Přehřívání solárních kolektorů ... co s tím ?

JF Jiří Fridrich @jiri.fridrich před 14 roky11.07.2010 13:44:00
Přehřívání solárních kolektorů ... co s tím ?

Dobrý den.
Mám sol. systém na přitápění a už. vodu (Nelumbo) složený ze zásobníku 600L (150/450L) a vakuových trubicových kolektorů (celkem 84 trubic). V letních dnech při teplotách nad cca 25-30C dochází k tomu, že v horní části solárním okruhu se vytvoří pára. Dojde tak ke zvýšení teploty na kolektoru asi k 130-140C, čerpadlo běží na 100% ale solární kapalina už neprochází (nahoře 130st. a dole je 60st.), takže běží na prázdno. Tlak v systému přitom stoupne ze 3 barů na 5,2 baru. Zásobník je vyhřát na 78C někdy ani to ne, protože jak dojde k tomuto jevu, už se voda, kterou jsme mezitím odebrali nedohřeje.
V období zimy, jara podzimu se toto neděje.

1.) Pokud opakovaně vystoupá teplota na kolektorech na 140 st. C - hrozí nějaké poškození systému (kolektorů).
Stejně tak čerpadlo pokud běží "naprázdno" a neprotlačí kapalinu do kolektorů na střechu se dost zahřívá - nehrozí poškození ? (technici mi řekli že je na teplo konstruované)

2.) Dá se nějak předejít tomuto stavu ?
(napadlo mě zakrývání kolektorů ale asi se žádné rolety nevyrábí,nebo nějaká exp. nádoba na střeše kam by se vytvořená pára uschovala?) - odpouštět teplo nemám moc kam (bazény, studené sklepy apod.)
(technik se při konzultaci vyjadřoval jako by toto byl běžný a NORMÁLNÍ provozní jev).

Děkuji s pozdravem Fridrich Jiří
Chomutov

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

34 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.