Odstranění závad na základě revizí komínův bytovém doměDobrý den, stala jsem se předsedkyní společenství bytového domu - na základě stanov jsem obstarávala postupně všechny revize včetně kontroly a čištění komínů, což se taky desítky let nedělalo. Stav je tudíž katastrofální. A já nyní nejsem schopná zjistit, jaký je správný další postup.
Bytový dům má 12 bytů, každý byt má k užívání dva komíny. Topení je tu ovšem řešeno individuálně, takže někdo má plyn, někdo dokonce ještě pevná paliva a někdo topí elektrikou a komín nepoužívá. Dosud se každý o komíny staral (nebo nestaral) sám. Komínová tělesa jsou určitě ve společném vlastnictví, ale vložky jsou řešeny individuálně. Proto předpokládám, že se ze společných peněz bude hradit oprava zvětraného komínového tělesa, oplechování, přístup ke komínům. Vložkování komína, by si ale každý měl hradit sám - nevěřím, že by se to v této situaci odsouhlasilo potřebným počtem hlasů, že se udělá oprava těm, kdo to nemají v pořádku, ze společných peněz. Podle stanov by mělo se stavebními úpravami spočívajícími v rekonstrukci, modernizaci a opravách souhlasit třičtvtina všech vlastníků, což není reálné i vzhledem k sumě, jakou nám vyčíslil kominík.
V realitce, která nás spravuje mi dokonce řekli, že bych měla dát nějaký datum, do kterého mi doloží, že to je opravené a jinak, že bych měla komíny prohlásit za havarijní a nechat je uzavřít - což je dosti drsné řešení. Ale pravdou je, že v revizi je napsáno, že do odstranění vad se nesmí spotřebič používat.
V jednom komínu (na tuhá paliva), je dokonce problém v tom, že když začnou topit, sousedi nad nimi to v bytu cítí.
Taky nevím jak to je, když vlastně tito lidé, kteří to nemají v pořádku - to mají tak, jak jim to udělal kdysi "byťák". Tvrdí, že v té době vložky být nemusely.
Pravdou ale taky asi je, že tím, že topí plynem do zděného komína bez vložky, určitě ho tím více ničí (ničí společnou část komína)
Jak toto dobře řešit, abych nenesla odpovědnost, kdyby se něco stalo já? A nebo lépe, aby se nejlépe nic nestalo a dalo se vše do pořádku?
Budu moc vděčná za Vaše rady, protože v tom, kdy a jak musím revize obstarat, jsem se zorientovala velice rychle, ale v tom, jak řešit to, když vzejdou takové nákladné opravy z těchto revizí, v tom jsem naprosto dezorientovaná.
Zdravím. Špalková