TZB-info - Úspory tepla skutečné,…
Vyznat se v "úsporách tepla" je náročné i pro odborníky, natož pak pro laiky. Když nebudeme objekt vytápět, dojde v něm k úsporám 100 %, nebo k žádným? Vyznat se v úsporách znamená…
Kam dál pro informace ze stavebnictví
Rubriky:
s vlastni stavbou jsem zacal 2.4.2007, druhy snimek je z 13.4.2007 a posledni z 2.5.2007
zatim vse stalo i s materialem na stavbe cca 300 000kc.to jen aby ostatni meli predstavu co to stoji :-)
material je YTONG 20cm,vnitrni nosne zdivo je 30cm betonova salovaci tvarnice vyplnena betonem a postavena na YTONG 30cm.
zakladove pasy jsou podsypany cca 30-40cm kamennou drti fce 16-32 a vybetonovany ca 60-70cm.sirka pasu byla na lzici 45cm.na pasech jsou 40cm salovaci betonove tvarnice a deska je vylita i s tvarnicemi v jednom dni.sila desky 20-30cm betonu s kari sitemi 5mm a oka 10X10cm.pod deskou je jeste granulat cca 5-10cm na odizolovani desky.pod granulatem samozrejme fce 16-32cm v sile 10cm.
RESENI VYTAPENI
ZR,TC stavebnice od ing.Antonina Žeravíka ( http://www.eltex-km.cz ),rekuperace,solarni kolektory a AN o objemu 750litru.
okna k - O,5 az 0,6,izolace podlahy 15-20EPS,steny 30cm EPS a 0,5m vaty na strope.samozrejme izolace zakladu 10-15cm EPS do minimalni hloubky 0,5m
zapomel jsem dodat,ze dodavatelem stavebniho materialu je STAMA - Teplice.vynikajici a profesionalni pristup.doprava i slozeni zdarma v presne dohodnutou hodinu a den.vyborne ceny.
z důvodu překročení únosného množství příspěvků bylo téma uzavřeno
před 12 roky
Ano. Tu skor ide o to, ze krb v pasivnom dome je vacsinou predimenzovany k tepelnej strate takeho domu a tak sa da…
před 12 roky
Ano, nemyslel som absolutne najteplejsi, ale okolo krbu bude vzduch vramci domu najteplejsi - oproti inym castiam ci…
před 12 roky
3182 odpovědí
Zobrazit všechny reakcez důvodu překročení únosného množství příspěvků bylo téma uzavřeno
Strasne dlha diskusia nie? :) Tie fotky su z tej stavby pasivneho domu od A po Z? Alebo to bol len priklad stavby od Z po A? :-D
Neviem ci aj v cechach maju porekadlo: Kde iny zacinaju, tak petr kocina! :D
Podla mna, mas najdlhsiu diskusiu aku kedy niekto dokazal vytvorit.. si dobry ;) A tie kolajnice nad oknami?
Mrkni moj zaklad, a ledva som sa dostal pod 15kW...
MS MiO Simko @mio.simkoTak to je o něčem jiném. Určitě jste začali mimořádně promyšleným projektem, protože tyto základy mají hlavu a patu
Všem zdejším odborníkům a rovněž i bojovníkům za "pravdu a lásku
" ve stavebnictví přeji vše nejlepší do nového roku.... ;-)
Kdyby zde někdo narazil na cokoliv ohledně ohřevu teplé užitkové vody pomocí fotovoltaických panelů, tak se s tím. Budu rád, za jakýkoliv názor.
Dal jsem to zde:
https://forum.tzb-info.cz/121087-ohrev-v…
pro ty co sleduji primarni okruh TC.
po dvou hodinach behu obehove cerpadla na primaru bez chodu TC je teplota 9,9st.
vysledky z mereni VZT - mereno pro bezny provoz domu bez zavrenych dveri apod.
jelikoz si hloupy Honza Tesko nepamatuje co psal v tomto vlakne pred par mesici,tak uvadim opet tabulku vypoctu TZ.neni mi nic znamo,ze by se v roce 2003 pocitalo nejake nezajimave MPT.
MPT pocita jinej projektant
Autor: svaton tesko.cz
Datum: 20.05.2011 12:16
PK petr kocina @petr.kocina163ucednici PD by si meli precist toto
https://vetrani.tzb-info.cz/vnitrni-pros…
hlavne stat 4.1 a obr. 1.6
skoro 90m3/hod je pomerne dost - pod 35% bych se v baraku dostat nechtel.snad bude YTONG dobra volba.
kdyz jsem rikal,ze ty normy stoji za starou backoru,tak me tu nekteri pseudoodbornici kamenovali :-)
vetsi darek me snad nemohl potkat.
bracha mi volal,ze zmerime VZT profitechnikou behem tydne a projektant prepocita moje MPT.
mam vazne obavy,ze invektivari budou mit zas o cem diskutovat - kde jsem co zas osidil,ci ukrad,nebo obelhal :-))))))))))))))
musim se temto jejich invektivum jen a jen smat :-)))))))))
vsem tedy stastne a vesele :-),vysledek rozhodne nedodam do silvestra - pani by si to mohli spatne vysvetlit.
jeziska tedy dostanete diky nekterym jednotlivcum az po novem roce :-(
FAKTA JSOU FAKTA a sam jsem na to zvedav.
faktam taky je,ze jsem po dobu dvou dnu 2-3x (den) natapel bojler na 45st :-( - nejak to nestacilo :-(( dohrivat.topeni do podlahy jsem musel vypnout - teplota v dome skoro 25st.
TUV 180L je naprosto nedostacujicich !!!!!!!!!!
Všem přeji veselé Vánoce, klid a pohodu a trochu toho sněhu. Ten mi tu chybí....
vsem vesele vanoce a prijemne proziti vanocnich svatku.
PK petr kocina @petr.kocina163no i tobe peto kamarade. odpocivej a nabirej sily na dalsi rok opozice
Dobrý dem. Přátelé TZB, když si vymažete všechny kraviny, které napsal kocini a všichni ostatní, jako reakce na jeho kraviny, tak tu nezbude vůbec nic. To je kociniho přínos na TZB a Bohužel i můj přínos. Ale já jsem aspoň jednou reagoval na nějaký jiný příspěvek kromě kociniho kravin, takže to mě aspoň trochu omlouvá. Chudák TZB a lidi, kteří se chtějí něco i dovědět. Hodně trpělivosti a tolerance Vám všem přeje Laďa.
S pozdravem Laďa
LJ Laďa Jaskva @lada.jaskvaDobrý den všem, včetně Kociny.
Jsem rád, že ještě žijete, ale divím se Vaší zatvrzelosti diskutovat s člověkem, který o stavbě RD neví zhola nic.
Stavba EPD musí opakuji MUSÍ mít svoje náležitosti a začíná to předvahou, projektem a koupí pozemku.
Dalším krokem je nákup materiálů, certifikovaných materiálů a jejich použití podle technologických postupů výrobce těchto materiálů. Končí to měřením správnosti výstavby.
Nic z toho Kocina nesplňuje. Je úplně jedno, co tvrdí a že to má značně pomotané. Teď zase napsal, že mu tu někdo podsouvá MPT 34kWh/m2a. Nikdo mu to nepodsouvá a ani nemůže, protože tento údaj zveřejnil sám Kocina.
To, že na fasádu použil materiály "každý pes jiná ves" je taky jeho údaj, jenom tvrdil, že si chtěl tyto materiály ověřit - no pěkný blábol a pěkný paskvil.
Nakonec nechápu, jak tento pionýr může erudovaně přispívat do tématu "STAVBA PASIVNIHO DOMU od A - Z II.", když EPD neviděl ani z rychlíku.
A to, že chce výpočty od projektanta takové, aby pasovaly na počasí a chování obyvatel domu, to jenom dokazuje ubohost myšlení. A to zde uvání již několik let. Měli jsme ve škole podobné individuum, ale stačilo dát mu tak přibližně každý týden přes držku a dal pokoj, jenže tento je anonymní, takže tu sviní vzduch už několik let a skoru v každém vláknu a nejde to a nejde to.
Tak Vás ještě jednou zdravím a za rok zase nashle
Vladimír Smrčka
vynikajici clanek
https://vytapeni.tzb-info.cz/uspory-ener…
doufam,ze zdejsi trio si to vytiskne a kazdy vecer pred spanim si jej precte !!
jsou to veci ktere neustale kritizuji a neustale mi podsouvaji KOCINA neuznava odborniky a vypocty - treba uz konecne pochopi proc tomu tak je.
neni vypocet jako vypocet a neni odbornik jako odbornik.
toto je totiz tvrda realita,proto me nikdy nezajimalo MPT,ale celkova spotreba domu !
PK petr kocina @petr.kocina163Dobrý den pane Kocino, co z toho článku vyvozujete. Já v něm nevidím nic převratného a nového. Jsou to celkem běžné věci. Autorovi jde v podstatě o vyčíslení reálné úspory při opatřeních na bytových domech.
PS: které konkrétní věci máte na mysli, že neustále kritizujete?
a kdyz jste Jaskvo pozadal admina - tak ja bych mel prosbu aby v tomto vlakne nebylo skryto to co si myslim.
s ostatnimi vlakny souhlasim ne kazdeho me nazory zajimaji a nemusi je cist.
Dobrý den. Admine, je zajímavé, jaké máte kritéria pro posuzování " slušnosti ", dodržování pravidel a posuzování přípustnosti příspěvlů od ktréhokoliv abonenta. Kocina napíše :
chytrej zrovna nejste,ale s tim uz jsem se smiril. Nebo :
logika vam totiz nejde. Nebo : jste mizernej student. Nebo :
nemyslim si,ze by to vas mozek pochopil a spoustu podobných sousloví. Já napíši, že kocini je debil. To vyjde nastejno. Takže kocini se může navážet do mě a do ostatních podobně a ostatní , včetně celého TZB na to budou koukat, jak vyorané myši. Je mě líto, že to vůbec připustíte. A klidně to smažte i s nadpisem, aby se to úplně vypařilo. Nestačí pouze konstatování smazáno adminem. Klidně mě zablokujte a nechte tu kocinu radit blbosti.
S pozdravem Laďa
Pane Kocino, už máte nějak vyřešené měření spotřeby na topení a ohřev TUV a ten zbytek? Kdysi jste tuším psal, že to zařídíte.
Pokud to máte, tak doplňte kolik EE jste spotřeboval:
1) na topení
2) na ohřev TUV
3) ostatní spotřeba
To topení a případně ohřev TUV je důležitý ukazatel pro případné porovnání s jinými domy.
Ostatní spotřeba je irelevantní, neboť se může velmi lišit. Například v mém případě provoz jezírka a dílny. Jiný může mít například velký bazén s filtrací a osvětlením celé zahrady i s letním kinem ...... ;-)
Je to o možnostech, prioritách a životním stylu.
Moje dosavadní měření za období 1.1.2011 až 1.12.2011:
Nízký tarif:
1) Topení - 500,50 kWh
2) Ohřev TUV - 1.615,33 kWh
3) Ostatní spotřeba - 5.925,17 kWh
CELKEM - 8.041 kWh
Vysoký tarif:
Celková spotřeba - 546 kWh.
Dohromady = 8.587 kWh.
Pro mě jsou důležité dva ukazatele a to 1) Topení a 2) Ohřev TUV. S tím toho moc nenadělám a ani to nemám v úmyslu, neboť by se mi to investičně nevyplatilo.
Ostatní spotřebu mohu časem omezit a nezbytně nutnou. Ale zatím to není na pořadu dne.
FF fany fany @fany.fany324zdravym fany - konecne se ozve i stara garda kterych je tu poskrovnu se svymi zkusenostmi z domu s minimalnimi TZ.
Pane Kocino, už máte nějak vyřešené měření spotřeby na topení a ohřev TUV a ten zbytek? Kdysi jste tuším psal, že to zařídíte. - ano ted to resim v souvislosti s TC (samostatne mereni elektromerem - jsem zas zvedav ktery jouda mi rekne,ze mam spatny elektomer jak na pate domu (CEZ) tak i pro TC :-) )
v mesici rijnu jsem mel jeste nemel TC zapojene i pro pripravu TUV jen elektromer (spotreba 200kWh a to nekdy svitilo i slunce).
moje predstava je ta,ze elektromer pro TC bude merit jak spotrebu TC tak i zaroven pripravu TUV.zatim jsem na puli cesty.neni jednoduchy system zlomit aby bezel tak jak si predstavuji.s TC za 300 000kc by to byla sranda.
Pokud to máte, tak doplňte kolik EE jste spotřeboval: - rad bych vam odpovedel.bohuzel tyto informaci budu moci poskytnout po zime a zprovozneni systemu tak jak ma (budu se s tim muset poprat stejne jako s domem.holt nestandartni reseni jako ten vas dum :-) ).
rozhodne se cast dovite k novemu roku.
To topení a případně ohřev TUV je důležitý ukazatel pro případné porovnání s jinými domy. - v tom mate naprostou pravdu.spotreba vody je stale stejna 125m3/rok - pro nektere jsme spindiry a nemejem se,tak nevim jak jsou na tom ostatni.
Ostatní spotřeba je irelevantní, neboť se může velmi lišit. - ano muze se lisit ,ale zaroven vyznamne prispiva k topeni v dome.znate vasi konvici kdyz si po ranu varite caj ci kavu.jsem na tom podobne.v mem pripade staci zapilt svicky ci jen zapnout TV a lezet u TV - teplota vystartuje nahoru.
Například v mém případě provoz jezírka a dílny. - toto me jeste ceka vcetne bazenu pro deti.proto bych chtel mit veskere skutecnosti zjistene predem aby mi nekteri jedinci nerikali nesmysly kdyz si nic nepamatuji !!
