Mohu se zeptat na názory a hlavně výhody nevýhody a omezení, která souvisejí s tím, zda se vedou rozvody pro rekuperaci plochými rozvody v podlaze s výustky v pod okny a pod, nebo je z nějakého důvodu výhodnější vést stropem s vyústěním pod stropem v dané místnosti.
Jde o to, že jsem nyní ve fázi návrhu systému pro zvažovaný dům. Myšlenka je taková, že zpočátku bude dům prostě vytápěn zdroji tepla v jednotlivých místnostech - buď přímotopy, nebo radiátory - to je v tuto chvíli celkem lhostejné. Uvádím to jen z toho důvodu, aby bylo jasné, že vzduchotechnika nebude primárně spojena s vytápěním, respektive vytápění na ní nemusí být nutně závislé.
Nicméně do budoucna, kdy je uvažováno intenzivnější užití domu bude provedena příprava pro rekuperaci v podobě zabudování rozvodů tak, aby se již nemuselo zasahovat do stěn a stropů pokud bude zájem systém doinstalovat.
V tento moment hledám informace o tom, který typ rozvodu je z nějakého důvodu a v některých ohledech výhodnější / vhodnější než druhý.
díky za náměty k orientaci v problematice.
P.S. Z různých materiálů Artey a dalších se mi důvody pro volbu toho či onoho způsobu rozvodu nedaří najít. Někde to kreslí jako výfuky svrchu do místností o kus dál jsou bez vysvětlení vyobrazeny na příkladu podlahové výustky s rozvodem v podlaze a pod.
Kdybyste počítal, tak byste nikdy takové nepřesnosti nemohl vypustit. Kdybyste totiž vycházel z výpočtových vzorců,…
před 14 roky
Naopak nic teoretického neodmítám a vše počítám. Nejsem "zedník", jsem technik. A kdybych měl např ve svém…
před 14 roky
Pane Šalý, další diletantismus, který by odborník neměl šířit. Umístění a typ distribučních segmentů jsou jedním z…
před 14 roky
158 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení