Heluz Family 44 nebo sendvičDobrý den,
už se tu nějaký pátek pohybuji, zajímal by mne názor na jednu skladbu stěny.
Stavím svépomocně rodinný domek. Nechci honit úsporu za každou cenu, byl bych rád za dosažení nízkoenergetického standardu. V záplavě materiálů jsem nakonec vytrval u vzduchocihly, i když ve svých úvahách jsem několikrát odbočil, mimo jiné třeba k medmaxu. Řeknu na rovinu, že nejsem příznivcem "polystyrenových" fasád - věřím, že to funguje, ale zkrátka to nechci. Řeším takové dilema:
1. Obvodové zdivo Heluz Family 44 - je to dražší varianta (ale ještě únosně), na druhou stranu bude asi časová úspora, když se zeď postaví v jedné operaci. Tepelně izolační vlastnosti (U=0,18) horší, na NED snad dostačující. V budoucnu je možnost dodatečného zateplení (kdoví co za 30 let vymyslí za materiály...)
2 Sendvič, který jsem ještě neviděl:-) V jednopodlažní části Heluz 25 STI + 15 cm polystyren + porobetonová příčkovka (třeba Porfix) asi 8 cm. V dvoupodlažní části Heluz 30 STI + 12 cm polyš + Porfix. V tomto případě jsou tepelně izolační vlastnosti lepší (U=0,15), o něco levnější než Family 44, ale o dost pracnější. Na vnější Porfix samozřejmě přijde omítka, porfixy budou kotveny k nosné stěně.
Místo porfixu by bylo ideální nějaké pohledové zdivo, ale to je cenově někde jinde. Snad jen VPC cihla od KM-BETA, ale zase je to dost pracné. Taky jsem se díval na Cetrisové desky, ale moc mne neoslovily a cena též není lidová. Pórobetonovou příčkovku jsem použil kvůli ceně, je daleko levnější něž cihelná.
Co na takovou skladbu říkáte, případně co byste si z těchto dvou variant vybrali a proč?
Děkuji