Dobrý den.
Máte skušenosti s kotlema na dřevo,peletky Ferroli GFN 5?
Kotel je litinový a za dobrou cenu.Máte s ním skušenosti?
Antal
Dobry den, viete mi poradit ako identifikovat to, ci je vadna doska? Mam rovnaky problem s chybou F05 s cim ste sa…
před 17 dny
Mám ten, který je uveden na fotu z 27.1.2017. Nyní ho již nepoužívám, protože se některé otvory propálily mezi sebou.…
před 4 roky
Dobrý den, pane Musil prosím jakou verzi roštu od pana Černohorského máte?
před 4 roky
293 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDobry den, budu potrebovat novy rost, ma nekdo prehled kde a za jakou cenu se da poridit? Je lepsi litinovy nebo nebo nerez? Dale potrebuji nahradit hadici privodu pelet do horaku. Dekuji za pripadne odpovedi Zdenek
ZZ Zdenek Zdenek @zdenek.zdenek090Dobrý den, rošt i hadici seženete na kadria.cz. Hadici jsem tam kupoval.
Dobrý den, volal jsem i servisnímu technikovi Ferrolli a nebyl schopný mi odpovědět na dotaz, v čem by mohl být problém, proto se obracím i zde...Mám tento kotel 6 let. Vše bylo v pořádku. Letos se stalo to, že když kotel topí do bojleru, vyhřeje na nastavenou teplotu vody (v trubkách). Mám nastaveno na 80 stupňů. Dojede na 80, zhasne, v momentě kdy teplota spadne pod 60, znovu se zapálí a tak topí, dokud nedostane signál, že už nemusí. To je v pořádku. Pak ale přepnu, aby netopil do bojleru, ale do radiátorů (mám 7 topných těles), přepínám MANUÁLNĚ ventily na trubkách, kotel začne topit bez problémů, voda se ohřeje na 60 stupňů, větráček jakoby snížil výkon a kotel udržuje teplotu pouze na 60 stupních do doby, než dostane od pokojového termostatu signál, že už je vytopeno. Nechápu, kde může být problém??? Proč nevytopí vodu také na 80 stupňů, tím pádem by dům byl vytopený rychleji a teď se i zmenšila spotřeba pelet? Dokážete mi někdo pomoct vysvětlit, v čem by mohl být problém?
Budu rád za jakýkoli nápad, či radu....
budu rád, kdy mi poradíte tady, nebo na email : radoslavchlup at gmail.com
popř. tel. 777 601 521
moc děkuji za jakoukoli radu.
S pozdravem
R.Ch.
DH Dominik Holy @dominik.holyNevím jak dalece jste seznámen s nastavením hořáku tohoto kotle, ale pokusím se to vysvětlit. Na disleji je nahoře uprostřed tlačítro "M". To zmáčkněte. Začne blikat a musí se objevit parametr u01 80. Tento parametr neměňte. To je teplota vody v kotli kdy automatika začne snižovat výkon hořáku a následně ho vypne. Pro postupné najíždění hořáku na potřebný stupeň výkonu a snižování výkonu při dosažení 80 C je podmíněno nastavením parametru t18 na"1".
Pak můžete mít i nějaké omezení nastavené v nějaké řídící jednotce topení, která nedovolí kotli nahřát teplotu vody do topení výše, než 60 C. Nepíšete ani jak máte silný kotel, ani čím je řízen, takže se nedá nic moc radit.
Dobrý den, chci se zeptat, jestli a popř. jak máte zapojený tento kotel a ohřívač vody (bojler?) Máte jeden termostat? (pokojový?)Nebo lze do kotle přivést termostat jak pokojový, tak z bojleru na vodu? Aby sepínal buďto na jeden, druhy nebo oba najednou? A jak mate prosím vyřešenou jednotku z hlediska přepínání mezi ohřevem vody, nebo topení do radiátorů? Trojcesťák? Nebo elektroventil? či jiné zařízení?Moc děkuji za tipy a rady. S pozdravem a díkem R.Ch.
