Jaký automatický kotel na tuhá paliva?

Reklama
Jaký automatický kotel na tuhá paliva?

Zdravím všechny na fóru.

Vím, že na toto téma už tu několik diskuzí bylo a je (a poctivě je stále pročítám), ale neodpustím si se přesto zeptat...
V současné době vybírám pro náš RD nějaký automatický kotel na tuhá paliva (cca 18-23kW), především na uhlí, ale potřebuji, aby kotel uměl i spalování kusového dřeva, popřípadě i pelet.
V domě máme již nainstalovaný plynový kotel (zděděný) a litinová krbová kamna na přitápění, ale vzhledem k nákladům při topení plynem a "pracnosti" topení v krbových kamnech vybírám kotel, ke kterému bych jednou za den šel, zkontroloval že je vše v pořádku, vybral popel, doplnil do zásobníku nové palivo a nemusel se o víc starat. Díky již instalovanému plynu také přicházím o možnost dotace v programu Zelená úsporám.

Ze začátku jsem měl jako favorita Viadrus Duo, ale právě po pročítání zdejších diskuzí, kde je hojně kritizován především kvůli vyhasínání a problémům s napékáním strusky jsem od něj upustil. Potom jsem názorově přebíhal od kotle ke kotli, až jsem narazil na kotle Ekoscroll a už jsem byl téměř rozhodnut pro koupi, ale jakmile jsem zjistil, že tyto kotle se nevyrábí u nás, ale pravděpodobně v Polsku, vracím se opět na začátek a jsem totálně rozpolcený ;-/

Nyní mám tedy několik variant k rozhodování:

1) Viadrus Herkules Duo - PLUS: litina, dobře řešená regulace výkonu termoventilem - není potřeba el. proudu v ručním režimu (otevírání a přivírání vzduchu přes termostatický ventil) MINUS: výše zmíněné problémy s vyhasínáním a se spékáním paliva

2) Eko Perfekt - PLUS: litina, vychvalován v diskuzích? MINUS: vyšší cena, vyrobeno v Polsku?

3) EkoScroll v7 - PLUS: vysoká účinnost, třída 3, jednoduchost čištění, nižší cena MINUS: plech, menší zásobník, ohromná hloubka kotle, málo referencí, vyrobeno v PL

4) EkoScroll v8 - PLUS: litina MINUS: nižší účinnost (v porovnání s v7), málo referencí, vyrobeno v PL

Ocenil bych především PRAKTICKÉ zkušenosti s danými kotli, popř. jakýsy průzkum, zda do daného kotle jít, nebo nejít a z jakého důvodu...
Jakákoliv připomínka popř. námět na jiný kotel je vítána.

Předem díky. #JK

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

143 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.