Výběr kondenzačního kotle, případně i jiná alternativaDobrý den,
už delší dobu se rozhoduji pro výměnu kotle. Momentálně mám pátým rokem Buderus Logamax UO12-24 a k němu ext. zásobník Dražice 120l. Kotel mám k vytápění bytu cca 100m2 (jsou zde všude vysoké stropy 3.20m) a roční spotřeba plynu je dle posledních 3 faktur 3500-4000 m3. Jedná se o starší bytový dům z roku 1920 bez jakéhokoliv zateplení. Tepelné ztráty bohužel nevím. Momentálně uvažuji i o vytápení podkroví, kam bych chtěl umístit nový kotel bez zásobníku(mám zde volný komín i místo v hřebenu pro odtah spalin turba) a ponechal bych si ty 5 let staré Dražice. Podkroví již bude zatepleno do letošní zimy minerální vatou a po rekonstrukci střešního pláště. Kotel s integrovaným zásobníkem jsem kdysi zavrhl z důvodu větší spotřeby vody, protože mám v koupelně namontovanou sprchu HansGrohe Raindance Air XXL, která má spotřebu vody 20l/ min, což v minulosti žádný kotel nesplňoval. Ale třeba už ani tohle nebude dneska problém. Dále mám podlahové vytápění v koupelně, WC a na chodbě, což je dohromady cca 9m2 plochy. Plyn máme pouze na topení a ohřev TUV. Asi největší problém je to, že v domě je 6 bytových jednotek a jen 2 obsazené a zbylé 4 jednotky jsou pouze temperované, takže skrz můj byt temperuji ostatní byty.
Co se týká výběru topení, tak dostávám dost protichůdné informace, ale zatím se nejvíc přikláním k variantě nového kondenzačního kotle, do kterého budu investovat +- 45.000,- Kč (Při nákupu přes internet si myslím, že ta cena je reálná). Mezi moje 3 favority patří:
1) Immergas VICTRIX Superior 32 kW X
2) Chaffoteaux Talia Green 25 FF
3) Vaillant VU 246/3-5 ecoTEC plus
Geminox jse zavrhl z cenových důvodů, byť mi byl již vícekrát doporučen.
Buderus již nechci, mám špatné zkušenosti s tím Logamaxem (za 5 let mám 3 expanzní nádobu, novou desku elektroniky, byl zde problém i s tím, že kotel neustále zapínal a po 10 sek zase vypnul, měl jsem problém i s nějakou ionizací atd...)
Zvažuji i ekvitermni regulaci, ale tomu moc nerozumím a nevím, jestli to má pro mě do bytu smysl. V bytě mám deskové radiátory Kermi a všude termohlavice mimo ložnice, kde mám termostat.
Snad jsem to sepsal srozumitelně a nyní prosím o Vaše rady, názory a doporučení.