Dobry den, chtel jsem se zeptat na zkusenosti s agropeletama (slunecnice, slama, makovina, atd.) daji se v kotli Ferroli GFN 5 s horakem SUN P7 spalovat? Vetsinou maji prumer 8mm. Dekuji
ZZ Zdenek Zdenek @zdenek.zdenek090Agropelety ani nezkoušejte. Tento hořák je konstruován ne dřevní pelety 6 mm z měkkého dřeva. Mám vyzkoušené pelety z různých "materiálů" včetně agropelet.
Dobrý den. Máte někdo z vás zkušenosti s objednáváním náhradních dílů Ferroli GFN ? Popř. nějaký odkaz? Děkuji.
MT Marek Tomíček @marek.tomicekZáleží jaký náhradní díl potřebujete. Pokud se jedná o rošt či zapalovač, tak Vám jej mohu zaslat na dobírku.
Dobrý den, moc vás prosím o radu, mám hořák Sun P7 zabudovaný v kotly ferolli GN4, kotel mám třetí sézonu ale je z druhé ruky,takže v provozu je cca 5 možná 6 let. Po celé 3 roky měl kotel stejné nastavení, až letos jsem změnil dodavatele pelet. I s novými peletami šlo vše v pořádku, nesekali se, popelník po týdnu hoření byl skoro čistý, zůstavali tam jen malé usazeniny. Před cca 3 týdny se mi začalo stávat, že když kotel topil objevila se po cca hodině topení závada A01. Po odmačknutí se kotel opět nastartoval a běžel. Pročetl jsem snad všechny diskuzní fóra, pár příspěvků bylo podobných ale nikdy né stejné a nedočetl jsem se přesnou příčinu. Po pár hodinách strávených u kotle se závada projevila. Když měl šnek podávat tak se jakoby jen trošku otočil ale peletky se nesypali, takto to udělal 2x a potřetí spadli jen cca 2-3 peletky ale kotel vyhasnul. Volal jsem na servisní linku Kadria ( pán byl velice ochotný ), směřil jsem mu kolik šnek dává za cca hodinu, vše v pořádku, změnil mi nastavení kotle po telefonu a odměřil čas zapálení a podávání vše v pořádku. Ale moje hlavní závada opět setrvává, vyzkoušel jsem tři různá nastavení uživatelů na fórech a nepomohlo to. První co jsem udělal bylo, že jsem vyměnil baterie v prostorovém termostatu. Technik mi sdělil, že odešel motor podavače s povídáním o příčině. U motoru jsem rozebral převodovku a neshledal závadu, všechny zuby byli v pořádku, na fórech jsem se dočel, že záleží i na uhlu položení šneku, různě jsem měnil uhle na nahoru tak jsem ho pokládal a závada pořád stejná. Šnek jsem zapojil natvrdo do zásuvky a nechal ho běže cca 10 minut a v pořádku, běžel jak má. Vinu kvality peletek nedávám, protože od začáku zimy vše běželo v pořádku, ale už opravdu nevím a dochází mi síly i nápady. Regulátor tahu komínu zabudovaný nemám, ale nemyslím si, že by to měla být příčina chyby, jelikož regulátor jsem nikdy neměl a neměl ho ani předchozí majitel. Zkusil jsem i variantu v kotli přidat sypání peletek o 4 sekundy víc ( vím že jsem to přehnal ale zkouška je zkouška ) vysledek : peletky pochopitelně nevyhořeli a i přes toto nastavení se závada objevila. Standartně jedu na výkon 2 s modulací už 3 roky. Moc Vás prosím o radu s tím to problémem. Předem děkuji za nápady.
Dobrý den,chci se zeptat na zkušenosti s modulací parametr t018
máte hodnotu 0 nebo 1 ?
PS Petr Sedláček @petr.sedlacek856Modulaci mám nastavenou na kotli GFN 4 následovně:parametry u01-80°C,u02-2,t07-16,t08-29Pa,t09-22,t10-40Pa,t11-30,t18-1=modulační.Kotel po zapnutí najede na výkonový stupeň 2,po dosažení teploty 70°C přepne na 1 výkonový stupeň.Modulaci kotel využívá při vyšších venkovních teplotách,při současném počasí 2 výkonový stupeň pokryje tep.ztráty domu(vytápím řad.roď.domek o půdorysu 9x9m,suterén a 2 podl.Od začátku topné sezóny jsem propálil 2,2 tuny pelet.Mé nastavené parametry odpovídají používaným peletám a atypickému roštu(vlastní výroba).
