrý den

dělám v podkroví koupelnu.Jedná se o starší dům (z 30.let).Větší část koupelny
leží nad předsíní,stropy trámové (17x10cm),cca 1 m od sebe, na nich je (byl) záklop, násep, půdovky, 1cm potěr a dlažba.

Na tu šířku předsíně (125cm) vychází 2 trámy, pak je zeď 30cm, pak strop další místnosti, takže část koupelny s vanou leží na zdi co je pod ní a na stropu obýváku, takže vana mně teď netrápí.

Jde mi ale o ten strop předsíně.Únosnost těchto stropů by měla být prý cca kolem 250kg/m2. Ty 2 trámy jsou uloženy jedním koncem v nosné zdi, druhým koncem končí na schodišti,délka cca 5m, předpokldám připojení (načepování) ke kolmému trámu.
Doteď (pův. majitelé) udělali na části beton desku (cca 4cm)-plocha cca 4m2, pod tím půdovky, to jsem nechal, ze zbytku (cca 3,5m2) jsem odstranil násep, půdovky, dlažbu a dal jsem tam zpět nějaké půdovky a dal beton. potěr 3-4 cm.Strop před tím ani teď nevykazoval známky nějakého nevhodného chování nebo průhybu.
Má tam přijít ještě dlažba, obklady,část vany, osoby..) znáte to. Jde mi o to, kolik trámový strop zhruba unese.

Mám v hlavě pojistné řešení, že bych zhruba uprostřed délky trámů vložil zespodu z přesíně kolmo k trámům železný I profil, který bych umístil do štítové zdi (15) a zdi mezi přesíní a obyvákem (30), vyklínoval deskovými klíny, čímž bych omezil průhyb trámů.
Jde mi o to jestli to je schůdné řešení a jaký zhruba I profil volit.

Strop bych pak zakryl SDK podhledem, to jsem stejně chtěl.
Díky za rady. Jiné zesílení trámů (přiložením dalšího) není reálné.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.