Dlažba na dvoře - BETONKY - na sucho nebo maltovat?Dobrý den vážení, prosím o radu
Pokládat betonky vedle sebe na sucho - nebo je maltovat?
(Kvůli vlhkosti a životnosti)
Máme starý dům, částečně bez izolací a s ním sousedí dvůr. Nad dvorem se zvedá terén a následuje několik zahrad.
Na dvoře je položená dlažba z klasických betonek - když to táta pokládal tak trval na tom, že je nutné spáry mezi betonkami vymazat cementovou maltou a vytvořit tak jeden blok.
Máme samozřejmě problém s neodizolovanou částí kamenného zdiva, takže budu dělat výkop s nopkovkou (aspoň do půl metru) a jde mi o to že budu potřebovat tak třetinu betonek vyměnit a otázka zní jetli to mám znova zamaltovat, nebo je položit k sobě jen nasucho - jako se to dělá u všech zámkovejch?
Pro maltrování spár hovoří, že se zde nebude vsakovat žádná voda a ani vytvářet louže ve spárách, které by pak mráz v zimě roztrhal.
Jenže při zamaltování znemožním únik vlhkosti a nutím jí jít do zdí. To si myslím že je náš hlavní problém - protože všechna voda co se vsákne z vyšších zahrad a doputuje až k nám pod dvůr nemá kam jít - než do baráku, který tvoří takovou hráz.
Na dvůr nejsou vyvedeny žádné okapy a plošný spad vody je malý - je teda možné že zamaltováním sice zabráním troše vody zatéct pod dvůr ale třeba 20x více vody zabráním se vyvětrat ven?
V místě prasklin je to vlhké a stále se tam drží řasy(?), takže pod dlažbou je vlhkosti zřejmě hodně.
Jak to ovlivní životnost dlažby?
PS: Jsem mmtálně bez foťáku, tak přikládám fotky co jsem fotil na bazar - ale dlažba (i ta zelená) tam je vidět
Děkuji, Jan Klír