Dnes jsem u kotle GFN 4 s hořákem SUN P7 u spodní branky pro vybírání popele zakryl po obvodu zatmeleným plechem regulační litinovou klapku pro přívod prim.vzduchu čímž jsem ji ideálně utěsnil.Výsledkem je podstatně čistší spalovací komora s úplným minimem sazí.Na příští topnou sezonu toto provizorium ještě upravím,i tak se osvědčilo.Doporučuji každému klapku řádně utěsnit.
FČ František Černohorský @frantisek.cernohorskyProsím o fotku.Děkuji
s.petr.s at seznam.cz
Dobrý den, potřeboval bych poradit.
Tento kotel mam 5 let. Celou dobu jel jakš takš, v celku bez problému (sem tam se sekly pelety, sem tam vyhodil hlasku A01, stacilo odkliknout a jel bez problemu dal). Ale uz treti tyden se potykam s problemem. Kotel hlasi hlasku A01. Horak je prazdny, neni tam ani popel, ani zbytky pelet.Zkusim sneka, pelety jsou plne-tudiz nechybeji, ze by nemelo co padat do horaku). Tak tedy odklepnu tu chybovou hlasku, kotel se rozjede. Jede treba den a pak se to opakuje. Pak jede treba 3 dny, nebo i 5 dni a opet prijdu domu z prace a kotel sekly s hlaskou A01. vubec netusim, kde muze byt chyba. Pochopil bych, kdyby nejel vubec, ale takhle? kdyz 3 dny jede, pak chyba, pak treba 5 dni jede a zase chyba. V cem by mohl byt problem?
Klapku komina mam otevrenou na 2/3, nebot jsem mel velky tak kominu, co mi rikal pri instalaci technik. (ano, nemam regulator tahu, ale nemyslim si, ze tady by mohl byt problem, kdyz to 4 roky jelo v cajku)
napadlo me, ze letos jsem kupoval jine pelety, mozna je potreba neco prenastavit, ale proc to tedy jede treba tech 3 nebo 5 dni a seka se to tak nepravidelne?
DH Dominik Holy @dominik.holyMůže to být právě chybějícím regulátorem tahu. Obzvlášť nyní při nízkých venkovních teplotách je komínový tah mnohem větší, než běžně. To že nastavíte komínovou klapku na 2/3 nic neřeší. Tah se musí regulovat průběžně podle okamžitého tahu. Dále se stává, že má řídicí termostat malou diferenci a kotel po povelu od termostatu na vypnutí dostane při procesu zhasínání znovu povel na start. Ten interval musí být alespoň 10 minut a víc. Při kratší prodlevě se hořák nestačí tzv. odstavit, dohořet palivo na roštu a vyfoukat zbytky popelu z roštu. Snaží se tedy znovu nastartovat, což se nezdaří a pak se hodí do poruchy tj. A01 . Je to častá závada, která není vinou kotle, ale řízení topného systému ať už je to termostat nebo nějaká řídící jednotka. Samozřejmě to může být i nekvalitními nebo vlhkými peletami. Kotel a to je nyní již povinné, musí mít regulaci teploty zpátečky třeba trojcestným směšovacím ventilem na cca 60 C. I to může být příčinou.
Po šesti letech provozu hořáku SUN P7 jsem zjistil,že se nerezová trubka spalovací komory od teploty spalin na výstupu zdeformovala,z kruhového průřezu na elipsovitý,pomocí truhlářského stahovacího šroubu jsem jí srovnal na původní kruhový průřez.Rošt lépe sedí po obvodu v trubce,mezerami neuniká vzduch z prostoru pod roštem.Doporučuji zkontrolovat a upravit každému uživateli.