Jiný může mít například velký bazén s filtrací a osvětlením celé zahrady i s letním kinem ...... ;-) - letni kino?to neni spatny napad.ze bych to detem umoznil.problem to neni.napad je to vic nez dobry.zauvazuji na nem.projekce je sranda a platno rovnez.pro tu prdel a deti by meli jiste radost bych to zrealizoval.diky za napad.
osvetleni rybnika planuji - mam kabely natazeny a vse pripraveny - pro jizlivce i pod proudovym chranicem.
moje spotreba je vyse pri velikosti 133m2 - od 1.12.2010 do 30.11.2011 celkova spotreba 5 700kWh.
srazit to 1 000kWh/rok to bude sranda - neni zapocitany prosinec a leden.nehledim uz na vyssi teplotu v dome - hodne lidi by to mohlo iritovat.
byl jsem v dome s krbem, teplota pod 22st a v dnesni dobe vlhkost pod 40%.nedokazi si predstavit jaka tam bude az prijde zima (letos asi neprijde).kachny meli pravdu.
Pro mě jsou důležité dva ukazatele a to 1) Topení a 2) Ohřev TUV. - s tim souhlasim.bohuzel v nasich domech uz neni kam jit.ty spotreby jsou extremne nizke.
Ostatní spotřebu mohu časem omezit a nezbytně nutnou. Ale zatím to není na pořadu dne. - toto je pravda,ale to nebude nikdy na poradu dne.to mi verte.nebude preci manzelce zakazovat prat,zehlit,varit,svitit a jine pitominy,ktere mi tu chytří jedinci neustale podsouvaji !!!!!!!!!!!!!!
konecne dosla faktura za letosni zuctovaci obdobi,kdy v mesici prosinec a leden nebylo TC v provozu (loni touto dobou byly teploty hluboko pod bodem mrazu nez je v soucasnosti.treba 4.12.2010 rani venkovni teplota u nas -18,8st).ocekavany odhad v pristim zuctovacim obdobi bude o 1 000kWh mene.
meril jsem si dnes rovnez teploty
primar - 12st
dilna (blizkost slinek) - 11,3st
tech.mistnost - 14,8st
ZR (zatopeny) - 16,6st
vetrani trvale - stupen 1 (75%) stupen 2 (20%) stupen 3 (5%) cca za 24 hodiny.
vlhkost v dome 50%,ranni teploty 22-23st.vecerni 23-24st.
podlahove topeni trvale zapnute (stredni teplota 27-28st).
zitra opet prekopani topneho systemu.v soucasnosti natapi TC jak bojler tak i AN soucasne (na 45st) a to se mi nelibi.zitrejsi predpoklad,bojler na 45-50st a AN na maximalni teplotu 35st (spis to bude mene).
PK petr kocina @petr.kocina163kocini, je to krásné. to ti musí spolu se mnou závidět drtivá většina abonentů. nicméně, sám na sobě dokladuješ, jak to snižování celkové spotřeby jde ztuha a na nějaké 4 MWh se zřejmě nedostaneš. a také pochybuji že tu současnou spotřebu 5,71 MWh snížíš o 1 MWh. ale jinak na dům s MPT 32 kWh/m2/rok je to slušné.
Nastala nám parádní vedra, která, kromě jiného, prověřují i naše stavby. Zajímalo by mně, jak jste na tom se větráním, rekuperací, chlazením a tak všeobecně, co se týče tepelné pohody. Své údaje dávám na vlákno, kde se to více hodí:
https://forum.tzb-info.cz/113761-mala-re…
provedl jsem vrt pro cidlo (47cm).
jsem tedy moc zvedav kdy bude pod deskou 5st !!!
smula je,ze to bude v zime zkreslovat vedeni slinek z a do TC.
v miste jsou slinky cca 1,5-1,8m hluboko a pouze 1m od cidla.castecne je vedeni slinek v danem miste izolovano,pouze z boku nikoli zhora vedeni.
soucasna teplota 17,5st.mereno 2 hodiny od vrtani.
bohuzel umisteni cidla neni mozne ani v tech. mistnosti.pod podlahou (izolací) vedou kabely do půlky domu.
nakres umisteni cidla.
PK petr kocina @petr.kocina163Kocini, ty jsi zapoměl nakreslit základy a nosné stěny. Ty je nemáš ? Na čem je ten EPS ? ( To jenom , abys nezpychl, jak jsi dokonalý ). Jinak to čidlo je v dílně. Dotaz - ta dílna je vytápěna na pokojovou teplotu ? Je tam v podlaze stejná izolace, jak ve vytápěných místnostech ? Základy v dílně jsou
z boku zaizolovány ? Čili, aby to měření mělo nějaký vypovídající význam, musí být za srovnatelných podmínek ve vztahu, k čemu to chceš porovnat. Jinak je to na dvě věci. A ta druhá je na nic.
Pán Kočina,
Chcem sa vás opýtať na skúsenosti s hlukovou nepriezvučnosťou Vášho domu....známy staval podkrovie z rovnakého materiálu - YTONG 20cm +EPS a je nešťastný z toho že cez múry počuť z vonku aj hovorené slovo....povedal že už by to tak nerobil.....druhý známy popisoval niečo podobné u svojho suseda.
MK Marcel Kubo @marcel.kubonemam patrovy dum.mohu ale potvrdit,ze zvukove je to mizerny.
pokud mi hraje radio v dilne tak pres zed 20cm YTONG a 30cm EPS je hudba slyset v sousednim pokoji.
stredni hlasitost pusteneho radia.
obytne mistnosti mam ob mistnost,takze k preslechum nedochazi.z venku bezny hovor neni slyset vubec,pokud nemam otevrenou ventilacku.
provedu jeden pokus a to ten, ze navrtam podlahu v dilne (izolovana 20cm EPS tedy hure nez dum a bez izolace podlahy),abych se dozvedel skutecnou teplotu pod domem po dobu zimniho obdobi.
planek umisteni cidla casem dodam.mereni provedu jednou za tyden.
mame půl roku za nami a dopocitana celkova rocni spotreba vychazi pod 5 000kWh.v tomto roce bude udaj zkreslujici.neni jeste na TC pripojen ohrev TUV.
bez solarek to bylo 8 500kWh,se solarkama 6 000kWh a s TC bych se mel dostat okolo 4 000kWh/rok.
topna sezona cca 120 dnů
spotreba vody 125m3/rok.
pro ty co neodebiraji veskerou diskuzi z TZB.
https://stavba.tzb-info.cz/pasivni-domy/…
mam na mysli hlavne i diskuzi okolo techto staveb.
cena brany i branky 23 000kc.motor pripojim do mesice.
delka brany 4,85m
branka 1,2m.kovani je v celkove cene (zitra dojde na motaz).
byl jsem se podivat u souseda na svary od profiku a samozrejme jsou rovnez videt :-).nejsou zabrouseny.
dal za branku a branu (samonosnou) delka 3,5m jen za konstrukce 26 000kc.
druhy dal za dvoukridlou branku a branu s motory (3,3m) 44 000kc.
bracha dal za dvoukridlou branu (3,3m) s motory 16 000kc.
to jen aby jste meli predstavy o cenach.
PK petr kocina @petr.kocina987tento příspěvek byl redakcí odstraněn
Dobrý večer vespolek, měla bych možná založit nové vlákno, ale toto již sleduji delší dobu a věřím, že zde diskutující skupina mi spolehlivě poradí. Začínáme stavět třípodlažní NED, přízemí a první patro bude Porotherm. Můj dotaz se týká suterénu, jehož dvě protilehlé strany budou zasypány a zbylé dvě nikoli. Projektant radí monolit. A já bych ráda znala Vás názor na varianty:
-odkryté stěny Porotherm a zbylé dvě ZB,
-nebo všechny čtyři ZB,
-nebo zůstat u monolitu.
Dik Eva
EF Eva Fisch @eva.fischPodle mě je lepší beton než cihla. Pokud se totiž jen trochu poruší izolace proti vlhkosti, nedá se opravit a cihla degraduje. Betonu vlhkost nevadí, dá se izolovat zevnitř a případné chyby lze snadněji opravit i po letech.
davam foto z brany a branky.
maximalni spokojenost a s montazniky obzvlaste.udelali i to co nebylo dohodnuto.
jeste budou muset vyrobit podestu pro el.motor.tu zaplatim zvlast a k dispozici je pouze jedno dalkove ovladani.budu muset dokoupit jeste jedno.
celkova cena tedy nebude 20 000kc,ale 21 000kc.
el.motor si zapojim sam,to jsem nechtel.
kazdopadne je to super cena.delka brany cca 4,8m.
jestli to dostanou za tuto cenu i ostatni nevim.i kdyby to bylo do 30 000kc tak je pekny.vsechny firmy co jsem tu mel se pohybovali v cenach 35-40 000kc.
kluci - montaznici mi rikali,ze jezdi po cely republice - pak uz je to spis ale o doprave.
to zas bude kritika co jsem koupil za smejd.
motor neni videt,ten je v dilne
typ motoru
CAME BX-243
PK petr kocina @petr.kocina987cena odpovida kvalite. brana je z jeklu 50*20, rezano vse natupo, svary nevybrouseny. kolecka nezapustena. vyska cca 1m branka neodpovida rozmerem vysce brany. evidentne jste sel po cene co se tyka brany i motoru. v zime to nebude jezdit, protoze nema zaklad. pro vas dobry a jsem rad ze jste spokojen
Dobrý den,
jak tak hledám na internetu, našel jsem moc pěkný blog o stavbě domu svépomocí. Ne, že byste se tak dověděli něco geniálního, ale autorka svůj blog píše čtivou a humornou formou. Pokud se chcete odreagovat a od srdce se zasmát, tak si ho určitě pročtěte. Stojí to za to! :-)
http://www.jarburka.estranky.cz/clanky/s…
zkousim jeste jeden pokus.je to spis pro majitele vetsich zahrad - travy.
u nas se musi za svoz bioodpadu platit pytel 10kc.minuly tyden 450l a dnes cca 300l.pytel je tusim na 100l.hodil jsem ji na kompost.
loni jsem travu daval na jednu cast zahrady,kterou potrebuji zarovnat a do ni na jare vysazel brambory (cca 1kg sadby).z jara jeste zahazel posekanou travou.ted uz travu davam na jine mist.brambory zatim rostou a nemusim se o ne starat (okopovat).je to jen zouska,tak snad mi nevyrostou hrasky a jsem zvedav na ten kompost.aspon ho nemusim draze kupovat a mam z biomasy nejaky uzitek.
brambory taky nejsou k zahozeni - hlavne bez starosti :-)
stejne tak i vodu ze strechy nedavam do kanalizace,ale na pozemek (preci za kvalitni vodu nebudu platit).z rybnika jsem zalejval zahradu uz 5 x 5 hodin -cca 25m2 vody a trava kupodivu roste.zalejvani s pitnou vodou se to neda srovnat.vsem doporucuji.
PK petr kocina @petr.kocina987Proč nemulčujete? Osobně sekám zahrady o celkové ploše 3.664 m2 pravidelně 1x týdně a od jara do podzimu jen mulčuji. Ani nevím, kam bych všechnu tu trávu dával.
vyresil jsem stineni oken a je to hodne znat.
prvni snimek je z 14:30hod a druhy z 17:30 hod
vcera v dome 22st z JZ strany.
cena byla lidova 8 500kc,jen s ocelovou konstrukci to byla pakarna.rozebrat cele podbiti.
celkova delka markyz 8m.
PK petr kocina @petr.kocina987Poznámka mimo téma. To u Vás neumí "hromosvodař" vypnout drát před položením na střechu? Zbytečná "optická vada".
taky par cisel a souhrn.
Pár čísel, jak jsem slíbil, z mého NED. Zopakuji 80m2 užitkové plochy, okna 3 skla, stěny 20cm BST+ 30cm vnitřní izolace, systém "bedna v bedně". TZ cca 1,8kW (cca proto, že mám tři výpočty a každý jiný), vše na elektriku, rekuperace v provozu od 1.10.2010:
Zajímá mně hlavně topení a ohřev TUV
Období:
1) 1.4.2008 - 1.4.2009 = topení - 1.096,76kWh, TUV - 1.247,12kWh
2) 1.4.2009 - 1.4.2010 = topení - 939,77kWh, TUV - 1.414,98kWh
3) 1.4.2010 - 1.4.2011 = topení - 977,23, TUV - 1.527,9kWh
Ostatní spotřebu neuvádím, neboť ji nemám oddělenou od spotřeby dalších spotřebičů, jako je dílna, jezírko, venkovní osvětlení (letní) zalévání apod. Snažím se ostatní spotřebu oddělit tak, abych ji mohl měřit jen v NED.
V zimním období přibližně 10x topíme dřevem v krbových kamnech. Vždy zatápím v sobotu ráno, pak to udržuji přes den a večer na noc dávám 2 dřevěné brikety a tím to končí. V neděli se již netopí a teplo vydrží i v pondělí.
Podle odhadu vždy stopím košík dřeva o váze 7 až 8kg a 2 brikety o váze 2kg. Celkem 8kg. Za celou sezonu tedy 100kg dřeva a briket. Kolik mi to dalo tepla se mi počítat nechce. Pokud vezmu v úvahu, že topná sezona je od 1.11 do 31.3, tedy 5 měsíců, což je 151 dnů. Na jeden den je spotřeba el. energie v průměru 6,47kWh. Pokud topením dřevem řeším 3 dny x 10, což je 30 dnů, tak ušetřím 194 kWh. Při ceně cca 3Kč/kWh (NT) to dělá 582 Kč. To je částka zanedbatelná, neboli topení dřevem se mi ekonomicky nevyplatí. De facto topím spíše pro efekt.
Můj problém je ohřev TUV, tudíž uvažuji o slunci.
Třeba toto někomu pomůže v rozhodování, co a jak stavět.
FF fany fany @fany.fany324postradam rocni spotrebu vody.
v mem pripade 125m3/rok (prumer).
rad bych si ty energie prepocital na velikost meho domu.cista podlahova plocha 133m2 (pokud bych bral vnitrni zdivo tak je to 153m2 a s obvodovym cca 166m2).
topna sezona skoncila.
