Starý dům a jak na něj ...Dobrý den. Chtěl bych poprosit o radu. Plánuji koupit stavení 200 let staré (statek), zdi jsou kamenné,v jedné části vlhké od země.(Tam plánuji vykopat zvenčí, izolovat základy polystyrenem,popřípadě tam dám drenážní trubku.)
Dům je přízemní,3 plus 1 (chodba a z ní je vstup do všech tří místností,do každé zvlášť,za kuchyní je koupelna a wc),plocha cca 80 metrů. Jedna místnost (obývák) je výš,než ostatní o cca 15 cm a má podlahu dřevěnou,která vypadá poměrně dobře. Zbytek podlah je beton,nevím,jak silný. Stropy normální výšky. Komín vypadá také dobře, topilo se tam v každé místnosti kamny. Plyn je na hranici pozemku,ale do toho se mi moc nechce. Jakým stylem vytápět (a zlepšit TZ), samozřejmě, aby to bylo co nejlevnější,nejefektivnější a s co nejmenšími úpravami (bourání,kopání podlah,...)? Jde i o to, že tam budu bydlet sám a jezdím do zaměstnání, kde jsem 12 hodin,dvakrát do měsíce 24 hodin a nechtěl bych se vracet do "lednice". Bylo by například vhodné topit elektrickými kabely v podlaze (tam,kde je beton), doplněno o krb,krbová kamna,peletová kamna, nebo TČ vzduch-vzduch ? Ptám se asi hodně naivně,ale jsem z "paneláku" a nemám vůbec představu,co a jak. Předpokládám,že bych jako první vyměnil okna a položil na půdu izolační vatu, izolovat zvenku stěny prý nemohu,dokud se nezbavím vlhkosti a u kamenu je to prý i zbytečné (jpp :) ) ... Díky za případné podněty.