Vsakování kanalizace v jílovitém podložíZdravím...
mám pozemek bez kanalizace a v projektu je tříkomoroví septik s pískovím filtrem a následným vsakem na pozemku...
teoreticky hezký... díra.. septik... piskový filtr... 20m trubkou do vsakovací jímky...
realita:
20-30cm zemina
od 30cm jíl ale hustej hnusnej šedej a žlutej ... vo jsem zatim kopal tak je až ve 2 metrech... hlouběji jsem rači nekopal... a jako bonus... na pozemku je všude povrchová voda... stači kopnout do 50-60cm odkopnete rejčem kus jílu a máte vodu...
Takže se děsím toho že nechám vykopat 4m hlubokou jámu... po cestě narazím na několik pramenu... a ješte ke všemu počítam že i v těch 4metrech budu furt na jílu... kdybych aspon vedel kde začína propustná zemina...
To pak bude do vsakovací jímky proudit voda z odpadu + to co se tam vyleje z pramenu = nevěřím že se to někde vsákne...
Ale je fakt že mi vrtali studnu a od cca 4m vrtaly ve skále...a tam byla voda až v 17metrech další...
Tak co nato jako odborníci :) jak to řešit abych nebyl neustále ve sračkách :) a ještě dotaz jakej materiál do vsakovací jímky... písek nebo štěrk... nevim přecijen to tam sice hezky poteče ale ten kámen samozdrejmě vodu nepohlti takže se do ty díry vejde ty vody mín... existuje nějaky materiál přimo na vsakování ... v jílu apod...
nějaký nápady ... jako například...
No asi se pokusim nejprv vyhrabat jámu třeba do 4metru třeba ten jíl prokopeme a narazíme na perk nebo neco podobnýho kde by se to mohlo vsakovat... ale spíš myslím že narazíme na další prameny.. protože hladinu spodní vody mam 50-70cm pod povrchem teměř na celým pozemku :(
Jinak pě pak napadá udělat tu vsakovací jámu hlubokou jen třeba metr a pul... stím že stejně počítám že na tý části pozemku budu muset navézt minimálne 40-50cm zeminy... a zvednout to... (barák bude stát na 50cm ZB + 1řada 20cm KB blok) takže by se pozemek zvednul a při použití klasicky hlíny by byla šance lepšího vsakování popřípadě z jámy nějakyho hada drenážní trubkou k plotu....
ale jinak je tam krásně :) ale ta drenáž bude nutná protože jak takhle furt prší tak je to furt naholinky... bagr když strhnul ornici byl furt 30cm v blátě zapadlej... jak se bořil :)
nějaký obrázky mám tady :)
http://www.stavbadomusvepomoci.cz/index.…