PK petr kocina @petr.kocina987už nemáte banán?
Pane Kocino, na jedné fotce jsem si všiml, že jste měl pokrytou střechu ještě před usazením okapových háků a okapních mřížek. Bohužel ten snímek se mi nedaří najít.
Sundaval jste pak celou první řadu tašek?
Hmmmmmmmm - čítam toto forum/portál cca 3tím rokom, zaregistrovať som sa odvážil len nedávno - ale už mám chuť sa aj spakovať späť.
Kopa kvalitného materíalu, rád a skúseností je doslova zaprasená nechutným flameware - a dosť sa čudujem že administrácia tohoto webu ešte verejne zúčastnených nevarovala hrozbou BANu
Nechcem sa hrať na sudcu - ALE:
1/ je nutné pri obhajobe svojich názorov zámerne komoliť oponentovo meno??? to je čo za úroveň - toto sa myslím deje medzi deťmi na pomedzí materskej a základnej školy prvého stupňa
2/ pracujem v oblasti metrologie , certifikácie, validácie procesov
a práve preto viem že akékoľvek vypočítané /tabuľkové/ hodnoty overí len prax - a neraz z dosť veľkou odchýlkou - preto som vďačný všetkým ktorí sú ochotní posunúť svoje skúsenosti z realneho procesu stavby a užívania "nízkoenergetických stavieb" bez zbytočných obštrukcií ďalej
3/ Ak p.Kocina je "otrokom elektromeru" ako je mu tu /mimo iné/ vytknuté - je to len a len dobre - relevantnejšie údaje o spotrebe domu, aké vie poskytnúť plynomer, elektromer a vodomer či účet za peletky ........zatiaľ nepoznáme
MB Martin Beess @martin.beessDobrý den. Když si nechcete hrát na soudce, tak si na něho nehrajte. Jestli pracujete v v té oblasti, jak jste to napsal, tak se divím, že nechápete ten nepatrný rozdíl v tom, o čem je základ sporu. A za 3 roky byste to snad i mohl pochopit. A abych Vám to přeložil do Vaší profese, tak spor je o takové blbosti, jako je narýsovaná přesně 100 cm dlouhá úsečka. Kozina narýsuje úsečku dlouhou 99 cm. A provede tolik různých měření, nakreslí tolik různých grafů a napíše tolik kravin, že Vás přesvědčí, že není důležité, že by ta úsečka měla mít metr, ale důležité je že on to nakonac překonal. Jinak řečeno, když něco od samého počátku nemám, tak to nezměním měřením. A že nakonec to měření a placení za naměřené je nejpodstatnější, je jasné každému. To není kozinův vynález, jak se mylně domnívá.
S pozdravem Laďa
Nový příspěvek: STAVBA PASIVNIHO DOMU od A - Z II.
Autor: jaroslav Šalý
zmizí kocina a zmizí všechny tyto diskuźe, nepleťte příčinu a důsledky
pane Saly dosud jste nic nepochopil ,je mi to lito.
uz se tesim na ten vas frigotech.rikal jste konec unora,me bude stacit konec brezna.treba ho synovi doporucim.
Dobrý den. Pane Doležele, vidím to tak, že si na tlačítko delete musíte dát aspoň kilové závaží, neboť to tu kozina úplně zamoří.
A já bych byl rád, kdybych opět mohl stavět a ne se pořád dohadovat. Musíte doufat, že se to zlepší.
S pozdravem Laďa
LJ Laďa Jaskva @lada.jaskvaLadiku pokud si nevsimnul,tak je to moje vlakno a na rozdil do tebe me zajima praxe !!
tebe zajimaji vypocty,normy,predpisy,certifikaty ...........
ja uz z tech blbosti vyrost.
toto vlakno jsem zakladal i z duvodu predavani zkusenosti s bydlenim v pasivnich domech,vcetne jejich spotreb,aby se potvrdila realita s vypoctem.zdrz se tedy komentaru pokud k nim nemas co rici.osobne si myslim,ze nemas.radeji se zamer na tu svoji totalku.az budes vedet nejake vysledky z praxe,tak se klidne ozvi !
Rada pro všechny překřikující se pány:
Když přestanete invektivami reagovat na druhou stranu, pak hulváty zůstanou jen ti, co budou i nadále napadat ostatní.
Tohle je pouze virtuální fórum a to, že po nějakou krátkou dobu budete snášet něčí invektivy, vám snad nijak neublíží. Takového hulváta to počase samo přestane bavit, a nebo v případě opravdu úporných jedinců prostě nastoupí blokace administrátorem.
Já osobně mám na klávesnici tlačítko Delete a nijak zvlášť mne neobtěžuje ho použít jakmile v příspěvku registruji jména domácího zvířectva či psychiatrickou terminologii. Jestli ale budu muset mazat prakticky všechno jak v posledních dnech, tak se asi opravdu odhlásím.
TD Tomáš Doležal @tomas.dolezal877souhlasim s vami.
problem je ale spise s obchodniky.
me jeste ceka jedna stavba a tu bych chtel dovect k dokonalosti co se tyce spotreb.
od invektivaru jsem se nikdy nic kloudneho nedozvedel.
pravdou je,ze nemusim reagovat,jenze takoveho hnoje co nakydali na muj dum je neskutecny.kdyby jich nebylo (invektivaru),tak i mych prispevku razantne ubyde.
me uz zajima jen provoz v pasivnich domech - nikoli vystavba a reseni materialů.invektivari mi zde podsouvali,ze kazdy dum ma jinou spotrebu - opak je pravda.bude stejna s rozdilem 15% pri normovem chovania toto bohuzel nechteji slyset.
jeden projektant jim tu totiz spocital jak se to muze markantne lisit - to,ze to byl blabol z jeho strany uz jim jaksi nedochazelo !!
proste invektivari melou,melou a papouskujou a papouskujou zazita dogmata.v tom je cely problem.
Autor: František Máca
Pane Kocino!Ještě vyjímku pro Vás.Teoretický onan ve všech oborech.Tak neserte ty,které ta stavba baví a budou ji užívat i bez těch Vašich přiblblých norem. Ing.Máca František
reknu vam to trosku jinak - nikdy jsem nebyl proti normam (koneckoncu je i dokladam)nikdy jsem nebyl proti vypoctum,narizenim,predpisum .....
pokud jste to nepochopil je mi to lito.
jsem ale proti nesmyslnemu marketingu a reklame . ktera je VZDY zavadejici - nekteri jedinci to zde pochopili.doufam,ze to casem pochopite i vy.
certifikate je kapitola sama - snad vite o cem mluvim.pokud ne tak vam pripomenu posledni priklad s lyzarskou prilbou.nedoporucuji koupi.ovsem ma evropsky certifikat !!
ukazal to nezavisly test na ktere vzdy odkazuji !!!!
Autor: fany fany
Pane Láďo, což takhle "moudřejší ustoupí"?
Ladinek a moudrej - tak to by musel neco znat a vedet !!
vzdyt je to obchodnik jako kazdy jiny - jen s nejakym spisovatelskym nadanim,ktery mu nekteri zerou.je to stejny jako v politice - cim vic medu okolo huby tim vice na to vosa skoci ?!?!
myslenka z jeho strany nikde zadna - nikdy nic nemeril a nikdy nic merit nebude,tak co si o tom mam myslet.neco si koupi a ani nevi co si koupil !!!
ten ouda nevi ani jak dopadne s vypocty skutecnou praxi - nic merit nehodla - co po takovem cloveku kriste pane chcete - ze se zlepsi ???????????
nebudte naivka - obchodnik nikdy,ten to mysleni ma zaryte v krvi !!
Autor: František Máca
Tak pro všechny!Odpojím se z diskuse a souhlasím a s fanym!
Zpočátku jsem vítal odborné nebo i jenom zkušenostní,ale názory na různé postupy a materiály ve stavebnictví.Vadilo mi,že se mnohdy někdo předvádí a onanuje se znalostmi,co to je výkon a koeficienty,pevnosti atd.Jednou jsem napsal o SI soustavě a jeden vědátor se začal rozčilovat o čem melu. Tak tyhle teoretické pitomosti si nastudovat může každý.
Fany,máš pravdu,že toto není diskuse,proto mažu. Dnes jsem měl v poště 108 odkazů a jenom kecy.Tak beze mne! Zdarec! Quad Lock se prosadí i bez Vás!!
podekujte 4 lidem na TZB vcetne pana projektanta Smrčky.ten to cele rozpoutal i kdyz nevi o cem mluvi a ten jeho pasiv s kominem bych chtel videt.hlavne zazraky jmenem HEAT PIPE !!!
je mi to opravdu lito a na portal TZB bych rozhodne nezanevrel.
neznam lepsi portal!
Autor: Laďa Jaskva
Dobrý den. Pane Vargo, já jsem nejslušnější člověk, na kterého jste zde mohl narazit. Každému Vykám ( kromě koziny ), s každým se bavím slušně ( kromě s kozinou ) atd. - Ladinku ty jsi pokrytec nejhrubsiho zrna!presne takto mluvi kazdy obchodnik,je videt ze to mas primo v krvi !!!
Jestli se mě na něco konkrétního chcete zeptat, tak prosím. - pane Varga,hlavne se ho zeptejte na uzivani pasivni stavby.v tom je mistrem teorii :-))bohuzel ma stavbu se spotrebou 30MWh!!lado lado,kam ty to vedes :-(,dopadnes spatne.
Jinak, jestli chcete mít méně duševní újmy, tak si nenechávejte posílat příspěvky mailem, ale jednoduše si je vyyhledávejte v tomto fóru. - to bych vam nikdy nedoporucoval.budou vam chybet souvislosti.na tuto strunu obchodnici velice radi hraji - za Ladinku !!
PS Co se týká koziny, tak to je vřed na tomto portále a nelze se ho zbavit už 7 roků. - co ty jsi za pripad je neskutecny.takovou praktiku maji vsichni obchodnici?? no to potes panbuh,delas jim peknou reklamu a to jsem jim obcas veril.zrejme se budu muset mit vice na pozoru,pred takovymi jako jsi ty !!!!!!!!!!
A nebo si najděte ve straších diskuzích, jak kozinu musel umravňovat, aby nekázal voloviny. - myslite admina pana Babise?nejkae spory jsme meli to je pravda,ale dodnes jsem se od nej nedozvedl jak je to po roce s odhadem FV :-))
ladiku ty jsou trubka,ktera nic nevi a souvislosti nechape uz vubec.
od pana Babise satisfakci nepotrebuji,koneckoncu jsem mel pravdu ja a muj odhad byl spravny.v cem by mohl argumentovat je jen v chybnem vypoctu,ktery jsme uvadel.bohuzel ten vypocet bude pristi rok spravny a narust FV tento rok ocekavam 400MWh - tudiz jak jsem psal narust za 1kWh bude letos 1 300kc !!!!!!
otazka je pro pitomce,kteri neumeji pocitat jakym zpusobem to zaplatime - to ze to zaplatime vsichni o tom at nikdo nepochybuje ani minutu.
poslanci si jen upravili platby,ve finale nam o to zvednou DPH a DANE - to jen pro ty mene chapajici jako je Tesko a Jaskva - obchodnik se proste nezapre - ten vam proda i nos mezi usima.
Autor: fany fany
Také souhlasím, ale je to marné. Pokud se to dokonce dostalo do roviny vulgarit a napadání diskutérů z jiné země, tak to už je vrchol.
Jsou jen dvě možnosti. Buď admin uvedený kabaret 4 bavičů utne, nebo tento web končí, po odborné stránce a stane se kecací žumpou po vzoru neviditelného psa.
nechal bych to tak ja to je.je to jen dobre,alespon si ostatni udelaji o techto lidich svuj vlastni obraz - Jaskva,Tesko.tesko uz je odepsanej,uvidime jak se k tomu postavi ladinek :-)
cele toto vse rozpoutal svymi nesmyslnymi kecy pan projektant Smrčka !!!staci se podivat do hystorie,bohuzel ty 4 osoby mu pritakavali a ani nevedeli v cem mu vlastne pritakavaji !!!!!!!!!!!!!!
zrejme meli vztek ze svych energetickych bobm a ze nekdo dokaze postavit bez odborniku pasiv.
fany divim se,ze se nepustili do vas.holt jste se neodhalil tak do naha jako ja a jen koukal z poza rohu jak se veci vyvijeji .-)
pritom mate stejny barak jako ja jen s vnitrnim zateplenim.
vnitrni zatepleni se tu probiralo merou vrchovatou - ti 4 jsou tupci co nevi o nicem a nicemu nerozumi - bohuzel.
mit barak o 350m2 a celkove spotrebe 11MWh tak si piskam.nikdy vsak tesko neporadil nekomu kdo mel s TC problem s vytopenim pri podstatne mensi velikosti.
tesko je proste hnup a hlupak.
Autor: svaton tesko.cz
sakra kde to jsme ze nejakej Varga z cobolova se bude roztahovat na ceskem foru a zadat naseho milovaneho admina o zasah. najdi si nejakej portal SK kdyz se ti tu nelibi
naprosto typicka reakce invektivaru.
tesko uz se konecne prober z tech svych nesmyslnych kecu o nicem !!
mas asi veeelky problemy - bez si resit svoje problemy nekam jinam.zacinas byt agresivni.
Pokud chcete reagovat !!! NEODPOVÍDEJTE E-MAILEM !!! ale prostřednictvím odkazu "odpovědět" na následující adrese: https://forum.tzb-info.cz/115261-stavba-…
Autor: Ladislav VARGA
Páni "autori" petr kocina, svaton tesko.cz a Laďa Jaskva. (Všetci traja.) Nehnevajte sa, ale čo je veľa, je veľa.
Ničíte toto fórum svojimi nezmyselnými hádkami a urážkami.
