nové rozvody topné spoustavyDobrý den,
řeším rekonstrukci topení na chatě. Chata je zděná a zateplená. Topení je na tuhá paliva, především hnědé uhlí a dřevo, chci zachovat původní kotel DAKON. Kotel je v suterénu, vytápí se obytná místnost v přízemí a podkroví. Původní rozvody ze 70.-tých let byly v oceli – od kotle asi cca 2‘‘, stoupací potrubí 1’’ a vodorovné 3/4’’, cirkulace byla samotíží. Chata je využívána v zimním období pouze na víkendy a je důležité ji v pátek rychle vytopit. V zimě je chata po týdnu běžně promrzlá na – 5 stupňů, ve stávající topné soustavě mám vodu + Fridex. Chata je malá - objem vytápěného prostoru je přízemí 52 m3 a podkroví 26 m3. Chata se vytápí několik hodin, pak ale díky topení uhlím a malému objemu místností je naopak problém, že je zde moc horko, takže kotel dusím. V rámci rekonstrukce celé chaty plánuji udělat nové topné rozvody do zdí (zřejmě v mědi) a nové radiátory (3 ks přízemí a 2 ks podkroví).
Prosím o radu:
1) je lepší měď nebo plast? Případně výhody a nevýhody? Kotel roztopí okruh i na 70 stupňů, pokud včas nezavřu přívod vzduchu. Jaký je cenový rozdíl?
2) jaké by měly být průměry trubek v Cu (hlavní od kotle, vodorovné v suterénu, stoupací vedení do přízemí a podkroví, vodorovné rozvody v místnostech)?
3) Lze udělat přechod mezi původní trubkou z kotle z oceli a novou z mědi? Našel jsem zde v diskuzi něco ohledně mosazného mezikusu.
4) bude třeba pro nové rozvody čerpadlo nebo se to zvládne samotíží (s přihlédnutím k požadované rychlosti vytopení)? Je to s čerpadlem lepší? Jak se jistí nepřetopení soustavy, pokud zrovna nejde elektřina a nejsme zrovna v chatě?
5) případně děkuji za jakékoli další doporučení.
Omlouvám se za laické dotazy, ale nejsem schopen nastudovat detailně každou profesi během krátké doby, co potřebuji rekonstrukci udělat. Samozřejmě nejlepší by bylo nechat udělat projekt, ale dost mě tlačí čas a to by bylo zase zdržení. Děkuji za názory!