FČ František Černohorský @frantisek.cernohorskyPane Černohorský, v listopadu jste psal o svém novém roštu. Pokud to je možné, tak bych ho od Vás koupil a vyzkoušel, jako ten nynější. Ten funguje bezvadně. Když tak mi napište na info at ekotopkv.cz Děkuji Musil
Počátkem týdne jsem do peletového kotle GFN 4 nainstaloval do dvou lichoběžníkových žebrovaných výstupů z kotle šamotové vložky o velikosti 6,5x8x12 cm tak,že konec vložky končí s třetím žebrem kotle.Původní vložky měly rozměr 5,5x6,5x20 cm.Výsledek změny byl úspěšný,zpomalilo se proudění spalin z kotle,tím spaliny mají čas lépe prohořet a zbytky dohoří v úzkém prostoru mezi vložkami a žebry článků,které pomohou zapálit rozžhavené vložky.K pokusu mne inspiroval odtah spalin ventilátorem u kotle fröhlling-prostor hoření mám nyní bez zbytků nespálených plynů ,příznivě byl ovlivněn i stav roštu po spalování.
FČ František Černohorský @frantisek.cernohorskyMám kotel Ferroli GFN 5 a vložky mám v těchto otvorech již dva roky. Mám dojem, že to bylo již tenkrát dle vašeho návrhu. Již si nepamatuji. Funguje to bezvadně. Udělal jsem je z podélně rozříznutých šamotových cihel. Zespodu jsou dvě podélné drážky a v nich jsou vsazeny pásky ze žáruvzdorné oceli coby nožky, takže je v průduchu kolem celé cihli volný prostor. Kolem této cihly protékají spaliny v těsné blízkosti žeber a také vyšší rychlostí. Tím dochází k lepšímu předávání tepla ze spalin. Teplota spalin za výstupem z kotle je za plného výkonu 120 až 140 C.
Dobry den,
predem dekuji za odpovedi na me predchozi dotazy.
Vcera mne zacal vyhazovat horak SUN P7 ficko. Pri patrani po pricine jsem prisel na to, ze to ma na svedomi odporovy zapalovac. Zapalovac jsem promeril a ve zkratu neni, ukazuje 143-144ohmu, Mel by nekdo moznost zmerit funkcni zapalovac? Jakou ma zivotnost a jak se projevuje nefunkcni zapalovac?
Dekuji
Dobry den,
dale mne zacina praskat hadice svodu pelet do horaku. Takze by me zajimalo, jestli jste hadici uz nekdo menili a jakou jste pouzili.
Dekuji
ZZ Zdenek Zdenek @zdenek.zdenek090Původní hadici bez známek poškození mám již pátou sezonu,rozdíl výškový mezi výstupem pelet ze zásobníku a vstupem do hořáku mám 450mm,na vstupu je hadice rovnoběžná se vstupem a na výstupu je radius cca 0,5m.Destrukci hadice může způsobit vyšší teplota vstupního kolene,já na něm během provozu udržím ruku (cca 40 stupňů),nebo ostřejší ohyby,plasty nesnesou trvalejší namáhání na hranici pevnosti namáhání.
Dobry den,
jakym materialem by se dala nahradit bila izolace dvirek a horaku? Material izolace mi prijde celkem krehky, kazdou chvili se mi pri cisteni kousek odlomi a droli se.
Dekuji
ZZ Zdenek Zdenek @zdenek.zdenek090Bílou desku jsem po roce provozu kotle vyhodil a nahradil litinovou tl.15 mm,kterou jsem měl doma z 80-tých let,já bych volil nerezový plech tl.3 mm,po obvodě bych provedl ohyby.Je možné,že je virmikulit dobrý materiál,ale upozorňují,že jej nezasílají,neboť docházelo k častému poškození desek dopravou.Problémy z životností bílé desky způsobuje její značné členění otvory a potom je i tepelné namáhání v různých místech rozdílné.Dále se zaměřte na teplotu plamene a nastaveným hodnotám ventilátoru vzhledem k použitým peletám.2 kg nezez plechu jsem koupil ve sběrných surovinách za 50 Kč,zhotovení bohužel vyžaduje značnou individuální zručnost.
Dobry den,
tak mne po nejakych 4 letech provozu pomalu dosluhuje puvodni litinovy rost horaku SUN P7, tak jsem se chtel s vama poradit, kde a jaky rost poridit? Pripadne za jakou cenu? Zustat u litinoveho nebo radsi prejit na drazsi nerezovy?
U litinoveho mam uz delsi dobu problem s uchycenim rostu k tubusu horaku. Zavit je vyzhaveny a sroubek se uz neda radne dotahnout. Mate tento problem i u nerezovych rostu?