Ak ste pánovi Kocinovi napísali, že je zbytočný v každom druhom vlákne, Vaše reakcie na neho sú tam zbytočné tiež. Páni svaton a jaskva, ak nebudete reagovať na pána kocinu, toto fórum sa stane prehľadnejšie a jeho to možno prejde. A ak nie, aj tak si každý urobí vlastný názor. Aj na neho a aj na Vás či na mňa.
Dnes mi prišlo cez 40 emailov z tzb-info.cz. 99% z toho sú Vaše impertinentné výroky. Kde to sme?
Vedenie fóra som požiadal, aby Vaše "diskusie" cenzurovalo. Som tu preto, aby som sa čomusi priučil, nie aby som bol nútený sledovať Vašu "ekvilibristiku".
jelikoz jsem nemohl najt odpoved na dany prispevek tak jsem to prekopiroval.
nezadam cenzuru a bylo by to zcela jiste kontraproduktivni.
tito hlavne DVA lide a dalsi dva bych mohl pridat na muj dum nakydali tolik hnoje,ze se musim nejak branit.
pokud by bylo po jejich tak dodnes budete stavet 44cm STi bez zatepleni - co na tom,ze by jste rocne propalili 30MWh jako ti o kterych se zminuji !!!
to jen aby jste si udelal predstavu jak to ve skutecnosti je.
ti dva jsou zde hlavne skudci TZB,jen a jen kvuli invektivam.
nechci aby ostatni dopadli stejne diky temto individuim,kteri bydli v energetickych bombach a snazi se zde radit tem co chteji stavet pasiv !!!!!!!!!!!od nich radu - to je jako hreb do zdi s izolaci !!!
nazor si pane Varga udelejte sam.
ja mam celkove rocni spotreby 6 500kWh - zkuste se zeptat jich jake maji oni.
PK petr kocina @petr.kocinaty už máš zametený ten dvůr, nebo sis odskočil od pometla, abys tu mohl zase prudit? tvůj dům je středně dobrý NED a do pasivu mu chybí celkem dost. to, že to naháníš skutečnou spotřebou je tvoje věc. nemať tady lidi. ty jsi nic světoborného nevymyslel, žádný přínos pro stvabnictví jsi nepřinesl. jsi stejný trouba jako PAt a Mat a akorát si namlouváš, že něco víš. já mám proti tobě výhodu, že mě nezajímají a neoblbují tvoje geniální postupy a řešení, zkreslené statistiky a spousta dalších hovadin, které se nepřetržitě valí z tvé pomatené hlavy, kde máš místo mozku elektroměr. víš kulové a to o tobě ví úplně každý.
jeste jiny pohled na spotreby a potreby domu i kdyz odbocim.
je to jen filozoficka uvaha.
kazdy by chtel bydlet ve svem a jiste za to vynalozi nemale prostredky o ketre je jeste znacnou merou stat pripraví (poslanci vcetne tech EU okrade v ramci dotaci).znacnou cast mu odbere socialni,zdravotni, DPH a za to,ze konecne neco vlastni ho jeste tresta danemi z pozemku a jeho vlastniho uzivani (holt se ten vůl staral sam o sebe).zemedelci naopak za to,ze se o ne staraji dostavaji zaplaceno - hlava mi to sice nebere,ale budiz.
jedinou cenu ( z pohledu meritka hodnoty penez) ma vzdy cenu jen a jen pozemek,nikoli stavba.zeme neni nafukovaci a pocet obyvatel neustale stoupa - opravnuje me to k obavam.
ceny komodit rostou a ani se nedivim,kdyz budete mit odma 2 krky s kg brambor,tak je snaz uzivite jak s 10 krky.
problem nastava v okamziku zvratu a ten bohuzel ve vyspele (nevim jestli to slovo je spravne) EU a USA je.pocet lidi zacne rapidne klesat a nastava problematika uziveni starnuti populace.tento problem bude mit i Cina - politika jednoho ditete (dusledek se projevi do 10 let) ,Indie je zatim z obliga.
kazdopadne by soukrome vlastnictvi melo byt nedotknutelne!poslanci se radi ohaneji vyssim mravnim principem - samy ho vsak nemaji.
co jsou penize? jen a jen kus papirku hodnoty papirku.za ty papirky dochazi ke smene zbozi jako bylo kdysi,jen to nebyly papirky ale primo zbozi.
EU a USA tisknou tyto papirky jak na bezicim pase.jen se divim,ze jim jeste stihaji rotacni tiskarny na tisknuti.znamena to jen to,ze znehodnocuji svoji menu.bankovky maji cenu jen papiru - trvalou hodnotu si uchovav jen zlato uz po dobu vice jak 100let.pred 100 lety jste si koupili stejne mnozstvi sluzeb ci zbozi jako dnes.bohuzel se tomto neda rici v ramci penez - papirků (bezcenych).
ted je otazka kam se to vse vyda.
"rozvojove zeme" jak nam rikaji nasi vyvoleni je na ceste inflace.
nase vyspela spolecnost (EU a USA) je na ceste deflace.
jak z toho ven?zatim nevim,proto jsem pro jistotu koupil velky lukrativni pozemek.jiz jsem o ekonomice psal (zlato,komodity ,akcie,pozemky....).
je to ale stejny jako v rodine,kdyz budete makat jak blby budete mit prebytek hotovosti (cina,indie - inflace)nebo budete zivi z dotaci a nic nedelani a pak bude nedostatek (EU a USA deflace).
nic z toho neni dobre.Japonsko by mohlo vypravet.
kazdopadne tech pristich 10 let nevidim ruzove a to mlcim o jinych dulezitejsich vecech,ktere zahybaji se svetem.potazmo i s nami.
kdyby ty politicky trubky misto vsech nesmyslnych dotaci dali penize na vedecke ucely - treba uchovani energie . melo by se lidstvo podstatne lepe.
takto jsem jen a jen vsichni pri stavbe pasivnich domu snůškou lobistickych skupin jen diky cenam energii.vzdyt energie na planetu dopada toli,ze by ji nedokazal zuzitkova nikdo takovou merou jakou dopada.
neskutecnym problemem bude voda a z te energie by se dala prakticky zdarma odsolovat,vcetne precerpavacich stanic a jineho uskladnovani vody.
reknu priblizne proc to nejde v jinem priklade:
co kdyby jsme meli plast (je vynalezen o tom nemejte pochyb),ktery ma stejne vlastnosti jako ma kov.
automobilovy prumysl - koupim auto a to bude mit stejnou karoserii bez znamky koroze a vzhledu (jen to nebude kov) i po 30-50 letech provozu.docela sila,ze.srotuji auta jen z toho duvodu,ze plecharina nevydrzela ackoli po motoristicke strance jsou to naprosto skvela auta - podivejte se na Cubu.tam jezdi stale 50 let stara auta.jenze byznys a politici nam neustale rikaji musite vice a vice spotrebovavat.jen je skrite pomlceno take vice a vice makat a odevzdavat na danich, DPH,spotrebni dan .........jenze ja uz makat nechci - uz toho vseho mam dost.
nedokazi si predstavit,ze bych v 70 letech chodil jeste do prace a sledoval vsechen ten vyvoj.je to nesmysl.
cilem prodluzovani odchodu do duchodu neni odchod do duchodu ale v jeho ufinancovatelnosti v line spolecnosti - to je cela veda.
bohuzel politici jsou stejne chamtivy lidi jako ostatni,je zajima stejne jako ostatni ja se chci mit dobre ostatni me nezajima !!!!!!!!
zkuste se nad tim zamyslet.proto jsem sel v pripade stavby cestou opacnou nez sli vsichni "odbornici".
jen tupec Tesko rekne dcera mela rozum - holt je to vůl.
nastesti je ma dcera chytra a nejake pripravy si udelala aby mohla byt nezavisla.nastesti ji ty pripravy neporadil Tesko .-))))
vyzkousel jsem si velice zajimavy pokus ohledne EE.
revizaci a v siroke obci verejne je zakodovano,ze kazdy dum musi mit jistic 3x25A.reviaci mi rekli to je drzak.sice jsem se usmival,ale nic jsem nerikal.holt odbornici.
momentalne mam 3x20A a sazbu D 56d.jistic pro TC 20A (C).
jelikoz mam dve domacnosti a dve kuchyne,tak jsem v jedne kuchyni zapnul 2 plotynky a troubu na grilovani (odber 4kW).
v druhe kuchyni indukci na max.odber udavany vyrobcem 7kW.
bojler 2kW a jeste jedna trouba na gril udavano vyrobcem 3kW.
pak jsem nastartoval TC s prikonem 1,4kW (udava vyrobce).narazovy a rozbehovy proud cerpadla 18A.
predpokladal jsem a byl jsem si na 100% jisty,ze ten jistic vyleti.bohuzel jsem se mylil a pri takto extremnim zatizeni jistic v pohode vydrzel.je velice nepravdepodobne,ze by nekdo takto vysoky odber v baraku pouzil v jeden cas.byl to pokus.
tedy jak rikaji nekteri jedinci na TZB muj barak je cely pokus / omyl.ja rikam,velice promysleny.
vsechny zasuvky v dome jsou 2,5 Cu a zbytek 1,5 Cu.
jeste si vyzkousim dat jistic pro TC 16A (C) a vse cele opet zatizit.
pokud to jistic vydrzi,jdu do 3x16A jistice.
skoda,ze jsem si to nevyzkousel drive.holt odbornici tvrdili opak.tak asi tak je to s realitou a odborniky (o vypoctech se radeji vubec nezminuji).
smutne na tom je,ze budu muset zaplatit opet revizni zpravu,cele kolecko a s anabazi opet prodelat vcetne vymeny jistice :-(
skoda,ze mi toto zadny ze zdejsich elektrikarskych odborniku neporadil pred instalaci TC !!!
kdepak mame ty odborniky?ti opravdovy co se tu vyskytovali uz bohuzel odesli do vecnych lovist - skoda.
vyznamnou merou se na tom podileli invektivari - muzete jim ostatni podekovat.realitu se od invektivaru nedovite.
PK petr kocina @petr.kocinaJake mate draty v baraku je "celkem" jedno. Nejdulezitejsi vypovidajici hodnoty Vaseho pokusu tu totiz chybi. A to, jak dlouho (casovy interval) jste ten pokus provadel a jaky typ hl.jistice mate.
PS: Jen pro info, ja s Vami o elektrice nikdy nediskutoval.
dorazilo vyuctovani za EE.
TC v provozu.dodavatel ELTEX jak je uvedeno v zadani.
PK petr kocina @petr.kocinaMám dotaz pane Kocino.Je to vůbec návratné-mít i solárka i TČ při výši těch investic??Mám také PD i solárka dokonce i teplovodní krb,protože rád topím-takže vím o čem mluvím.
pani Jarka me pozadal abych na svem vlaknu uvedl vyrobce meho TC.je stejny jako v zadani v roce 2007 !!
http://www.eltex-km.cz/
slape jak svycarsky hodinky.jen ho ted vyladit na maximalni zisk se solarkama.to nebude zadna sranda.
jsem zvedav kolik energie spolkne natapeni podlahy.natapim to uz druhy den.
moc sde s tim nemazlim a poustim do podlahy 37st na vratce je okolo 25 dnes.
rvu tam maximum co to da.cerpadlo obehove na max.
mam priblizne spocitani,ze do podalhy aby zacala topit musim narvat okolo 100kWh.jen aby to nebylo jeste malo.
kazdopadne v baraku teplota rapidne stoupa.primotopy jsem odstavil.
skloubit TC se solarkama bude ovsem poradny orech,taktez vyladeni na maximum nozneo v pripade TC.do jara budu mit co delat.
JAPONCUM timto maximalne dekuji za porizeni TC zeme/voda.zatim to vypada,ze to asi nebyla marna investice i kdyz v pripade PD to bude nenavratna investice.vice budu vedet za rok.
jeste jednou jim maximalne dekuji.
penize na ucte zatim nemam,ale verim,ze dojdou vcetne bonusu a proplaceni zbytku projektu.
jsem zvedav na zkusenosti s TC v pripade pasivniho domu.
jeste mi chybi FV - casem bude taky.
PK petr kocina @petr.kocina´kocino vy jste fakt na hlavu. jakejch 100kwh? dle vasich sdeleni vam staci 100kwh na celou sezonu a ted je budete cpat do podlahy aby vubec zacala topit? nebo ze by jste se spolecne s dedou a pi. Kocinovou konecne ohrali kdyz uz na to mate?
Pane Kocino, nemůžete hodit nějaký komentář k mému příspěvku? Opravdu by mne to zajímalo, o těchto jednotkách se povětšinou jen mlží...
Autor: Petr Vorlíček
Datum: 10.01.2011 13:36 odpovědět upozornit redakci editovat blokovat uživatel: 100184
reakce na ...
Pane Kocino,
má už Vaše dcera nainstalovaný NILAN VP 18 a v provozu? To by mně opravdu zajímaly detaily okolo - zejména vlhkost (jestli opravdu trvale 20%, tak je to opravdu tragedie...), rychlost ohřevu 180 l nádoby TUV v praxi a případná možnost současně při ohřevu TUV přihřívat nasávaný vzduch na vnitřní teplotu X uvedení výkonu topení .
Je už provoz tak zaběhlý, aby šlo provést takové konstatování?
PV Petr Vorlicek @petr.vorlicekma ho v provozu od listopadu.
realne jsem ho jeste nevidel.dum znam zatim jen z fotek.
co mi rikala tak EE ohrev TUV jeste nebezel.musi ovsem bezet rekuperace.
v mrazech se dostali na vlhkost 20%.obvykla se pohybuje okolo 30-40%.
jestli se prihriva nasavany vzduch nevim.se zamrznutim zatim problem nemeli.
provoz jedou stale na stupen č.1
maji vodni podlahove topeni - spotreby nevim.
vsem preji stastny Novy rok a ve spotrebach aby byl lepsi nez ten stary rok.
ti co jeste nebydli,aby tak co nejdrive bydleli s co nejmensimi spotrebami a investicemi.
cekam na vyuctovani od CEZu za rok 2010.
graf tyden stary.
