uzemnění starého domuDobrý den,
chtěl bych se zeptat na uzemnění starého domu.
Koupil jsem si domeček z 20 let a ted ho spravuji, elektriku hodlám dělat příští jaro a lelikož jsem vystudoval slaboproud se zaměřením na počítačové systémy tak to raději přenechám odborné firmě ale nerad bych se dočkal toho, že budu mít hotovy betonové podlahy a stěny pak mi přijde elektrikář a řekne že se musí zatlouci uzemňovací tyče a podobně a je potřeba všechno rozmlátit.
Situace je následující: po důkladném hledání po zemnícího pásku ani vidu ani slechu, dodatečné položení pásku kolem domu nepřipadá v úvahu ( dům je umístěn mezi domy a od ulice je 2,5 metrový asfaltový chodník) jediné volné místo je na dvoře (60m2) ale od sousedů jsem zjistil že po celém dvoře v hloubce asi +-20cm je dlažba z kamenů na štorc, takže asi se bude muset použít zemnících tyčí. Hromosvod je v dezolátním stavu a pochybuji že je i správně uzemněn.
Otázka zní: šlo by využít pro uzemnění (vody, plynu, odpadu, bojleru, topení, pojistkové skříně a PEN svorky) uzemnění hromosvodu který bude nově udělán tou samou firmou jako elektroinstalace nebo bude nutné uložit zemnící pásek do zeminy v místnosti a pak na nej přijde ipa s betonem. Nebo je případné jiné řešení tohoto problému.
Předpokládám že zmiňovaná 20cm hloubka pro uložení zemnícího pásku je málo a bude nutné použít tyčí ( lze použít pásek a ten spojit s dvěma 2m tyčemi připevněnými na zemnící pasek na začátku a na konci pásku?)
Rad bych měl orientační představu než budu vybírat el. firmu.
děkuji za odpověď, případné Vaše zkušenosti na řešení tohoto problému na chrostik888 at gmail.com