Dekuji za rady
ZZ Zdenek Zdenek @zdenek.zdenek090Určitě si pořiďte rošt ze žáruvzdorné oceli. Ty litinové se už asi vůbec nedováží. Já montuji jen ocelové.
Prosím o pomoc. Kotel přestal fungovat. Nemůže najet. Přesněji neustále se objevuje chyba A01 ihned po 2 sekundách. "P" vymáčknu na odstranění chyby, ventilátor se spustí na 2 sekundy a opět chyba A01. Rošt je čistý, šnek funguje, hořák spaluje. Může být chyba v řídící jednotce(malý počítač)? Děkuji.Nevím si rady. Jestli by měl někdo rychlý nápad, můj tel. 774869865
MT Marek Tomíček @marek.tomicekZkuste kotel vypnout z napájení a odpojit z něj ovládání sepnutí (prostorový termostat, termostat v AKU,atd. - prostě to co kotel zapíná), je to na svorkách tuším 7 a 8. Potom kotel připojte do napájení, měl by proběhnout profuk a následně se kotel odstavit a bude čekat na povel k zapnutí. Potom propojte ty svorky 7/8, kotel by měl začít startovat. Pokud se kdykoliv během toho objeví chyba A01, bude nejspíše vadná deska.
Ano měl jsem kotel této značky ale po 2 letech jsem to předělal na kotel na automat na uhlí a jsem moc spokojen menší investice na topení skoro o polovic už bych to nechtěl na spátek.
DV Dušan Vlk @dusan.vlkPane VLK, můžete mi sdělit jaký jste tam dal hořák? Předpokládám, že hořák SU7 nelze použít ne uhlí.
Dobrý den, mám doma kotel ferroli SUN p7 A na displeji se mi ukazuje chyba noCN Nevíte někdo co by to mohlo způsobovat ?? Předem děkuji
Přeju hezký den. Mám kotel Ferolli GFN5. začal se mi vypínat při dosažení teploty na kotli 40 stupňů . Poté znova najede , ale někdy špatně zapaluje. Na kotli mám nastavenou teplotu 80 stupňů. Poraďte , děkuji.Všechny parametry mám nastavené podle pana Musila , viz.diskuse.
MT Marek Tomíček @marek.tomicekDobrý den pane Tomíčku,
zkontrolujte si parametr u01, zda je skutečně 80. a parametr u03 0. Je také možné, že je vadné čidlo teploty kotle. Ještě se mi to nikdy nestalo, ale všechno je jednou poprvé. Pak je také možné, že kotel vypínán chybně nastaveným prostorovým termostatem.
Dobrý den,prosím o radu.
Mám kotel Ferroli gfn pellet 6 s hořákem SUN P7.
Letos jsem nakoupil peletky,které jsou sice světlé a dobře
hoří,ale jsou mezi nimi často delší a ty se mi sekají v ohybu kolena
kterým padají do hořáku.
Kotel vyhasne a peletky jsou ucpané od ohybu až do plastové spojovací roury.
Nevíte o nějakých úpravách toho kolena které je tak divně
lomené že se ty peletky lehce seknou a nebo jestli se nedá koupit koleno vylepšené ?
PS Petr Sedláček @petr.sedlacek856Dobry den,
ja jsem koleno odstranil uplne, trubku mam "vyrovnanou" a na ni rovnou pripojenou flexi hadici. Dale jsem zasobnik postavil na cihly, aby byl vys a musel jsem ko malinko odsunout od kotle a snizil uhel mezi hadici a trubkou. Mel jsem zpocatku stejne problemy, ze se mi peletky zasekavali a kotel vyhasinal. Nyni je to jiz bez problemu. Zkusim to potom nafotit.
Dobry den,
mam problem s horakem Ferroli Sun P7, v sobotu po zapnuti probehla ventilace 10s, pote se vsak nesnizily otacky a nezacala faze zapalovani, ale ventilator bezi dal na plny vykon. Po urcite dobe se na displeji objevi hlaska F05. Horak jsem cely kompletne vycistil a zadnou zavadu jsem neobjevil. Ventilator podle me bezi standardne, byl cisty. Rovnez hadicka k tlakovemu cidlu je pruchozi, neposkozena. Zajimalo by me, jestli je pravdepodobna zavada tlakoveho cidla, pripadne jakym zpusobem se to da zjistit. Nebo ventilator nevyviji dostatecny tlak, coz se mi zda nepravdepodobne s ohledem na to, v jakych otackach bezi.