PK petr kocina @petr.kocinaAj vam prajem vela pokoja a usetrenych Watow :-D
My sme sa este stale nenastahovali. Dom je v podsttae vo vnutri hotovy, len pomaly dotahujem drobnosti. Aby mi nevychladol, kupil soim jeden 2kW konvertor za 18 eur a spustil som ho v predizbe, hned za vstupnymi dverami. A v celom dome mam prijemnu teplotu, aj ked vonku mrzne aj minus 15. A teraz, ani neviem, ci vobec ide. Ma tam termostat nastaveny na 15 stupnov - to je dole a hore je okolo 20.
Cakame na napojenie vodarni - natahuju to uz pol roka a teda nemozem spustit tepelne cerpadlo. a bez vody sa aj tazko da zit :-D
No tesime sa, ze v jari snad uz bude aj voda a my budeme konecne byvat v dome a nie v bytovke.
vsem preji vesele vanoce a novy rok.
v Koberove ani jeden pasivni dum nema ekvitermni regulaci.
vsechny domy maji krby-kamna a jsou vyuzivany.
odbery vody jsou ve znacnem rozptylu 50 - 150m3.
velikost domu 110-180m2
neobyvane domy jsem vynechal.
http://www.drevoastavby.cz/cs/casopis-dr…
https://stavba.tzb-info.cz/nizkoenergeti…
https://www.tzb-info.cz/3216-energeticky…
https://www.tzb-info.cz/3201-energeticky…
Kdyby to někoho zajímalo, tak tady je jeden zajímavý domek mezi PD a NED a jméno projektanta. Má zajímavé řešení a názory. Stavěl jsem podobně.
FM Franta Marek @franta.marekJeště ten odkaz: http://bydleni.idnes.cz/nizkoenergeticky…
http://bydleni.idnes.cz/nizkoenergeticky…
Tepelně technické parametry stojí na rozhraní nízkoenergetické a pasivní stavby, - tak to by me zajimalo kde je muj dum :-)
Naopak centrální vytápění vzduchem není příliš komfortní ani ekonomické. Větrání a vytápění by měly fungovat odděleně jako dva nezávislé systémy. - s tim souhlasim.jenze kdyz marketingovy masaze jsou tak velke.
Současný trend obývací pokoj, jídelna a kuchyně v jednom nepovažuji za šťastný - nastesti to mohu kdykoli zasupovacimi dvermi do zdi kdykoli oddelit.vsem doporucuji i kdyz je to draha sranda.
Za ideální považuji například podlahové vytápění nebo lokální přímotopy. - nastesti tuto moznost mam.to jen pro ty kteri tvrdi,ze muj dum je nekoncepcni a jeden velky pokus omyl.
Navíc bych již nebudoval podzemní vzduchový kolektor. Praxe ukázala, že jeho efektivní využití je minimální a nárazový provoz není hygienický. - toto si jeste zjistim.vcera jsem najel sani z fasady,tak uvidime jak dopadnou mereni v zime.
skoda,ze pan Marek Dudak neuvedl izolaci podlahy.
celkova spotreba 12 000kWh je na muj vkus prilis.se solarkama jsem na 6 200kWh/rok.
dum je pekny.
dispozice je pekne vyresena,vcetne kratkych rozvodu.
Teda, četli jste tohle? Já úplně slintal.
http://www.bydlet.cz/250169-pasivni-dum-…
PP Pavel Pleva @pavel.pleva197zitra si to prectu.diky za odkaz
ja budu slintat az prijedu za 14 dni z Koberovych sadu a udelam si statistiku.tu nebude hodne lidi rado slyset.
kompletne to prevedu na grafy,vcetne svych spotreb.
mam ale podstatne horsi pomer A/V.
kominy jsme v tech domech nepochopil,tak snad se je dovim.
nakonec bude TC zeme/voda od firmy http://www.eltex-km.cz/
tak jak jsem uvadel v puvodnim zadani.
musim pochvalit uredniky
Státního fondu životního prostředí ČR.
rychlost jakou byla provedena zmena byla obdivuhodna.novy kryci list jsem podaval minuly tyden a dnes mi prisla zmena vcetne priznani finacnich prostredku.
musim pred temi uredniky SMEKNOUT !!
mel jsem strach,ze to do konce ledna nestihnu.takhle je to v pohode a musim instalaci naplanovat na konec tohoto roku,tak abych mel uzavreny cely rok bez provozu TC.
kdyz to bude drive taky to vadit nebude pojedu bez provozu TC.
Dobrý den, máte někdo doma ekotoaletu? Máte někdo PD a v něm ekotoaletu. Jdou tyto 2 věci společně dohromady?
Díky za reakce MB
MB Milan Berger @milan.bergerJistě že jdou, specialista na ekotoalety je Arch. Aleš Brotánek, který je má ve většině svých projektů...
davam graf ohledne domu za 2 roky.uz se mi to nechce sbirat,ale jeste tuto topnou sezonu to nejspis vydrzim.
ten kdo umi v grafech cist,lecos z nich vycte.
nastup solarnich termickych panelu bude nejspis jasny kazdemu.
pokud by to nekdo chtel zpracovat prehledneji poskytnu data.rovnez je muze i zverejnit,aby si zas nekdo nemyslel,ze je dotycny ukrad.kdyby mel nekdo podobne zaznamy za posledni roky,byl bych mu vdecny za uverejneni.
chci si porovnat skutecnost s vypocty.v mem pripade je vypocet 32kWh/m2.a nesmysl a realita ukazuje na polovinu.
Dobrý deň,
som si vedomý, že môj príspevok úplne nekorešponduje s témou. Nenašiel som však žiadne vlákno, ktoré by sa mu viac priblížilo.
Poprosím Vás o Váš názor na nasledovné:
Väčšina spoločností, ktoré stavajú montované domy, kladie dôraz na použitie čo najsuchšieho dreva. Všeobecne sa hovorí o vlhkosti dreva pod 20% dokonca skôr pod 15%.
Stretol som sa nedávno ale s názorom, kde bolo prezentované, že ani 30% vlhkosť nie je na škodu, ak je základ steny realizovaný z hranolu napr. 160mm. Nižšia vlhkosť, je podľa tohto názoru, vyžadovaná pri konštrukciách z "I" profilov, ktoré majú menšie rozmery a sú viac náchylné pracovať z dôvodu zmeny vlhkosti.
Nie som si istý, či bude dom po čase udržiavať svoje kvality, ak bude použité takéto "stavebné" drevo.
Ďakujem za všetky postrehy.
LV Ladislav VARGA @ladislav.varga896Dobrý deň, jednoznačne presušené drevo, zvlášť, ak sa drevostavba zvonku zaklopí OSB3 a na to EPS. Ani by som nešpekulovala. My máme smerom von dodržanú difúznu otvorenosť a napriek tomu sme neexperimentovali s mokrým drevom. Ale môžete vyskúšať... :-)
Snad mi to admin nevymaže:
Zveme Vás na veřejné semináře s diskusí:
Sérii dvou seminářů týkajících se výstavby pasivních domů pořádá PORSENNA o.p.s. jako partner Centra pasivního domu na Novotného lávce.
1. VÝSTAVBA PASIVNÍHO DOMU
23.9.2010, 16-19h, Novotného lávka 5, Praha 1, přednáškový sál 319
Pro všechny kdo chtějí lépe bydlet, stavět či rekonstruovat
Tématem semináře je jak správně postupovat, chcete-li stavět či rekonstruovat dům tak, aby vaše účty za energii byly co nejnižší.
2. JAK SPRÁVNĚ NAVRHNOUT A POSTAVIT PASIVNÍ DŮM
21.10.2010, 16-19h, Novotného lávka 5, Praha 1, přednáškový sál 417
Pro všechny, kdo se chtějí dozvědět více (nejen) o pasivních domech
Seminář je určen odborné veřejnosti a zaměřuje se na specifické otázky výstavby pasivních domů.
Pro vaše pohodlí oznamte prosím předem svou účast na některý z následujících kontaktů:Telefony : 241 730 336, 603 286 336
PP Pavel Pleva @pavel.pleva197Dobtý den, k těmto účelům je určen na TZB-info kalendář akcí, kde to najdou i ostatní čtenáři. :))
Dobrý den,
sledovali jste někdo Hyde Park na ČT24? Mluvil tam ministr ŽP a ten tam prohlašoval, že podle něj jsou všechny dotace škodlivé a že je chtějí postupně rušit.
Zelená úsporám pro paneláky už skončila, došly peníze.
Pro RD zatím peníze jsou, ale buď do konce roku nebo do pololetí příštího prý s nejvyšší pravděpodobností dojdou.
V budoucnu se ještě neví, ale nejspíš přestanou všechny věci dotovat a chtějí zastavit i dotovat fotovoltaiku.
Taky říkal, že pokud poroste průmysl jako teď, tak nejpozději do 10ti let ČR bude muset emisní povolenky nakupovat místo toho, aby je prodávala.
Takže ti, co by jich využili teď se napakují a ti, co by je potřebovali pak, už nebudou mít nic.
Tak si chtějí ty prachy z povolenek nechat a že udělají nějakou akci, kdy budou tyhle peníze půjčovat na různé projekty s nižším úrokem, než je v bankách na podporu různých projektů (jak je tomu např. v Německu). A tydle prachy se naopak budou točit a ne utrácet. A až budeme muset povolenky nakupovat, tak tam nejspíš ty prachy v tom utopí (to poslední je už jen moje spekulace).
Vypadá to tedy, že programům jako je Zelená úsporám nejspíš odzvonilo. Nicméně bude záležet jaká vláda bude za 4 roky. Všechno se může ještě změnit.
Pokud tedy chcete někdo jít do EPD, tak máte asi poslední šanci si sáhnout na dotace na solárka, tepelná čerpadla nebo dokonce na EPD.
PŠ Petr Ševčík @petr.sevcikze by jsme meli konecne mysliciho ministra ZP??
uz jsem o tom taky slysel.zatim nevim nic blizsiho.panelaky a verejne budovy do toho nemeli vubec poustet (to je primo vysavac na penize) od toho jsou jine dotacni programy - treba PANEL.
Dobrý den pane Kocina, případně další účastníci tohoto fóra, kteří stavíte nebo jste postavili pasiv.
Vytvořil jsem vlákno, kam můžete, pokud chcete, uvést kontakt na vás (+případně link na blog/vlákno/fotogalerii) - takový rozcestník pro lidi, kteří hledají (stejně jako já) kontakty a osobní zkušenosti lidí s pasivy..
https://forum.tzb-info.cz/115905-zkuseno…
MK matej kastner @matej.kastnerdobry den
jeden odkaz jsem vam tam dal.
me tu neustale napadaji,ze podle vypoctu pasiv nemam i kdyz nebyly v pripade vypoctu poskytnuty z me strany podrobna data o izolacich.vypocet me nezajimal.
vypoctove mam TZ 1,8kW a letosni celkovou spotrebu podle skutecnosti ocekavam okolo 6MWh.
Chtěl jsem se zeptat. Je v tomhle fóru někdo, kdo již získal dotace Zelená úsporám na pasiv? Tedy proplacené a na účtu? Pokud ano, jaké jste měl/a zkušenosti? Kdy jste podali žádost, jak dlouho hodnotili, kdy přišel příslib a kdy skutečné peníze?
Zatím totiž vím pouze o lidech (celé fórum jsem neprocházel), kteří žádost podali, ale peníze dosud nemají. Chtěl bych vědět, jak dlouho vyřízení trvá, ať vím kdy peníze přibližně mohou přijít a zda s tím nejsou nějaké problémy..
MK matej kastner @matej.kastnerzkuste se zeptat pan Smrcky,ten daval zadost na pasiv.
ja jen na solarka a TC.penize na ucet prisly do 5 mesicu od podani.prislib a zaloha penez na TC az po realizaci a dodani faktur.platnost do ledna 2011.
Mám takovou jednu smutnou zprávu jako varování, aby si všichni dávali dobrý pozor na to, kterou stavební firmu si sjednáte a že ani na stavební dozor se nemůžete spoléhat.
Jeden můj mladší kolega z práce dostal vloni v polovině září konečně stavební povolení a tak se rozhodl začít stavět. RD 8x8 na patro s přistavěnou garáží. Pozemek 1M, rozpočet podle projektu asi 2M na dům. Chtěl to mít do Vánoc pod střechou, aby mohl hned z kraje roku začít pracovat na vnitřku. A tak zvažoval, zda-li si má najmout dva osvědčené zedníky, které mu doporučovali spokojení známí a nebo raději stavební firmu. Zedníci mu řekli, že se to nejspíš do Vánoc nestihne zastřešit a tak raději zvolil tu stavební firmu, která mu naopak slíbila, že ano. Měl to krásně naplánované, že letos v létě nebo nejpozději na podzim už budou bydlet v novém. Jelikož ale chodil do práce a ještě studoval na vysoké (letos dělal promoci na strojní fakultě), tak si sjednal dosti drahý stavební dozor a nechal to na něm.
Firma dodržela slovo a dům byl do Vánoc pod střechou. Později však zjistil, že stavební dozor se na to vykašlal a prostě nic nekontroloval nebo jen zběžně a ledabile. Firma odfušovala, co mohla. Zprasila zdi, komín udělala na křivo.
Zeď byla z cihel Heluz Plus 40, zděno na termoizolační maltu, výška 12mm. Zjistil, že nedodrželi předepsaný postup a že místo, aby maltu nanášeli na celou plochu cihly, tak ji nanášeli ve dvou úzkých páscích (podobně jako se to dělá u suchého zdění pěnou). Zatím zjišťuje přímo u výrobce, zda-li mu tím stavbu neznehodnotili. Stavební firma se brání, že to je naopak běžné a že zeď pak lépe tepelně izoluje. Tohle fakt netuším, jestli je nebo není špatně, ale po shlédnutí několika příruček od Heluz musím říct, že všude, kde byly fotky o zdění na maltu, ať už na 12, tak i na 6mm se malta nanášela vždy celoplošně.
