Pasivni dum - reflexni izolaceDobry den. Stavam rodinny dom a chcel by som sa dostat na standard PD. Cital som nieco o reflexnych izolaciach. Skusal som experimentovat s polystyrenom a hlinnikovou foliou (alobal). Zo skusiek mi vyslo, ze 1cm polystyrenu s hlinikovou foliou = cca 3+ cm polystyrenu. Takze 5 vrstiev polystyrenu prekladaneho foliami (4 folie + deska na oboch stranach) by sa v ucinku mohlo rovnat 12-14cm polystyrenu. Da sa toto aj nejako spocitat, alebo je konecny vysledok mozne urcit len experimentalne?
Meranie som robil tak, ze na referencny material (polystyren) som z urcitej vzdialensti svietil infralampou. Meral som teplotu na povrchu druhej strany jak referencneho materialu, tak mojho materialu (polystyren + alobal). Referencneho polystyrenu som pridaval tolko, kym sa teploty nevyrovnali.
Btw skusal som aj kombinaciu alobal + bublinkova folia (5X alobal, 6X bublinkova folia) a vysledky nestali za nic, takze je otazne ci podobne stavane materialy skutocne plnia deklarovane vlastnosti.