Přehřívání solárních kolektorů ... co s tím ?Dobrý den.
Mám sol. systém na přitápění a už. vodu (Nelumbo) složený ze zásobníku 600L (150/450L) a vakuových trubicových kolektorů (celkem 84 trubic). V letních dnech při teplotách nad cca 25-30C dochází k tomu, že v horní části solárním okruhu se vytvoří pára. Dojde tak ke zvýšení teploty na kolektoru asi k 130-140C, čerpadlo běží na 100% ale solární kapalina už neprochází (nahoře 130st. a dole je 60st.), takže běží na prázdno. Tlak v systému přitom stoupne ze 3 barů na 5,2 baru. Zásobník je vyhřát na 78C někdy ani to ne, protože jak dojde k tomuto jevu, už se voda, kterou jsme mezitím odebrali nedohřeje.
V období zimy, jara podzimu se toto neděje.
1.) Pokud opakovaně vystoupá teplota na kolektorech na 140 st. C - hrozí nějaké poškození systému (kolektorů).
Stejně tak čerpadlo pokud běží "naprázdno" a neprotlačí kapalinu do kolektorů na střechu se dost zahřívá - nehrozí poškození ? (technici mi řekli že je na teplo konstruované)
2.) Dá se nějak předejít tomuto stavu ?
(napadlo mě zakrývání kolektorů ale asi se žádné rolety nevyrábí,nebo nějaká exp. nádoba na střeše kam by se vytvořená pára uschovala?) - odpouštět teplo nemám moc kam (bazény, studené sklepy apod.)
(technik se při konzultaci vyjadřoval jako by toto byl běžný a NORMÁLNÍ provozní jev).
Děkuji s pozdravem Fridrich Jiří
Chomutov