Nejen, že nebude letos bydlet, ale možná to vypadá i na to, že se bude muset soudit. Teď lituje, že tak spěchal a že to přece jen nesvěřil těm dvěma vyzkoušeným zedníkům.
Otázka, co vysoudí. Ztratí čas, peníze, nervy...
nejaka zkusenost z pretopeni domu,at je to vse pohromade a neni to i v ruznych vlaknech.spatne se to pak dohledava.
v nedeli jsem pustil do podlahy 34st pri vypnute VZT.rano byla teplota 26,9st.predpokladal jsem vice.
v pondeli rano zapnuta VZT na maximalni vykon.po hodine jsem nameril tyto teploty.
vystup ze ZR 14,2st
kratsi vetev 17m,prvni vyustek 19,3st a posledni 23,5st
delsi vetev 23m,prvni vyustek 20,8st a posledni 25,2st
dnes rano ZR 14,8st.teplota domu 25,9st
kratsi vetev prvni vyustek 18,9st a posledni 20,6st
delsi vetev prvni vyustek 19,4 a posledni 20,9st.
do ctvrtka pojedu se ZR na max pri uzavrenem dome.venkovni teplota je dnes okolo 17st a dum bych okny vychladil rychleji.docela je to zrout elektriny, pri maximu to bere hodinove 120W :-(
ve ctvrtek odpoledne dalsi mereni.
jsem rad,ze jsem to pretopil i kdyz pani Jarka mi rekla,ze je to morbidni :-).ano je a kort v lete,alespon uvidim jak ke chlazeni domu muze prispet ZR.vetsina lidi totiz rika,ze je ZR zbytecny a nevyplati se.chci se o tom jen presvedcit.sam v tom taky nemam jasno co se tyce letniho obdobi.zima je kazdopadne plus.leto je spise bonus.
PK petr kocina @petr.kocinaDobrý den. Pane Kocino, co má být obecně platným výstupem tohoto Vašeho experimentu ? Zatím mě to nějak nedochází. Děkuji za objasnění .
S pozdravem Laďa
Ohledně topení a rekuperace:
Na internetu je spousta zajímavých článku, které se věnují této tématice. Od začátku tvrdím, že bych nechtěl do domu TČ. Teď jsem ale četl změny v programu ZÚ a tam se píše, že na TČ vzduch-vzduch je dotace 45.000,-. Zajímalo by mě, zda-li by se dala provést kombinace rekuperace s tímto TČ a jestli by to mělo význam. Čerpadla menšího výkonu jsem viděl na výstavě v Olomouci a v ceníku měli cenu okolo 50 - 60 tisíc za instalaci. Jde mi o to, jestli by to nebylo výhodnější, než kupovat nějaký typ výměníku k rekuperaci, který by ohříval vzduch třeba nějakou vlastní el. spirálou, protože na RK dotace nejsou.
Program ZÚ měl teďka v té tabulce, že na EPD = 250.000,-, na solárko na TUV = 55.000,- a na TČ vzduch-vzduch = 45.000,- + tyto věci lze kombinovat. Nevím teda, jestli lze kombinovat mezi sebou i dva páry projektů najednou, ale minimálně za komninaci EPD a solárko je +20.000,- bonus. Takže bych se teoreticky mohl dostat až na dotaci 370.000,- + jsou tam pak dotace na pokrytí ceny projektu, případně odborného dohledu, které alespoň pokryjí ty vícenáklady. Takže ve finále, kdybych dal do izolace o 100.000,- víc, rekuperaci se vším všudy řekněme za 80.000,- (nejlevnější instalace od Atrea), solárko za cca 70.000,- (co jsem viděl v akci) a to TČ řeknemě za těch 60.000,-, tak to máme 310.000,- a zpátky dostanu 370.000,-.
Záleží, jestli ta kombinace TČ a RK je slučitelná.
PŠ Petr Ševčík @petr.sevcikJen znovu zkouším otevřít toto téma. Poradí mi někdo, jestli lze nějak efektivně využít kombinaci TČ vzduch-vzduch a rekuperace? Vím, že existují různé kombinace rekuperace a TČ, i když většinou nějakých vodních, které jsou účinnější...
Děkuji předem za vaše podněty.
Edit 9.7.2010: Pro zájemce o bližší informace odkaz na článek, kde jsou popsány změny v dotacích Zelená úsporám. Je tam i TČ vzduch-vzduch s invertorem - https://www.tzb-info.cz/zelena-usporam-n…
Ještě jeden dotaz nebo spíš myšlenka, tentokrát v oblasti cihel. Většina z vás zastává v celku logický a pravdivý názor, že pro pasivní dům jsou jednovrstvé obvodové zdi ne příliš vhodné (pomineme-li fakt, že v současnosti zatím neexistuje materiál, který by v jedné vrstvě dosáhl uspokojivý tepelný odpor).
Samozřejmě, výrobci, ať už Heluz nebo Wienerberger argumentují tím, že tlustší cihla zajišťuje vyšší pevnost, lepší akustické vlastnosti a že i bez fasádní nebo jiné izolace zajišťuje lepší tepelně izolační vlastnosti. Jako výhodu dále přidávají, že tlustou cihlu lze dodatečně kdykoliv zateplit, zatímco slabší, již zateplenou cihlu nikoliv (v celku logické :-)).
Mě jde ale spíše o tu návaznost na životnost EPS, popřípadě jiných izolací. Není potom lepší postavit tlustší zeď z cihel a dát jen slabou vrstvu izolace než dát slabou cihlu a tlustou izolaci? Myslím z hlediska životnosti a pak také zvukové izolace (zejména při použití EPS). Osobně mi tloušťka zdí až tak nevadí, jestli to bude 52 nebo 60cm už je celkem jedno. Zdi už tak budou dosti tlusté. Teď pomineme rozdíl v ceně materiálu a hmotnost cihel (50cm váží asi 20,5kg, ufff!). Přece jen ta životnost je pro mne důležitější (stejně jako je tomu třeba u střešní krytiny).
Na druhou stranu si říkám, jestli tyhle informace nešíří třeba konkurence, vyrábějící dražší materiály jako minerální (kamennou) nebo skelnou vlnu, aby lidi jako já vystrašili a aby raději investovali 3x tolik do jejich izolace. Nikdy jsem nikde nečetl žádný seriozní článek v odborném časopise nebo třeba i tady na tzb-info, že by se třeba v Německu EPS nějak hromadně sundával a že by přecházeli na něco jiného. Případně lobby výrobců cihel, kteří se snaží zdůvodnit, že je lepší a dokonce levnější postavit dům ze silných cihel než je obrat o polovinu provize když místo 50cm vezmu 25cm a místo toho si koupím třeba 30cm EPS.
Opět děkuji za vaše poznatky, myšlenky a zkušenosti.
P.S. později: Tady jsem našel někde tady na fórech odkaz na článek v angličtině, kde v tabulce popisují, že údajná životnost extrudovaného polystyrénu je okolo 50ti let. Ovšem je otázkou, zda-li v běžných podmínkách, kde panuje nestálost počasí, teplot a vlhkosti nebo jen v laboratorních podmínkách.
http://www.fibran.gr/sappek/docs/publica…
PŠ Petr Ševčík @petr.sevcikDocela dobrá otázka nebo zamyšlení. Mne by zajímala statistika a to kolik pasivních domů se postavilo během posledních 5-ti let a kolik takových sice moderních ale ne nějak extrémně zateplených. A jakém poměru je to k těm dříve postaveným které mají odpor obvodového zdiva pod R=1. Já osobně z dlouhodobého hlediska mám obavy z "tlustého polystyrenu" a to ze tří příčin". Že se zjistí, že se něco nezdravého uvolňuje, že to nemá dlouhodobou životnost, tedy ne tolik jako základní jádro stavby a že nevíme jak to budeme někdy likvidovat. Jsou krajiny, kde se polystyrenem nedá izolovat a to z důvodu napadení "vším možným" u nás naštěstí zatím toto asi nehrozí i když ptáci někde se do toho už pustili.
Životnost EPS
Na několika místech jsem se dočetl o velmi krátké životnosti extrudovaného polystyréno jakožto izolace na fasády domů. Někde uvádějí 10 (to mi přijde dost přitažené za vlasy), někde 15, někde 20 let a pak že se prý musí vyměnit. Co je na tom pravdy? Pátrali jste už po těchto informacích někdo?
Docela mě to vyděsilo. Říkám si, člověk si postaví domek, zadluží se na 30 let a aby po 20ti letech splácel ještě něco, co musím osekat a nahradit novým mi přijde dost o ničem.
V čem je tedy u EPS problém? Jsou už nějaké poznatky, třeba z Německa? Člověk vždycky něco slyší od lidí, ale většinou se jedná o pár zpráv typu jedna paní povídala.
Tak jsem se díval ještě po minerální vlně, o které tvrdil třeba Rockwool, že má údajně mnohem vyšší životnost než EPS, ale taky je skoro 3x tak drahá, což je pro řadu lidí asi cenově někde mimo.
Děkuji předem za vaše poznatky a zkušenosti.
PŠ Petr Ševčík @petr.sevcikuz se to na TB probiralo.
prvni dum zaizolvany EPS by v nemecku,mam dojem,ze se jednalo o Drazdany.bylo to v letech 45-50 minuleho stoleti.presne uz si to nepamatuji.
urcite EPS stavbu prezije o tom nepochybuji.
i kdyz EPS neni slozeni jako PE (polyethylen),tak PE ma rozpad cca 2 000let.
muzete byt tedy v klidu.otazka spis je,jestli nekdy v budoucnu nebudou izolace podstatne kvalitnejsi nez je dnes vata ci EPS.
taky se muze stat,ze energie cenove vyrazne klesnou a nebude treba takovych extremnich izolaci.
na pergolu se nikdo neozval :-(
potrebuji zjistit vyrobce.
dneska zkusenost ze ZR.
mereno v 15:30 hod
venkovni teplota 29,2 vnitrni teplota 25,9 a ze ZR teplota 14,3.
mereno v 17:00 hod
venkovni teplota 30,1st vnitrni teplota 26,4st a ze ZR teplota 14,5.
zavesy zatazeny.
cekam na teploty tech co ZR maji.uvidime o kolik se to bude lisit.
KP kocina petr @kocina.petr131Dobrý deň, čím to je, že tam máte tak horko - napriek presahu, závesom a báječnej teplote zo ZR? Ja som práve prišla zo stavby, zavretá - nevetraná, okná sú absolútne netienené, je tam 27°C. Vonku v tieni 34°C.
Je to vo Vašom prípade ziskami od osôb a spotrebičov? Ako to vidíte Vy?
nemate s timhle nekdo zkusenosti nebo to nevideli nekde v realu?
http://archiv.nova.cz/multimedia/rady-pt…
docela se mi to zamlouva a na baraku by to vypadalo lepe nez markyza.
hlavne bych potreboval vedet nejaka technicka data.
predevsim se musim ohradit vuci ruznym invektivam a nadavkam jak na moji osobu,tak i na druhe.
k afere stuk.nastukoval jsem tisice metru a mam s tim uz nejake zkusenosti a nikdo me nemusi poucovat jestli jsem dodrzel technologicky postup nebo ne.to ze vyrobce doporuci 2mm stuku jeste neznamena ze pri slabsi vrstve se dopoustite tech. nekazne. koneckoncu jsem mel cca 43kg stuku a udelal s nim cca 37m2.z fotek je to patrne.
k ruznym normam - kazdy se mi snazi podsouvat,ze neuznavam jakekoli vypocty ci normy.treba staticky posudek s vypoctem je dulezity pokud se jedna o nejake experimentalni stavby.pokud se dela staticky vypocet na stavbu RD z půl metrovych zdi je to dotycneho problem.osobne to povazuji za hloupost.o normach zde bylo diskutovano az az.rozhodne si je ale nehodlam kupovat.
spotreby v techto typech domu by mely byt priblizne stejny,maximalne se mohou lisit 50% tedy plus minus.tohle vetsina nepochopi tak dame radeji rozsah 75 - 125%.zduraznuji to hlavne proto,ze se zacina sirit nesmysl,kazdy musi mit jinou spotrebu.je zajimave,ze dva domy od sebe vzdalene 700km a uplne jine rodiny maji prekvapive stejnou spotrebu.nikoho to nenapadlo,nebo nechtelo napadnout,ackoli to bylo zduraznovano.taky co vim z koberovych sadu,tak spotreby maji priblizne stejny,jenze pan Smrcka tu razi heslo,ze kazdy musi mit spotrebu jinou.ono by mu to jaksi nabouravalo jeho vypocty.
jeste jeden postreh z bydleni a to ohledne presahu strechy,ktery v mem pripade dela 120cm.bohuzel k tomu vetsina urcite nepricte okap tj. dalsich 10cm navic.pod takovou strechou uz me nenapadlo,ze nic neporoste a musite trpelive zalevat konvi :-(.taky se mi takovy presah strechy neosvedcil ani v praxi i kdyz vypoctove to bylo spravne.dnes bych volil presah pouze 80cm.dum se neprehriva a je to zkusenost po 24 mesicich bydleni.
vsimnete si, jak lidi kteri neco postavili a mohli by podavat info z praxe se radeji z TZB stahuji.nedivim se jim,za to vecne napadani na to zrejme nemaji zaludek.ceho jsem si taky vsimnul vetsina invektiv jde ze strany firem ci prodejcu.zrejme se jim nelibi,kdyz jim nekdo kazi ksefty.
jestli pak zna nekdo jeste jmena Strnad,Hořejší,Bartel,Lanciger,Jiřík a mohl bych pokracovat.
vazte si alespon toho,ze se tu jeste pohybuje pan Homola - expert pres prenos energii.misto aby jste mu podekovali za rozebrani problematiky sedeho EPS tak ho napadate.je videt,ze bezmezne verite to co vam vyrobci napisi.tak aby vam na obal jednou nenapsali,ze pred pouzitim musite vyskocit ze 7 patra.verim,ze by se nekdo nasel a urcite by jich nebylo malo.
jestli si nekdo mysli,ze politika,ekonomika a bydleni spolu nesouvisi,tak uvedu jen dva priklady z posledni doby.pred par lety byl zrusen zakon o 15 letem osvobozeni od dane z nemovitosti pro nove stavby.bez nahrady byl zrusen.samorejme jsem do toho taky spadnul.koneckoncu navysenou dan z nemovitosti jsem si taky nevymyslel a letos to udelalo pouhych 100% (nekde diky nasobkum i markantne vice).mame se tedy jeste na co tesit.
za dobrotu na zebrotu.
