Vodovodní trubka pod domem - drenáž?Dobrý den.
Mám takový problém neproblém :-)
Postavil jsem rodinný dům na pozemku zakoupeném od obce, na pozemku v místě domu nemělo nic vést. Celá situace je nakreslena na obrázku (základové pasy černě, šachta k vodnímu potrubí hnědě, kanalizace oranžově, mnou udělaná drenáž žlutě, plánovaná drenáž zeleně, problematická trubka červeně). Dům stojí na severním svahu na poměrně vlhkém pozemku. Po jižní hranici pozemku vede zkrz šachtu potrubí zásobující obec z nedalekých studní - není zakresleno. Když jsem pozemek kupoval a začínal stavět dům, tak jsem si v šachtě samozřejmě všiml zaslepené litinové trubky (červená) - údajně měla končit cca 1,5 m od šachty, prý byla uříznuta - starý vodovod z velké studně na pozemku jižního souseda. Byl jsem se i informovat na místním VAKu, kde to potvrdili. Když jsem hrabal základy, tak se do nich v jednom místě začala hrnout voda - předpokládal jsem na vlhkém pozemku pod kopcem malý pramen. po dokončení hrubé stavby se mi rozleželo v hlavě, proč je ten dávno nepoužívaný kus potrubí v šachtě vlastně zaslepen, vzal jsem flexu a :-D. Situace je taková, že jde o slepou větev obecního vodovodu, vedoucí mi dle nákresu pod domem, nyní je opravdu odříznuta po mým pozemkem, tak že pod domem je vlastně jen litinová trubka bez tlaku. Jelikož se voda v šachtě drží cca 10cm nad koncem trubky ( průsak vody ze studny od souseda - stejná úroveň hladiny) udělal jsem na stejně vlhkém pozemku drenáž (žlutá) jdoucí mezi domem a šachtou a hlavně cca 10cm pod lit. trubkou a zaústil ji do kanalizace. Nicméně mi stávající situace nedává spát, jelikož spodek části základů je pod úrovní této drenáže. Prostě když to přeženu :-) tak se v noci budím představou vody tekoucí přirozeně po svahu pod domem přirozenou cestou kolem té litinové trubky, vody vymýlající nějakou dutinu pod základem. Řešením by samozřejmě bylo udělat pod trubkou drenáž uloženou až pod úrovní základů celého domu (zelená), v místě křížení s trubkou by šlo o hlobku minimálně dvou metrů. Toto řešení je poměrně nákladné a raději bych se mu vyhnul. Jelikož této problematice dostatečně nerozumím, tak bych chtěl požádat zdejší diskutující o radu či osobní zkušenost, eventuelně o kontakt na odborníka zabývajícího se touto problematikou, abych to s ním mohl za úplatu konzultovat.
Předem děkuji