Nosnost (zpěvnění) trámového stropu - prosím o raduDobrý den
dělám v podkroví koupelnu.Jedná se o starší dům (z 30.let).Větší část koupelny
leží nad předsíní,stropy trámové (17x10cm),cca 1 m od sebe, na nich je (byl) záklop, násep, půdovky, 1cm potěr a dlažba.
Na tu šířku předsíně (125cm) vychází 2 trámy, pak je zeď 30cm, pak strop další místnosti, takže část koupelny s vanou leží na zdi co je pod ní a na stropu obýváku, takže vana mně teď netrápí.
Jde mi ale o ten strop předsíně.Únosnost těchto stropů by měla být prý cca kolem 250kg/m2. Ty 2 trámy jsou uloženy jedním koncem v nosné zdi, druhým koncem končí na schodišti,délka cca 5m, předpokldám připojení (načepování) ke kolmému trámu.
Doteď (pův. majitelé) udělali na části beton desku (cca 4cm)-plocha cca 4m2, pod tím půdovky, to jsem nechal, ze zbytku (cca 3,5m2) jsem odstranil násep, půdovky, dlažbu a dal jsem tam zpět nějaké půdovky a dal beton. potěr 3-4 cm.Strop před tím ani teď nevykazoval známky nějakého nevhodného chování nebo průhybu.
Má tam přijít ještě dlažba, obklady,část vany, osoby..) znáte to. Jde mi o to, kolik trámový strop zhruba unese.
Mám v hlavě pojistné řešení, že bych zhruba uprostřed délky trámů vložil zespodu z přesíně kolmo k trámům železný I profil, který bych umístil do štítové zdi (15) a zdi mezi přesíní a obyvákem (30), vyklínoval deskovými klíny, čímž bych omezil průhyb trámů.
Jde mi o to jestli to je schůdné řešení a jaký zhruba I profil volit.
Strop bych pak zakryl SDK podhledem, to jsem stejně chtěl.
Díky za rady. Jiné zesílení trámů (přiložením dalšího) není reálné.