KP kocina petr @kocina.petr131Pane Kocino, je velmi nepříjemné, když Vás někdo nepřiměřeným způsobem napadá, s tím s Vámi souhlasím. Jde ovšem o to, jestli je to napadání osobní, tady to odsuzuji, nebo profesní. Vy jste tu zveřejnil mnoho profesních prohřešků a proto se to obrátilo proti Vám, ale s tím musíte počítat.
Jenom pár postřehů z tohoto Vašeho příspěvku, aby Vám bylo jasno, co tropíte za hlouposti :
- To s tím štukem. Ani tisíce m2 Vás neopravňují k prohlášení, že Vás nikdo nebude poučovat a říkat Vám, že nedodržujete technologickou kázeň.
Opak je pravdou. Pokud natáhnete tisíce m2 štuku špatně, ve vrstvě max. 0,5mm, což je podle krytí štuku a Vámi uvedeném množství materiálu a výměra m2, tak je jasné, že musíte být poučen, že nemůžete dalším radit, jak to mají dělat. Tak jak jste to udělal je to jednoznačně špatně a porušil jste technologickou kázeň. Budiž, je to na Vašem domě, ale neraďte dál !
- Když natáhnete perlinku lepidlem a každý pruh je jiný, opět je jasné, že jste tvořil jako brouk Pytlík, nemůžete dalším radit takové nesmysly.
- Tot je příklad, kvůli kterému mě dostáváte do varu :
"spotreby v techto typech domu by mely byt priblizne stejny,maximalne se mohou lisit 50% tedy plus minus"
Toto jste napsal Vy, pane Kocino. Jste zastáncem názoru, že spotřeby v EPD dmech jsou přibližně stejné, ale max. se mohou lišit 50% plus minus ??? Takže když si dáme spotřebu jako konstantu 100%, tak minus 50% = 50% a plus 50% = 150%. Když to převedeme na nějakou jednotku (kWh), tak 2000kWh -50% = 1000kWh a +50% = 3000kWh. Pohybujeme se tedy v zozsahu od 1000kWh do 3000kWh. Už vidíte, co jste schopen napsat za koniny ?
- Dále píšete :
"jenze pan Smrcka tu razi heslo,ze kazdy musi mit spotrebu jinou.ono by mu to jaksi nabouravalo jeho vypocty"
Pane Kocino, každý má spotřebu EE jinou, každý se jinak v domě chová. Když postavíte 2 autentické domy vedle sebe (pokuď je to vůbec možné) tak každá rodina bude vykazovat jinou potřebu EE. Já to nerazím, já to konstatuji a snažím se i Vás nějak logicky na to přivést. Jenomže Vy jste strašně zabejčenej, nevím proč. Vždyť je to tak jednoduché a logické.
A pokud se mých výpočtů, nebo výpočtů vůbec, něco dotkne, nebo nabourá, tak spotřeba v domě to rozhodně nebude, tak nemusíte mít obavy ze zkreslení výsledků, nejsou na Vás závislé, tedy bohudík. Opakovaně Vám vysvětluji, že údaj "spotřeba EE pro výpočet TZ" se neobjevuje, s vyjímkou celkové spotřeby primární energie. Ale to není o výpočtu, to je o měření.
Dál už ani nemá cenu Váš příspěvek rozebírat, protože je to opět ukázka Vaší erudovanosti ve stavitelském řemesle. Bohužel se to s Vámi vleče příspěvek od příspěvku, říct si nedáte, tak holt někdy přijde čas, že to někdo nevydrží a vynadá Vám. Není divu.
A jestli jsem ješitný pane Kocino - ano jsem, jako už každý chlap na tomto světě a ani Vy nejste vyjímka. A pokud si to myslíte, tak jste ještě více ješitný, než Ti ostatní, protože nemáte sílu si to přiznat.
Začněte už konečně myslet a přestat psát to co píšete, vždyť se soustavně zesměšňujete.
S přátelským pozdravem Vladimír Smrčka
fany fany mohl by jste zverejnit spotrebu EE za mesic unor,brezen,duben a kveten.
zajima me srovnani se solarkama a bez.
pane Kocino jaké uvažujte TC do vašeho RD. Už máte nějaké vybrané
díky
PCH
CP chalupný Petr @chalupny.petr636ZUBADAN.uz je objednane,cekam jen na instalaci a zprovozneni.zatim na to nespecham neni proc.
vim jiste,ze bude v zari v provozu.
Dobrý den všem,
ozývám se po delší odmlce. Nějak bylo moc práce a nedostatek času věnovat se stavění. Rád bych se zeptal na pár věcí:
Už se tu mnohokrát rozebíral problém se spižírnou a garáží, která má společnou zeď s domkem. Problém byl samozřejmě s izolací, protože garáž není většinou utěsněná a uniká nám přes ní chlad, případně na straně garáže nám mohou při nesprávném řešení vlhnout a plesnivět zdi. U spižírny je zase problém, že aby měla smysl, tak musí být alespoň lehce odvětrávaná a na severní straně, takže nám opět uniká teplo.
Četl jsem teď nějaké články o stavění, kde jeden architekt popisoval, že je potřeba zdi mezi garáží nebo spižírnou a domkem zaizolovat téměř stejně dobře jako by se jednalo o obvodovou zeď. Je to samozřejmě logické a to mě napadlo taky, jen jsem se chtěl zeptat, zda-li s tím někdo z vás nemá zkušenosti, jak to funguje v praxi a co realizace. Taky předpokládám, že se to určitě prodraží. Není pak tedy levnější a jednodušší třeba tu garáž postavit samostatně? U spižírny, pokud bude malá, bych to zateplení třeba až tak tragicky neviděl.
PŠ Petr Ševčík @petr.sevcikUvažoval jste udělat u domu regulérní obvodovou zeď s izolací? A u garáže vynechat zeď sousedící s domem a střechu dát jen na dva sloupky stojící těsně u zdi?
Dobrý den, mám dotaz k hydroizolaci:
Měla by dle nákresu pokračovat jako růžová nebo žlutá?
Pokud jako žlutá, lepit izolaci na EPS a čím?
Děkuji, Berger
MB Milan Berger @milan.bergerDle mého žlutá, protože se Vám nebude dostávat voda do EPS tzn ochránite celou konstrukci.
jelikoz tu v posledni dobe vznikla obsahla diskuze na tema pasivnich staveb a jejich porovnani tak bych chtel vedet jak se k tomu postavi pan Lada jaksva a pan Smrcka.
u pana Ladi by me zajimalo, proc stavel se svym synem jeho dum v tak mizerne energeticke spotrebe.zdali mu to poradil projektant ci architekt,nebo to byl jejich vlastni usudek.dispozici domu neresim - ta je vice nez dobra a od nej by se mohli projektanti ucit.pokud si to nechali projektovat proc je na chyby v zatepleni neupozornil projektant,kdyz uz se o pasivnich domech i u nas od roku 2000 mluvilo v odbornych kruzich.
svuj dum jsem projektoval v roce 2002 ,na papire byl v roce 2003 ,od te doby az do doby vystavby byla zmena v projketu pouze dvere a rozsirene WC s bidetem.
dale pak pana Smrcku.ten uz postavil 10 domů i kdyz asi ne on,ale zcela jiste je dozoroval od A az do Z a jiste o nich vi naprosto vse vcetne spotreb techto domu.
jaky typy domu to byly a jejich spotreby (lada je zverejnil,pan Smrcka nikoli).jako projektant se znalostmi, predpokladam,ze vsechny domy uz jsou pasivni maximalne NED.proto me zajima tato cast.
dale zadam pana Smrcku jakou ma v tomto obdobi ucinnost sve rekuperace v % a jakou bude mit spotrebu za mesic kveten.svoji jsem uvedl vcera.finale bude az 1.6.
pokud neodpovi je to taky odpoved :-)
konecne to dorazilo.
chtel bych podekovat vsem co se na tom podileli a poskytly sva data.
vyjadreni uz necham na nich jestli se ke svym domum prihlasi a maji k tomu co rici.vsechny ty domy znam za ty roky velmi dobre. mimo JS.
treba by mohl udelat podobne srovnani pan Smrcka se svymi deseti domy..ktere stavel a projektoval.bylo by to velmi zajimave.ma starsi data a fakturu ma kazdy - tedy za EE,plyn nebo drevo.
jeste radeji bych byl,kdyby udelala ATREA srovnani pasivnich domu v koberovych sadech.nejaky ten patek uz tam taky stoji.
ani nevim,jestli ty domy maji kominy a kamna.do PD tyto veci nepatri.
KP kocina petr @kocina.petr131zapomel jsem grafy
Pane Kočino, nemohl jsem si nevšimnout, že jste se zajímal o Nilan VP 18 pro dceru...Už jste to rozlousknul? A budete dceři stavět komín? (znáte to - rodiče se snaží dětem dopřát, co sami nemají :-)
PV Petr Vorlicek @petr.vorlicekdum dcery jde zcela mimo me.jen se o ten NILAN zajimali,tak jsem jim rekl svuj nazor.jestli ho budou akceptovat nebo ne uz je jejich vec.
stavi to firma.
pro pí Cernou
KP kocina petr @kocina.petr131pudorys kocina
dakujem
pro ty, co zadaji o dotace zelena usporam,aby vedeli jak smlouvy vypadaji.
KP kocina petr @kocina.petr131schvalena zadost na 50 000kc pro TC s rezervaci na 9 mesicu do instalace.
dotacni bonus 20 000kc neni zatim schvalen.zrejme to prijde az po realizaci TC.
projekty 20 000kc schvaleny a proplaceny do mesice.
Neda mi to, abych se nepodelil o dnesni zkusenost s nakupem lepici pasky na parotesnou folii do podkrovi. Predpokladal jsem, ze prijdu do Hornabachu, koupim pasku a jdu domu. V Hornbachu meli nejake AL pasky, ale jednu takovou jsem koupil kdyz se delala predsin a ta rozhodne nedrzela. Proto jsem se rozhodl. ze ji koupim v jednech velkych stavebninach. Ve stavebninach pasku na parotesnou folii nevedli, protoze ji nikdo nekupuje kvuli vysoke cene. Ze pry to remeslnici lepi bud tou hnedou kancelarskou nebo univerzalni paskou.
Jel jsem tudiz do jinych velkych stavebnin. Kdyz jsem pozadoval pasku na parotesku tak se pan potutelne usmival a nabizel mi nejakou podezrelou. PO dotazu, zda je to paska urcena pro parotesnou folii rekl ze ne, ale ze je levna. Az kdyz jsem mu vysvetlil, ze to mam pro sebe domu, tak mi nabidl pasku za cca 240,- a kdyz jsem chtel i oboustanou pasku, aby mi to drzelo na profilech, nez priklopim desky tak pro ni musel az nekam do skladu, kde ji meli zasitou protoze o ni asi neni zajem.
Tak mi potom vysvetlete, jak muzou sadrokartonari odvadet kvalitni praci, kdyz nikdo z nich nekupuje veci, ktere jsou opravdu funkcni.
JM Jaromír Mlynář @jaromir.mlynarHornbach a podobné nebudu příliš komentovat. Ne že by se tam nedaly sehnat také kvalitní věci, ale jsou zaměřeni na nalákání zákazník nízkou cenou, takže je tam množství šuntu a musíte se opravdu vyznat.
Samozřejmě kvalitní pásky existují. Já je kupuju ve specializované prodeně sádrokartonu, kde mají opravdu vše, co sádrokartoňák ke svému životu potřebuje a navíc dovedou i dobře poradit.
Osvědčila se mi tenká hliníková páska, která drží velmi dobře a trvale. Při velkých návinech nevyjde ani moc draho.
Zdravím, nemáte niekde blog, alebo galériu fotiek s pokecom ako ste stavali?
Akú máte spotrebu kWh/m2/rok?
tento příspěvek byl redakcí odstraněn
JO Josef Ondra @josef.ondra148Já bych mohl podobně hovořit o firmě K&H Mont ze Zábřeha na Moravě. Firma na začátku vypadala seriozně, nabídla i zajímavou cenu, na všech podmínkách jsme se domluvili. Udělali nabídku, vše vypadalo na první pohled v pořádku. Zaplatil jsem zálohu a pak jsem se nestačil divit. Realizace trvala celkově 9 měsíců, ale i přesto nebyla zcela dokončená. Nejen, že namontovali okna, která byla o 18cm užší než měla být a šířka ventilačky neodpovídala, ale např. balkonové dveře namontovali jiné, tedy s klikou na opačné straně, takže při otevírání se otevíraly do středu místnosti a sklo naráželo o parapet okna. Jedno z oken dodnes nejde otevírat a zavírat. Parapety měly jinou barvu než byla objednána a žaluzie nedodali vůbec. Nakonec po velkých tahanicích a výhružkách alespoň vyměnili to balkónové okno. Každopádně celkově špatná dodávka a práce. Byla to samozřejmě moje chyba, že jsem si to na začátku špatně ohlídal a pak už byl problém je donutit problémy odstranit.