Dekuji za jakekoliv rady a doporuceni.
ZZ Zdenek Zdenek @zdenek.zdenek090Dobrý večer pane Zdenku, může to být i v tom, že máte nedovřená spodní dvířka u kotle. Ve spalovací komoře není dostateční podtlak (tah komínu) a pak se hořák odstaví z provozu. Předpokládám, že Vám zprovoznil kotel certifikovaný montér a nejsou tam nějaké závady vycházející z neodborné montáže. To se totiž stává dost často.
Dobrý den,
chci vyměnit dosluhující litinový rošt hořáku SUN 7 za nerezový.
Mám tady tři možnosti,poraďte prosím pokud máte zkušenosti.
http://www.tepladlazba.cz/rost-peletoveh…
http://www.kadria.cz/products/rost-nerez…
http://www.kadria.cz/products/rost-sun-7…
PS Petr Sedláček @petr.sedlacek856Pane Sedláček, standardní od Ferroli je ten druhý, čili http://www.kadria.cz/products/rost-nerez… . Můžete ale použít i ty, které nabízí firma Kadria. U hořáku ale není důvod aby pelety padali z velké výšky. Je to jen v tom případě, že si někdo udělá zásobník na pelety v jiné úrovni než je kotel a pak může dojít k tou, že pelety padají ze šnekového podavače z větší výšky než je tomu u zásobníku dodávaného v sestavě s kotlem.
Při spalování černého uhlí v kotli Ferroli GFN4 jsem zjistil,že bílá tepelná isolační deska na přikládacích dvířkách kotle je kryta litinovou deskou.U dvířek kotle s hořákem SUNP7 je holá bílá isolační deska bez litinové krycí desky.Doma jsem měl z kotle SLATINA litinovou desku dostatečné velikosti,její velikost jsem upravil podle bílé isolační desky včetně otvorů pro upevnění,průhled a hořák a přimontoval na dvířka kotle.Zmenšilo se tepelné namáhání dvířek,divím se,že výrobce tuto desku ke kotlům na pelety nedodává.Doporučuji ji na kotel instalovat.
Dobrý deň.
Je tu niekto, kto by mi poradil ako najlepšie nastaviť Ferroli GF N 5 s horakom Sun P7? Kúrime peletami z tvrdého dreva a pelety nie sú moc dobre prehorené. Vyhadzuje nám to aj často chybu A01. Na rošte býva veľa prachu a nedohorených peliet, čo vlastne spôsobuje aj túto chybu A01.
Naše nastavenie parametrov:
u01: 60 C
u02: 3
u03: 2
Tu by som sa chcel opýtať. Väčšina odporúča nastaviť parameter u02 pri peci "Ferroli GF N 5", keďže je to 5-článkova na výkonnostny stupeň 2 a parameter u03: nastaviť na 0, pričom my tam máme nastavené 2. Teplotu máme nastavenú na 60 stupnov. Počas kurenia cez den nám to vypne niekoľkokrát a samo od seba sa zapne, pretože pec sa nahreje na 60 stupnov a teda sa vypne. Bolo by lepšie to dať na vyšší stupeň, aby to nerobilo tak často? Alebo je to v poriadku, že sa pec takto sama vypína a zapína. Máme to napojené na priestorový termostat.
No a potom samotna Ponuka parametrov služieb:
Tieto položky máme takto.
1-0
2-1
3-51
4-8
5-5
6-80
7-14
8-42
9-28
10-74
11-38
12-133
13-46
14-148
15-53
16-170
17-56
18-0
19-99
20-50
Ďakujem za Vaše rady a odporúčania.
PIASTRA SUN P7 (GRIGLIA ACCIAIO O GHISA)
Avete novità da riferire sulle vostre piastre in dotazione con il
bruciatore SUN P7,
cioè avete dovuto sostituire la griglia oppure effettuare delle modifiche.
Se qualcuno lo ha fatto ed intende aggiornarci, sarebbe gradito.
Grazie per le risposte.
