Ytong a talířové hmoždinky

Reklama
Ytong a talířové hmoždinky

Dobrý den, trápí mě jeden problém ohledně kotvení polystyrenu na ytong (otázky proč zateplovat ytong, proč kotvit do 6ti metrů, bych nechal stranou). Všude možně jsem četl, že hmoždinky do ytongu jsou problém. Našel jsem i pár talířových hmoždinek speciálně pro ytong. Problém je, že je skoro nikde nemají a musel bych je objednat přes internet, což by zase zabralo nějaký ten čas. Protože dělám zateplení i na plné cihly, koupil jsem hmoždinky Koelner KI 8M. Jen tak jsem zkusil ji zakotvit do ytongu s asi 5cm kotevní hloubkou (což je na ytong asi málo, ale jen tak pro otestování) a drží velmi pevně. Někde jsem četl, že tyto hmoždinky jsou vhodné pro pórobeton, jinde ne, tak nevím...

Jde mi o to, jestli když drží opravdu pevně, tak je to v pořádku, nebo jestli to drží pevně jen teď a ytong za určitý čas povolí (stárnutí, změna teplot,...) a dejme tomu za pět let se budou viklat. Je dostatečná taková zkouška tahem na ytong? Jestli drží teď tak budou držet? Nepovolí ytong časem? A pokud povolí, nepovolí i u těch speciálních hmoždinek na ytong.

A na závěr bych se chtěl zeptat na pár odborných věcí. V prvé řadě mě vrtá hlavou, kam zařadit ytong. Je to plynobeton, pórobeton, silikátobeton,...? Za druhé, všude se uvádí hloubka kotvení a pro jednu hmoždinku je stanovená hloubka ITB a ETA. Co ty zkratky znamenají? Kdy se používá ta a kdy ta druhá?

Děkuji moc za odpovědi...

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.