Nereagovali na žádnou reklamaci. Chtěl jsem je dát k soudu, ale dozvěděl jsem se, že firma je zadlužená a i kdybych soud vyhrál, tak bych se peněz nedočkal. Nakonec jsem z toho vyšel alespoň tak, že jsem zaplatil pouze zálohu a ne celou částku, takže mě jedno okno vyšlo na 9.300,- místo původních 12.000,-. Žaluzie mi pak musela namontovat jiná firma, ovšem tentokrát za plnou cenu, protože žaluzie se obvykle dávají k oknům zdarma nebo se slevou.
A jakoby to ještě nestačilo, tak jsem se později od různých lidí dozvídal, jak o mě mluvili, že jsem svině a že jsem byl děsně problémovej zákazník. Bodejď bych nebyl problémovej zákazník, když mi namontujou blbý okna, který ani neodpovídali tomu, co bylo ve smlouvě! Nenapadlo mě chodit s metrem a přeměřovat si, jestli jsou správné. Teď už bych to rozhodně udělal. A o těch obrácených dveřích jsem to zjistil až měli vytlučená původní okna. Nevšiml jsem si toho hned, protože místo, kam měla příjít klika bylo zalepeno neprůhlednou páskou. A to mě byla firma doporučena jako seriozní.
Pak jsem se ještě doslechl, že ta firma ani neohlásila výměnu oken na stavebním úřadě, jak je obvykle zvykem a od několika lidí jsem se dozvěděl, že ta firma měla hodně problémů a že mají plnou garáž oken, které jim někdo reklamoval a tak je prostě montují u jiných zákazníků. Proto taky neseděly vůbec ty rozměry.
Byla to samozřejmě částečně i moje blbost, že jsem nebyl paranoidní a pořádně si všechno neohlídal. Už bych podruhé takovou blbost neudělal. Na podnikatele musí být bič.
dokoukal jsem momentalne veznici co ted bezi na TV.velmi inspirativni pro stavitele domů.
pointu asi zrejme pochopi ti starsi,tedy zkusenejsi.
vysvetlim zitra
KP kocina petr @kocina.petr131Už bolo "zajtra". ;-) Vysvetlíte? Dík.
Většina se shodla, že za jistých podmínek je zemní registr nehospodárný. A kvůli hygieně může někomu vadit. Dívali jste se na s
http://www.sole-ewt.de/Sole-EWT-Info.pdf
? Jde v podstatě cirkulaci solanky v zemině, a část uzavřeného obvodu je přivedena do přívodu vzduchu. Svým teplem má ohřát vzduch na 0°C a potom zase cirkuluje dál, aby se ohřála na svých 5°C v zemi... Nevýhoda čištění a hygienické nejistoty odstraněna, výška investic zachována (nebo budou vyšší?)...
PP Pavel Pleva @pavel.pleva067Ano, už se to tu diskutovalo, podobný registr mám
https://forum.tzb-info.cz/103550-zemni-r…
musim to dat sem jinak bych si asi odpovedi nedockal :-(
Ostatní /
Cupressocyparis Laillandii
Autor: kocina petr
Datum: 28.03.2010 15:47 editovatmam docela problem s touto rostlinou.
loni na podzim jsem vysadil cca 100ks za nemale penize a bohuzel byla pomerne kruta zima.ted mi zacinaji reznout.4 mi zbyly a ty jsem vysadil vedle a jelikoz jsem mel nasekanout travu,tak jsem ji travou jen prihrnul a vypada,ze to prezily,ale co s tim zbytkem.nikdy jsem se o rostliny nestaral a toto tema jde zcela mimo me.
kdyz si predstavim dalsi praci okolo toho,tak jsem z toho na prasky.nevim co s tim,vykopat a koupit novy :-((
to zas bude prace.myslel jsem,ze prezije vse,ale kdo mohl tusit takovy mrazy.predminuly rok,jsem jich vysadil asi 15ks naprosto stejnym stylem a bylo to v pohode.dnes uz jsou pres metr.foto mohu dodat.
jdu je jeste prihnojit,ale nedoufam,ze se vzpamatuji,kdyby nekdo mel jakoukoli zkusenost s nimi byl bych moc vdecny.
na netu toho moc neni :-(
nemate s tim nekdo zkusenosti !!zahrada zatim neni me hobby.skoda,ze jsem se tomu nevenoval obecne uz pred nekolika lety.s domem to uzce souvisi,jinak postavite dum a okolo sebe budete mit jen holou plan treba nekolik let,nez na vsechny mouchy prijdete.tohle jsem podcenil .-(((
odpovědět na příspěvek
PK petr kocina @petr.kocinaDobrý den. To, co popisujete je velmi nepříjemné zjištění.
U těchto a podobných rostlin tak brzo nepoznáte, jestli se ujaly, nebo ne. Přesadil jsem thuji Smaragd. Pravda, měla kolem 2 m.
3 měsíce jsem křepčil radostí, že se ujala a ona po těch třech měsících začala hnědnout, protože byla po smrti. To bylo prosím koncem jara a pralo na ni slunko celé prázniny. U Vás mám mrazivý pocit, že se ty cypřiše vůbec neujaly a jednoduše uschly. Nejsem ale žádný zahradník, tak to berete s velkou rezervou. Možná relevantní odpověď dostanete tam, kde jste je koupil. Známý tak vyreklamoval 20 ks thůjí v OBI z 20 ks.
S pozdravem Laďa
dobrý večer
nemáte někdo zkušenosti se stavbou běžné základové desky na niž se pod první řadu cihel dá řada pěnoskla a podlaha se zaizoluje cca 30-40 cm polystyrenem. přijde mi to ekonomičtější než dávat pěnosklo pod celou desku a nevím, zda- li bude rozdíl v izolaci tak zásadní ??
par dnesnich postrehu i kdyz musim delat pri tom fasadu a jeste jsem dnes predelaval cely topny system na pripravu zapojeni TC.dens idelani den - cely den jasno.
tohle bude zajimat pana Šafandu.
bojler rani stav dole 14 a nahore 34st.sepnuti solarek v 7:45 a vypnuti 17:45.bohuzel doslo ke stratifikaci na na solarkach 87st,nestihnul jsem pripojit AN do systemu.prurez teploty celym bojlerem a konecny teplotni stav byl dole 78 a nahore 83st.
snazil jsem se co nejrychleji dodelat otopny system,abych prebytek mohl hodit do AN.k tomu doslo okolo 15:00hod.
AN teplota 6st a konecny stav 17st
bojler 180l a AN 750l
prepoctu to vykonove pro ostatni
do bojleru 11,5kWh.bral jsem stredni teplotu 25 a 80st
AN pobrala 9,5kWh.
predpokladam,ze to nekomu bude divny proc AN pobrala vice nez bojler :-)
meril jsem to z toho duvodu,ze bylo super pocasi a prakticky rovnodenost.taky pro ostatni co maji jine panely (deskovy,vakuovy),aby si mohly porovnat vykony.trubic mam 60ks.
otopne obdobi nastesti skoncilo :-))) o zbytek se postara slunce.
Pane Kočino, poraďte prosím...Tuhle jste psal na jiném vlákně, že Váš soused stavěl odskakované základové pasy (taky šíleně hluboké...) Jak toto prováděl víte? Někdo mi tuhle tvrdil, že je nutné lít pasy na několikrát (podle počtu odskočení) kvůli problematice pažení pasu ve výškových skocích. Pasy proarmované, ale lité na několikrát...To je to vážně taková tragedie? To abych do chatky přidal další postel pro řidiče mixu...
PV Petr Vorlicek @petr.vorlicekSice to nebylo na mě a z vašeho dotazu není zřejmý důvod pro "odskakované pasy", ale pokud jde o to, aby u dna byly pasy širší než u základové desky z důvodu úspory betunu, dělali jsme u jedné fabriky základy kónické, tedy šikmo položené bednění. To lze pak lít najednou. Při tom "odskakování" (schodech) si nedovedu představit proč by mělo být zubů víc než jeden. Stejně tak si nedovedu představit, že by se to dalo dělat jinak než postupně, tj nejdřív vylít širší část, pak obednit s ustoupením a dolít zbytek. Až budete bednit, bude vám do toho padat hlína.
Osobně bych to asi udělal tak, že bych vylil spodní širší část pasů z mixu a pak bych pokračoval ztraceným bedněním.
Je ovšem otázkou, zda zvýšená pracnost stojí za úsporu betonu.
U té fabriky to tenkrát uspořilo stovky kubíků, tam se to vyplatilo.
Pane Plaček napsal jste: "... chata by měla být jen z izolačních hmot bez akumulace."
S ostatním souhlasím s tímto závěrem nikoliv. Proč by měla být chata bez akumulace. Je to přece naopak. Trvale obytný dům, který je dobře zateplený potřebuje relatvně malou akumulaci protože doba bez zdroje teplá je také relativně krátká, například jenom přes noc. Chatu používáte víkendově a potřebujete překlenot alespoň pět dnů bez zdroje tepla.
Když jsem stavěl chalupu na horách, tak jsem přesně tento problém řešil. Topení bylo sice centrální plynové, takže temperování možné je, ale já mám rád, když jsou všechny technologie bez dozoru vypnuté, takže klid mám jen tehdy, když můžu zavřít hlavní uzávěr plynu, vody a vypnout hlavní jistič.
Řešením byla velmi dobrá izolace a dobrá akumulace. Takže teď, když mám v neděli před odjezdem 22-24, tak v pátek je tam 18-20, samozřejmě v závislosti na tom, zda a jak hodně venku mrzne. V trvalých mrazech to klesne i na 16, což se stává jen někdy.
Rekuperaci tedy nepotřebuji a přijet na chatu, kde máte 18, to není tak špatný.
Jestliže mám vnější zateplení, není mi jasný váš názor, proč by nosná zeď neměla/nemohla plnit funkci akumulátoru a proč bych měl přidávat další byť dokonalý materiál, který zřejmě bude neco stát a zřejmě zabere nějaký prostor.
Reálně jsem zvažoval podlahu nebo některé příčky z šamotových cihel v kombinaci s el. PT, ale tenkrát mě odradila cena.
Kdyby nešlo o cenu investice, asi bych docílil ještě lepších výsledků.
JŠ Jaroslav Škeřík @jaroslav.skerik843"Rekuperaci tedy nepotřebuji" - chtěl jsem napsat temperování nepotřebuji :-)
Pan Homola-neda mi nereagovat na vase fotografie.
niesom ziadnym predajcom ( prehnanym zastancom ytongu).
Podla mna na fotkach to to nie ani tak zlyhanie ytongu a nadmernej vlhkosti(zleho vetrania) ale nekvalitne odvedenej praci nedodzania technologickych postupov zleho pouzitia materialu a zle vyriesenych detailov -hlavne vo fuserskom prevedeni ,ktore sa najviac podpisali za to ako ten dom vyzera.
1.kanadsky sindel-tento tenky jednovrstvy sindel sa v usa predava ako " dvadsatrocny"kde sa rozumie ze jeho bezporuchova zivotnost je pri spravnej instalacii okolo 10-14 rokov.
detaily prevedenia na prvej fotke -spoj oblukoveho vykiera a sikmej strechy (vo vrchnej casti vydno vo vykirovej casti 2 biele hlavky klincov) a vymazanie uzlabia asfaltom z pistole alebo nejaky tmelom hovory samo za seba
nehovoriac o klampiarine-tento styl okapov musi byt prevedeny perfektne-aj najmensia chybicka v spoji ma za nasledok to co sa tu deje.
mam skusenost ,pokial to nie je robene z mede a su cinovane spoje do 5 rokov to zacne zatekat-to jedno aky superpruzny tmel pouzijete v rohoch a na spojoch ... otazka casu kedy sa tmel ,alebo plech po cykle zima-leto zmrasti natolko ze sa zacne odlepovat od plechu...
Na spodku vykiera pod vodorovnym oplechovanim je vidiet obycajne tehly.... to radsej ani nechcem to dielo vydiet omietanim....firma co to robila sa tu predviedla....- hlavne ze majitel chodi na mercedese :)
Dobrý den pane Kočina,přemýšlím o výstavbě RD ,už mám projektovou dokumentaci ale z roku 2003 a tepelné ztráty se my zdají vysoké.věřím že při dnešních technologiích se dá dostat daleko níž.jsem naprostý laik a nedaří se mi orientovat v diskuzích.Chtěl bych se zeptat jestli bych vás mohl poprosit o spolupraci.děkuji Kučera kuci.petr at seznam.cz
dnes jsem se dozvedel,ze pan Zeravik ma TC v programu ZU !certifikat uz ma doma.
jinak k solarkum HEAT PIPE (60 trubic).
v nedeli a dnes byla jasna obloha.
v nedeli a dnes komplet vytopeny dum i s TUV na 75st.teplita v dome vecer vzdy na 24st :-(.topeni odstaveno,jede pouze odvlcovac.
zisky okolo 17kWh,kolik to predalo do podlahy nemohu posoudit,ale rano je teplota v dome okolo 21st pri soucasnych ranich teplotach.dnes rano -10 a v nedeli -9st.
za 3 dny spotreba 50kWh.hodne delalo vareni, prani a zehlani.topeni prakticky nic.odvhlcovac bere cca 5kWh/den.
KP kocina petr @kocina.petr131Vy mate spusteny odvhcovac? Nechapem. Ved problem poriadne zateplenych RD s rekuperaciou je prave v suchom vzduchu, ni evo vlhkom. Ja skor uvazujem o nejakom zvlhcovani vzduchu. Tak toto je pre mna novinka. A popravde aj mierny sok.
Viete mi to nejako vysvetlit?
Pane Kočino, dáte mi kontak na výrobce dřevěných oken s celkovým K 0,5 - 0,6 ? Takové by se mi do mého PD moc líbily, ale nemám stroj času, abych si pro ně zalétl...Potažmo nevím o tom, že by Slavona dělala Eurookna těchto parametrů...
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.