Avete novità da segnalare, in merito alla vostra esperienza, sulla
griglia del bruciatore Sun P7,
quella in dotazione nella prima versione era di ghisa, adesso nella
nuova versione è in acciaio.
Anche la forma è diversa, cioè è stata modificata non ha la curvatura
ma è piatta.
Secondo voi ci sono miglioramenti.
Grazie per le eventuali risposte.
Saluti
NP nino pascuzzi @nino.pascuzziNuova griglia in acciaio è eccellente. Montare Ferroli caldaia per cinque anni. Nuova caldaia SFL è veramente bello e desingově.
Sarebbe opportuno procesr manipolati e circolazione della pompa e agganciato fino a 55-60 C.
I della caldaia Ferroli tale termostato. La caldaia inizia molto meglio. Josef Musil Karlovy Vary.
Pane Černohorský není my jasné to s těma šamotovýma cihličkami.Můžete poslat foto a rozměry cihliček.Děkuji Jankovský
Dobrý den,
Mám kotel Ferroli GFN 4 již třetí sezónu.Byla to náhrada kotle Viadrus u22 - a topení bylo samotížkou. Po instalaci nového kotle bylo doplněno oběhové čerpadlo do bypasu. Kotel provozuji na 1. výkonostní stupeň. Nyní mám změněné parametry oproti původnímu nastavení T04 - 10 , T09- 22. Kotel provozuji na 1. výkonostní stupeň. V případě že jsem zvýšil čas dávkování pelet na 15s tak šla teplota kotle dolů.Nyní zase zpátky na původních 10s.
Stále, ale bojuji s teplotou kotle.
V případě, že mám zaplé oběhové čerpadlo (které je spínané termostatem na výstupu kotle) tak kotel vyběhne na cca 60°C a pak. Termostat spíná cca 55° Tak vžene studenou vodu do kotle - kotel se ochladí třeba na 40°C a jede to znova - Pokojový termostat mám u cca třetího topení v řadě. Takže se mě nejdříve ohřejou topení v jeho blízkosti.
Výsledek je ten že ve dvou místnostech je nastavená teplota a v dalších místnostech topení netopí.
14 dní zpět mě tepřive /po skoro třech letech/ napadlo čerpadlo odpojit a nechat otevřenou samotíž.-výsledek funguje dobře a všechna topení topí stejně .Teplota kotle je ale stále jen 50-60°C
Mám tedy následující otázky.
1.Jaká je Vámi dosažená teplota Kotle na 1.stupni (případně prosím o sdělení nastavených parametrů).
2.Jelikož dosluhuje litinový rošt.nezkoušel jste někdo tento?
http://www.kadria.cz/products/rost-pro-h…
Případně nemáte někdo výkres na výrobu?Nebo zda se nedá někde koupit.(nejlépe Plzeň)
Dále jsem koukal na úpravy pana Černohorského - Je možné Vaše veškeré úpravy sepsat? Asi by to pomohlo více lidem. Dneska už půjdu sehnat šamotové cihly a hned je hodim do kotle :-)
Předem strašně moc děkuji
Steinigl Viktor
VS Viktor Steinigl @viktor.steiniglNa automatice hořáku mám nastaven výkon 1,kotel je též napojen na samotížnou soustavu,ale používám čerpadlo zapojené do topného okruhu s trojcestným šměšovacím ventilem,čřerpadlo mám nastavené na max.výkon,je pravda,že se radiátory roztápějí popstupně,ale topí všechny.Pokud měníte parametry t04 a t09,je třeba změnit i parametry ventilátoru,aby měly pelety dostatek vzduchu k hoření,ale mám pochyby,zda kratší čas umožní dokonalé spálení daného množství.Kotel Wiadrus měl výkon 22kW,kotelGFN4 má výkon 14kW,pokud nedosáhnete teplotu vyšší než 60 stupňů,je otázka,zda je výkon 14 kW pro Vaší topnou soustavu dostatečný.Od roku 2012 dodává výrobce rošty ze žáruvzdorné oiceli ne litiny,objednejte si jej.
Dobrý den,
kotel gfn 4 mám první sezonu a prozatím spokojenost.
kotel mám připojen na aku 750l, rozdílový termostat ....
Poznatky pana Černohorského mě zaujaly, asi zkusím ty dvě šamotové cihličky. Jsem zvědav jak se projeví na spotřebě.
Nastal zatím jediný problém:
Na dvířkách hořáku je uvnitř taková ta velká bílá tepelná izolace z bůh ví čeho. Již se mi tyto izolace dvě rozpadly samy od sebe.
Po otevření kotle se mi vysypala na nohy :-( Stojí asi 500kč což je poměrně dost.
Nemáte s tímto někdo zkušenosti? Čím to nahradit?
A ještě dotaz. Jak dlouhý plamen máte při plném rozhoření?
Děkuji
PR Pavel Richter @pavel.richter551Na bílou desku jsem zhotovil z nerezového plechu s otvory z bubnu od automaticképračky o velikosti shodné s velikostí desky,plech bílou desku kryje,plech drží šouby držící desku.Plech mám instalovaný dvě sezony.Je pravda,že pevnost desky neodpovídá danému zatížení.
Kotel vlastním od roku 2011.Ověřil jsem spalování pelet,černého uhlí a dřeva.Při spalování dřeva a černého uhlí nepostupuji podle návodu výrobce,do kotle nasypu uhlí do výšky cca 10 cm od vrchu,na uhlí narovnám dřevo a zapálím PB hořákem dřevo.Dřevo zapálí uhlí,to postupně prohoří,dochází k ideálnímu spalování plynů,pozor na ideální poměr sekundárního vzduchu.Dále jsem do kotle nainstaloval do středu lichoběžníkových otvorů v horní části spal.prostoru šamotové vložky o rozměru 6 x 6,5 x 15 cm,spaliny lépe předají teplo žebrování kotle.V současné době ověřuji rošt pro spalování pelet vyrobený z nerez plechu,výsledky prozatím nemám vyhodnocené.Myslím si,že rošt litinový dodaný výrobcem je slabinou kotle.
FČ František Černohorský @frantisek.cernohorskyMůžu poprosit o bližší fotku šamotových vložek ve spalovacím prostoru?
Mám Ferroli GFN 5 již 2 roky a jsem s ním maximálně spokojen.
Topím v něm dřevními peletami. K připomínkám z uvedené diskuze uvádím následující:
1. Litina má skoro stejný součinitel tepelné vodivosti jako ocel (50).Kotle Ferroli jsou z tentostěné litiny a používá se tzv. tlakové lití. Cena kotle (kotel, hořák, zásobník pelet, šnekový dopravník) je 71 500,- Kč
2. Z jedné tuny dřevních pelet je cca 10 kg popela. Popela je za týden půl popelníku, který je v kotli. Kotel čistím - vysávám vysavačem na popel - jedenkrát týdně.
3. Kotel si sám zapaluje a vypíná, takže nemusí udržovat stálý oheň a zapálí se až mu dá termostat povel.
4. Je výhodou mít AKU nádrž s měděným průtokovým výměníkem na ohřev TUV, který se nezanáší. Je tím vyřešena jak akumulace, tak teplá voda.
5. Vím o více jak deseti lidech, kteří tyto kotle mají od GFN 4 (15 kW) po GFN 8 (34 kW) s AKU nádržemi i bez nich a všicni jsou spokojeni.
Dobrý den,
pokud si nebude s čímkoliv vědět rady nebo potřebujete něco postavit, opravit tak Vám doporučuji web http://www.seznamremeslniku.cz kde najdete velký výběr řemeslníků. Tento web jsem již vyzkoušel a byl jsem s ním naprosto spokojen. Určitě vyzkoušejte.
Nemluvím z vlastní zkušenosti, co jsem ale slyšel a četl je to, že jednak tento kotel nemá nějak prakticky vyřešené čištění (to vím od kotlařů, kteří mi před nedávnem kotel montovali - ale ne Ferroli) a pokud si pročtete příspěvky pana Lyčky (nebo Ličky?) což je konstruktér hořáku Ling používaného v kotli Licotherm a jiných, tak ten v některém ze svých příspěvků vysvětluje, proč není litina vhodná do automatických kotlů. Takže tak nějak bych to viděl
KK Kamil Kadlec @kamil.kadlecA co Vám tedy instalovali, jestli to můžu vědět. A spokojenost? Děkuji
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.